A betűzőszú már az egészséges fákat támadja Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/09/23
Hirdetés

Betűzőszú
Rosszabb, mint a pestis! A Magas-Tátra faállományát pusztító betűzőszú már megjelent az egészséges fákon is! Mára már az erdészek büszkesége, a Csendes- és a Kapor-völgy is siralmas állapotban van. A Magas-Tátra legnagyobb vízeséséhez közeledve fájdalmas kép tárul a természet szerelmeseinek szeme elé: a Magas-Tátra nyugati része, a Csendes- és a Kapor-völgy azon hegyoldalai, ahol a természetvédők megakadályozták a 2004-es szélviharban kidőlt fák kitermelését, ma a kiszáradt fák temetőjének tekinthető.

„A látvány siralmas. A bogarak rajzását még az idei hűvösebb nyári időjárás sem tudta megakadályozni” – mondja a fejét rázva Lenka Burdová, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (TANAP) munkatársa. A tavalyihoz képest ma közel 20.000-el több, a betűzőszú által megkárosított fa található ezen a területen. 2007-től, amikor a Csendes- és a Kapor-völgyet a természetvédők harcának eredményeként fokozottan védett területté nyilvánították, már csaknem 200.000 halott fát regisztráltak ezen a legfeljebb 600 hektár nagyságú területen. „Ez egy olyan területen, amelyet nem érintett a szélvihar, megdöbbentő” – mondta Burdová.
A betűzőszú helyreállíthatatlan károkat okozott például az itteni lucfenyő állományban, amely a legnagyobb és legjobb állapotban megőrzött komplex erdőterület a TANAP területén. Ezzel szemben a természetvédők azt mondják, a betűzőszú támadása három évvel ezelőtt véget ért. „A száraz fák alatt már kikandikálnak a fiatal hajtások, amelyek egy új élet, egy új erdő előhírnökei” – hangsúlyozta Erik Baláž, az EKOfóra munkatársa.
A betűzőszú (Ips typographus) a mindenevő bogarak alrendjéhez, az ormányosbogarak családjába tartozik, mérete 4-6 mm. A tűlevelű erdők, főleg a lucfenyvesek lakója, a fenyő egyik legveszedelmesebb kártevője. A fák vastagabb kérgében él, amely a fa nedvesség és tápanyagellátását biztosítja. Az egészséges fa képes megvédeni magát a betűzőszú támadása ellen, mivel olyan nedvet bocsát ki, amelybe szó szerint beleragad, majd elpusztul a betolakodó. Amikor azonban valamilyen természeti csapás következtében a fa kérgét egyszerre több ezer bogár támadja meg, abban az esetben gyengül az ellenálló képessége, a bogarak szétrágják a háncsot, a fa elsorvad, végül kiszárad.

Hirdetés
Hirdetés