Bölényvadászat a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/03/31
Hirdetés

1907. február: Herczeg Hohenlohe Kraft Keresztély a Magas-Tátra éjszaki részében fekvő javorinai pompás vadászterületén Frigyes főherczeg, Izabella főherczegasszony és Henrietta főherczegnő számára amerikai bölény- és kőszáli kecske-vadászatot rendezett. A Fenségek február 8-án reggel indultak Tátralomniczról s két és egy félórai szánkózás után verőfényes időben megérkeztek a gyönyörű fekvésű Javorinára, a herczeg ottani vadászkastélyába.

Rövid idő múlva kimentek a vadászterületre és kezdetét vette a bölényhajtás, melynek sikere azonban kétséges volt, mert ezen óriások nem igen engedik magokat hajtani, inkább vérben forgó szemekkel a hajtóknak rohannak, vagy ha úgy tetszik, nem is mozdulnak ki a helyükből, különösen most, a midőn másfél méteres hó borította a vadászterületet.
Ezúttal azonban a hajtók lármájára megindultak s oldalt akartak kitörni, de a rendkívül szemfüles vadászszemélyzetnek sikerült őket a Fenségek állása felé terelni. Egynegyed órai hajtás után a vadászvonal előtt 150 lépésnyire kibukkant két kolosszus és esetlen ügetésben a főherczeg és főherczegasszony állása közt igyekeztek kitörni.
Hirdetés
Hirdetés