120 évvel ezelőtt született Móry János Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/05/12
Hirdetés

A Móry kilátó
Móry Károly (1845-1921) építész 1900-ban kb. fél kilométerre délkeletre a Csorbai-tótól a már korábban is meglévő kis lápteknőből tőzegkiemeléssel és a vízelfolyás akadályozásával új tavat hozott létre, az Új-Csorbai-tavat. 1905-ben a mesterséges tó partján felépült a róla elnevezett Móry szálló, amelyet több éven keresztül, egészen haláláig vezette. Neve a szomszédos Károly-domb (1343 m) nevében maradt meg.

Halála után a szállót unokaöccse, a neves magyar zeneszerző, a tátrai Schubertnek is nevezett Móry János örökölte, aki 1931-ben és 1936-ban a telepet két újabb panzióval bővítette.
A 120 évvel ezelőtt, 1892. július 10-én született Móry János a 20-as és 30-as években építette meg a szecessziós kilátóját a településhez közeli domb tetejére. A csodás kilátáson kívül az épület praktikus célokat is szolgált, antennái a kassai rádió komolyzenei programját továbbították a zeneszerző szalonjába, ahol a környék legjelentősebb társadalmi élete zajlott abban az időben. Innen is kapta a torony, a Monte Móry Rádió nevet.
A torony és a szállodakomplexum sorsa a második világháború után megpecsételődött. A híres magyar származású zeneszerzőtől 1945 után a csehszlovák állam elvette tátrai szállodáját, kedvenc tornyát pedig évtizedek óta pusztulni hagyja. Móryt – mivel magyarnak vallotta magát – Iglóra száműzték, az ottani zeneiskola élére. A szállót előbb szakszervezeti üdülőként, majd munkásszállásként használták, az 1970-es északi sí világbajnokság alatt pl. itt szállásolták el a rendezvényen dolgozókat. Az 1970-es évek elején lebontották, helyén egy szocreál monstrum, a Banik szálló épült fel, amely Móry János halála (1978) után egy évvel, 1979-ben nyílt meg, teljes rekonstrukciója pedig ezekben a hónapokban fejeződik be.
A kilátót nem igazán bántották, de ez sem tett jót neki. Az idő vasfoga keményen dolgozott rajta. Annak ellenére, hogy 1963-ban kulturális műemléknek nyilvánították, a mai napig nem törődnek vele. Állítólag a tulajdonos lánya néhány évvel ezelőtt megpróbálta felvenni a kapcsolatot a Tátra Nemzeti Park illetékeseivel, hogy a kilátót újjáépítsék, de a mai látványa alapján nem sok eredménnyel.
Hirdetés
Hirdetés