Erdei füzike a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/09/05
Hirdetés

A 2004-es szélvihar óta júniustól augusztusig a Magas-Tátra déli hegyoldalait lila virágok borítják. A korábbi fenyőerdők helyét gyorsan elfoglalta az erdei füzike (Epilobium angustifolium), amely annak köszönhetően terjeszkedik ilyen rohamosan, mivel kimondottan fénykedvelő növény. A turisták, valamint a Tátrában élők tekintetét már több kilométer távolságból vonzzák a kiterjedt lila sávok, melyeket már a völgyekből is látni lehet.

Az erdei füzike, amely a szélvihar után indult tömeges növekedésnek, 1500-1600 méter tengerszint feletti magasságig széles körben elterjedt az egész Tátrában. Azt, hogy e növény a szélvihar után indult erőteljes terjedésnek, megerősítette a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) szóvivője, Lenka Burdová is. „Ez egy fénykedvelő növény, amely nagyon szereti a napot. A fényviszonyoktól függ, hogy mekkora területeket foglalnak el a hegyoldalakban. Az emlékezetes szélvihar után hatalmas területek maradtak növényzet nélkül az egykori erdők helyén. A megfelelő fényviszonyok, valamint a növény jó szaporodóképessége lehetővé teszik, hogy az erdei füzike nagy területeket borítson be a tátrai csúcsok alatt” – mondta a szóvivő.
A lilás színű virágok tömeges elterjedése egy teljesen új jelenség, amelyet kedvezően fogadtak a Tátra lakói és látogatói. Napjainkban azonban, amikor az újratelepített erdő egyre erőteljesebben növekszik, az erdei füzike ezzel párhuzamosan egyre kevesebb fényhez jut, így fokozatosan visszaszorul a szélvihar által érintett területekről. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez a kedves virág teljesen eltűnik a Tátrai Nemzeti Park területéről, kisebb területeken továbbra is megtalálható lesz a jól megvilágított tisztásokon. Az erdei füzike a nyári hónapokban virágzik, és akár 150 cm magasságúra is megnő. A növénynek gyógyító hatása is ismert. „Fel kell hívni ugyanakkor a nyilvánosság figyelmét arra a tényre, hogy a nemzeti parkban tilos a növények, növényi termések, növényi magvak gyűjtése” – tette hozzá a szóvivő.
Hirdetés
Hirdetés