Az életünket kockáztatjuk egy fotó kedvéért Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/05/18
Hirdetés

Sokan az életüket kockáztatják a Tátrában egy jól sikerült felvételért. Szerencsésnek mondhatják magukat, ha egy pénzbírsággal megússzák a dolgot. Néhány felelőtlen turista ezzel azonban a TANAP őrök életét is veszélybe sodorja. A szokatlanul erős májusi felmelegedés miatt a tátrai vízesések a szokásosnál is vadabb képet mutatnak.

A turisták annak érdekében, hogy megörökítsék magukat ebben a felejthetetlen környezetben, letérnek a kijelölt ösvényekről, a hidakon vagy a technikai akadályokon átlépve veszélyesen közel merészkednek a tátrai patakok szikláihoz. Az egyik legveszélyesebb hely ebből a szempontból a nagy látogatottságnak örvendő Tar-pataki-vízesések. „Több halálos baleset is történt már itt. Ez egy felkapott hely, ahol a turisták gondolkodás nélkül kockáztatják az életüket a csúszós sziklákon egy fotó kedvérét” – mondat el Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója. Elég egy meggondolatlan lépés, és a gyors sodrású víz máris magával ragadja az embert. A gyönyörű látvány kedvéért egy szikla szélére kiállva sokakat csak néhány centiméter választ el a tragédiától. A vad víz olyan erővel ragadja el az embert, hogy sokszor csak 200 méterrel az esés alatt engedi szabadon áldozatát.
„A vízeséseknél történő zuhanások gyakran halálos kimenetelűek, vagy pedig nagyon súlyos sérülésekkel járnak” – erősítette meg Jozef Janiga, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) igazgatója. „A sziklák többnyire szinte láthatatlan mohával és zuzmóval vannak bevonva. Nedvesség hatására ezek olyan csúszóssá válnak, mint a szappan, és ekkor szinte biztos a róluk történő lecsúszás” – figyelmeztet a szakember.
A TANAP őrei gyakran figyelmeztetik a turistákat arra, hogy ne térjenek le a jelzett turistaösvényekről. Az ilyen szabálytalanságokért kiszabható bírság összege 66 €. Az emberek azonban javíthatatlanok, és könnyen elfelejtik, hogy a tátrai vízesések áldozatainak sokszor ez a vízesés volt az utolsó dolog az életükben, amit láttak a világon.
A közelmúlt tragikus baleseti a Tar-pataki-vízeséseknél:
2011. június 7. – a Tar-pataki-vízeséseknél egy Észtországból érkezett tanár vesztette életét, aki fényképezés közben megcsúszott a sziklán, és az erős vízsugár a sziklateknő mélyére nyomta.
2008. július 21. – egy lengyel turista vesztette életét a Hosszú-vízesésnél.
2008. március 21. – egy szlovák turista fulladt bele a patakba az Óriás-vízesésnél.
Forrás és fotó: http://www.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés