Mit tegyünk, ha viharba kerülünk? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/06/07
Hirdetés
Lassan közeledik a nyári szezon a Tátrában, amihez azonban a tavaszi illatok, a színes virágok és az egyre melegebb hőmérséklet mellett a viharok is hozzátartoznak. Mi a teendő abban az esetben, ha magashegyi túránk közben mennydörgéssel, villámlással kísért viharba kerülünk?
Az elsődleges teendő, hogy a lehető leggyorsabban hagyjuk el a csúcsokat, a hegygerinceket. Közben tartsuk szem előtt, hogy ne hagyjuk el a jelzett turistaösvényt, ne kerüljünk nehéz, kitett terepre. A jelzett utakról történő letérés könnyen oda vezethet, hogy nem tudunk visszajutni arra a pontra, ahonnét a biztonságos visszatérés már nem lehetséges.

Vihar esetén tartsuk távol magunkat a turistautak mentén található láncoktól, a fémből készült létráktól, kapcsoktól. Kapcsoljuk ki mobiltelefonjainkat, a nálunk lévő, fémből készült tárgyakat jól rejtsük el a hátizsákban. Nem jó ötlet, ha magányosan álló fák, vagy kisebb facsoportok alatt keresünk menedéket. Ha többen vagyunk, akkor a csoport minden tagjának szét kell oszlania, mégpedig azért, hogy ha valakit villámcsapás érne, a többiek segítséget tudjanak neki nyújtani. Viharban ne támaszkodjunk épületek falának, vagy sziklának.
Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) munkatársai évek óta végeznek prevenciós tevékenységet, különböző oktatásokat szerveznek a balesetek megelőzése, új technológiák megismertetése érdekében. Ennek keretében a közeljövőben DVD-sorozatot jelentetnek meg, melynek címe: „TOPR magashegyi akadémia” (Akademia górska TOPR). Ennek első része, amely a „Vihar” (Burza) címet kapta, már elérhető a TOPR honlapján, vagy közvetlenül az egyik ismert videómegosztón. Bár a videó lengyel nyelvű, talán még így is érdemes megnézni, mielőtt kirándulni indulunk a hegyekbe.
Ennek a bejegyzésnek szomorú aktualitást  ad a Liptói-Tátrában a múlt héten bekövetkezett, halálos végű baleset, amelyről bővebben itt olvashatunk: Halálos baleset a Liptói-Tátrában
Forrás: http://z-ne.pl
Hirdetés
Hirdetés