150 évvel ezelőtt született Pfinn József Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/04/27
Hirdetés

A Téry menedékház fölött, balra a Pfinn-kilátó
150 évvel ezelőtt, 1861-ben született Pfinn József építészmérnök, a Magyar Turista Egyesület választmányi tagja (1897-1926), többek között a Téry menedékház tervezője. Nevéhez fűződik a Tengerszem-csúcsra tervezett turista-vasút megépítésének az ötlete. Az 1895-ben általa vázolt terv szerint Csorbatótól a Békás-tavakig fogaskerekű vasút, míg innen a Hunfalvy-hágóig kötélpálya vezetett volna. A vasút vonalán 3 állomást terveztek: a Poprádi-tónál, a Békás-tavaknál, valamint a Hunfalvy-hágón, ez utób­bit nagyszabású szállodával.

A tervek szerint az építkezést 2-3 év alatt befejezték volna, az előkészítő munkálatok azonban megoldatlan műszaki problémák és anyagi fedezet hiánya miatt 1896 végén megtorpantak. Később aztán felülkerekedtek a természetvédelmi megfontolások, majd jött az I. világháború, amely végleg meghiúsította ennek a korát talán jóval megelőző tervnek a megvalósítását.
Pfinn József neve az általa tervezett Téry menedékház átadásának napján, 1899. augusztus 21.-én róla elnevezett, a menedékház fölött magasodó Pfinn-kilátóban (Pfinnová kopa, 2121 m) maradt fenn, amely az Öt-tavi-katlan fölött magasodó Markazit-toronyból lehúzódó Jég-gerinc kupolaszerű kiemelkedése.
Hirdetés
Hirdetés