Chipet ültettek a Halastóhoz közlekedő lovakba Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/07/02
Hirdetés

A Kislengyelországi Lótenyésztők Egyesülete június 14-én megkezdte a turistákat a Halastóhoz fuvarozó lovak testébe az azonosításukat lehetővé tevő elektromos chipek beültetését. A 8 mm hosszú chipeket az állatok bőre alá ültetik be. „A beültetés fájdalommentes, az állatok általában úgy reagálnak rá, mint egy normál injekcióra” – mondta el Szymon Ziobrowski, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársa.

A beültetett chipek lehetővé teszik a TPN szakemberei számára a lovak gyors azonosítását és munkájuk ellenőrzését. Ezáltal megakadályozhatják pl. azt, hogy a munkára egészségügyileg alkalmatlan állatokat is befogják tulajdonosaik. Korábban előfordultak olyan helyzetek, hogy a lótulajdonosok egy másik ló okmányaival, esetleg lejárt okmányokkal igazolták a hatósági engedéllyel nem rendelkező állatokat, megtévesztve ezzel a hatóságokat. A bőr alá ültetett elektromos chipek tartalmazzák az állatot érintő összes szükséges információt, beleértve a színét, nemét, életkorát és származását. Az ellenőröket felszerelik a chipek ellenőrzéséhez szükséges leolvasóval, amivel egy pillanat alatt elvégezhetik az ellenőrzést.
A chipek beültetését egy Európai Uniós előírás tette kötelezővé, amely Lengyelországban 2009. decemberében lépett életbe. A beültetés költsége darabonként 50.- złoty. A lovak tulajdonosai szerint viszont nincs értelme a chipek beültetésének, hiszen az állatokat nagyon jó állapotban tartják. Érvelésük szerint a lovaikkal keresik a pénz, így elemi érdekük, hogy csak megfelelő állapotban lévő állatokat használjanak a munkához.
A chipek beültetésével egyszerre elvégzik a lovaknak a nyári turistaszezon előtti szokásos egészségügyi felülvizsgálatát is. A Halastóhoz vezető útvonalon évente kb. 200 ló dolgozik. Az itt dolgozó 60 vállalkozó engedélyét Bukowina Tatrzańska község önkormányzata adja ki. A TPN minden fuvarossal aláírat egy megállapodást, amely szigorúan szabályozza a munkájukat. Elő van írva pl., hogy a fuvarosok egyszerre mennyi személyt szállíthatnak a fogatokon, valamint rendszeresen kötelesek ellenőrizni az állatok egészségi állapotát. A lovaskocsival szállított turisták célpontja, a Halastó 1395 méter tengerszint feletti magasságban, a Menguszfalvi-csúcsok lábánál fekszik. Ez a Tátra legnépszerűbb idegenforgalmi központja, évente kb. 1 millió ember keresi fel.
Hirdetés
Hirdetés