Firnmezőt fedeztek fel a Nagy-Jég-völgyben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/01/09
Hirdetés

A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) szakemberei új firnmezőt fedeztek fel a Fekete-tavi-gerinc és a Jég-völgyi-hát között található Nagy-Jég-völgyben. A Magas-Tátrában csak kevés olyan hely van, ahol a nyár végéig megmarad az előző télen lehullott hó. Az ilyen helyek közös jellemzője a megfelelő elhelyezkedés és tájolás. Firnmezők kialakulása leginkább az árnyékos vályúk alatti katlanokban lehetséges, ahol a téli időszakban fokozatosan felhalmozódik a hó, amelynek vastagságát az ilyen vályúkban lezúduló gyakori lavinák is növelik.

Firnmezőknek azokat a hómezőket nevezi a szakirodalom, amelyek az előző télen lehullott, a nyár végéig megmaradt hóból állnak. Firnmezők kialakulhatnak a sziklafalakról folyamatosan hulló apró törmelék alatt is, amely a nyár folyamán fokozatosan maga alá temeti a téli időszakban lehullott, az árnyékos helyen meglehetősen lassan olvadó hómezőt. A Magas-Tátrában csak néhány ilyen hely található, többek között pl. a Réz-pad-katlanban, a Menguszfalvi-völgyben és a Gerlachfalvi-csúcsra vezető Karcsmar-folyosóban.
A Magas-Tátra északkeleti részén, a Fekete-Jávor-völgyből délkeletre elágazó Kis-Jég-völgy keleti zárlatát képező Nagy-Jég-völgyben három, egymás fölötti küszöb található. A legfölső küszöb feletti, novemberben már hóval borított katlanban, a Jég-völgyi-váll alatt, 2176 méter tengerszint feletti magasságban található a most felfedezett, egész évben megmaradó, valószínűleg időtlen idők óta létező firnmező, melynek hossza kb. 50 méter. A Nagy-Jég-völgy északkeleti tájolású, a Hócsúcs és a Nagy-Feketetavi-torony meredek, sziklás lejtőit szinte egész nyáron elkerüli a napfény. A megfigyelt területen további kutatások szükségesek a firnmező kialakulásához szükséges éghajlati viszonyok, valamint a helyi hóviszonyok pontos feltérképezéshez, valamint az orográfiai határok megállapításához.
Forrás és fotó: http://www.spravatanap.org
Hirdetés
Hirdetés