A Gerlach drágább, mint a Lomnici-csúcs Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/09/18
Hirdetés
A Gerlachfalvi-csúcs hagyományosan a legkeresettebb túracélpont a Magas-Tátrában tevékenykedő Hegyivezetők Egyesületénél. A most véget ért nyári szezonban viszont a vezetők azt tapasztalták, hogy megnőtt az érdeklődés a nagyobb nehézségi fokozatba tartozó csúcsok iránt is. A hegyi vezetők rendszeresen vezetnek turistákat a Lomnici-csúcs Hokejka nevű mászó útján, a nyugati fal különböző útvonalain, vagy a Villa-gerincen, amelyek nem tartoznak a könnyű mászóútvonalak sorába.

Mindazonáltal a Magas-Tátrában még mindig a Gerlachfalvi-csúcs a legnépszerűbb hegymászócélpont a hegyi vezetőt bérlő turisták körében. Mivel a csúcsra nem vezet jelzett turistaút, így megmászásához hegyi vezetőt kell fogadni. Bár ez a csúcs a legkeresettebb, nem tartozik a legdrágább csúcsok közé. Ha valaki úgy dönt, hogy egyedül fogad hegyi vezetőt a Gerlach klasszikus útjára, ezért 194 €-t kell fizetnie. Drágábbak a nagyobb kihívást jelentő mászó túrák vagy a hosszabb gerinctúrák, pl. a Közép-orom a Dubke-padon keresztül 211 €, a Lomnici-csúcs és a Fecske-torony együtt pedig 222 €.
A kevésbé költséges hegyi vezetős túrák közé tartozik a Lomnici-csúcs, a Sátán, a Tátra-csúcs, a Koncsiszta, a Bibircs, a Közép-hegység, a Varangyos-tavi-csúcs és a Késmárki-csúcs, ezekért 166 €-t kell fizetni. Amennyiben egy túrára két vagy három jelentkező fogad hegyi vezetőt, abban az esetben a költségek alacsonyabbak. A Gerlachfalvi-csúcs után, amely az első helyen áll a hegyi vezetős túrák iránt érdeklődők kívánságlistáján, nagyon népszerűek a Fecske-torony és a Lomnici-csúcs, mint közös célpont csakúgy, mint a Tátra-csúcs, a Jég-völgyi-csúcs, a Közép-orom, a Menguszfalvi-csúcsok és a Ganek. A hegyi vezetők által vezetett túrák harmadik csoportjába a nehéz hegymászótúrák tartoznak.
Az utóbbi években egyre nagyobb az érdeklődés a Tátrában a hegyi vezetők által szervezett hegymászótanfolyamok iránt, ezeket legtöbb esetben a nyári szezonban szervezik a hegyi vezetők. A Hegyivezetők Egyesületének jelenleg 27 tagja van, akik nem csak a Tátrában, hanem az egész világon vezetnek hegymászótúrákat.
Hirdetés
Hirdetés