Webcamerák a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/11/16
Hirdetés

Webcamera Zakopanéban (zol.pl)
A Tátra rendszeres látogatói előtt bizonyára ismertek azok a portálok, amelyeken a Tátra szlovák és lengyel oldalán működő webcamerákat érhetjük el. Úgy gondolom azonban, hogy mindig lehetnek olyan új látogatók, a Tátrával még csak most ismerkedők, akik eddig nem tudtak ezek elérhetőségéről. Nekik szeretnék segítséget nyújtani az alábbi összeállítással, amelyben a Tátra két oldalán telepített, folyamatosan (vagy legalább alkalmilag) fevételt sugárzó webcamerákat próbáltam meg összeírni.

A legtöbben bizonyára a holidayinfo.sk oldalon látható, Szlovákia fontosabb idegenforgalmi központjaiban felállított webcamerát ismerik, illetve az ott látható képeket követik figyelemmel. Itt lehetőség van szűkíteni a keresett webcamerák körét, a „Vysoké, Západné a Belianske Tatry” fülre kattintva csak a Magas-, a Liptó- és a Bélai-Tátrából képet sugárzó kamerákat nézhetjük meg. A kamerák képein a Csorbatón, Kakaslomnicon, a Lomnici-nyeregben, a Tarajkán, Ótátrafüreden, Újtátrafüreden, valamint Zár település és a Rohácsi-völgy egy-egy sípályáján telepített webcamerák által rögzített felvételeket láthatunk.
Szintén a Tátra szlovák oldalának néhány pontjáról láthatunk felvételeket a laviny.sk oldalon. Itt a Hegyi Mentőszolgálat által üzemeltetett meteorológiai megfigyelőállomásokra felszerelt webcamerák felvételeit láthatjuk, a Magas-Tátrában a Nagytarpataki-Jeges-tóra és a Szoliszkó menedékháztól nyíló kilátásról, a Liptói-Tátrában pedig a Zsári-völgyről, a Rohácsi-völgyről, valamint a Zsári menedékházról láthatunk felvételeket.
Természetesen a hegység lengyel oldalán is működnek webcamerák. Itt elsősorban a zol.pl honlapon elérhető webcamerát ajánlhatom az olvasók figyelmébe. Itt 7 kamerán magát a hegységet, annak különböző távolságból felvett egyes részeit (pl. Gąsienica-völgy, Giewont, Gáspár-csúcs, Vörös-hegyek) láthatjuk, plusz 2 kamerán a város sétálóutcájának, valamint a Krakkóból a városba bevezető útnak a forgalmát követhetjük nyomon. Szintén találunk webcamerákat a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) honlapján. Ezeken jelenleg a Halastavi-völgy, a Goryczka-völgy, valamint a Lengyel-Öt-tó völgye éppen aktuális időjárási viszonyait követhetjük figyelemmel. A közelmúltban értesültem arról, hogy hamarosan a Konrád-völgyben is felszerelnek egy webcamerát, amelyet szintén a TOPR honlapján követhetünk majd figyelemmel.
A Lengyel Kötélvasút Társaság (www.pkl.pl) honlapján szintén látható néhány kamera felvétele, pl. a Gáspár-csúcsra vezető kabinos felvonó alsó és felső állomásáról, a Gąsienica-völgyben (egyelőre csak) télen használható ülőszékes felvonó alsó állomásáról, a Gubałówkáról, valamint Zakopane sétálóutcájának forgalmáról.
Hirdetés
Hirdetés