160 évvel ezelőtt hunyt el Göran Wahlenberg Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/03/22
Hirdetés

160 évvel ezelőtt hunyt el Göran Wahlenberg (1780–1851) svéd botanikus, aki Mauksch segítségével végzett botanikai tanulmányai során Fábri Jakab egyik fia (Jakab v. Dániel? ) vezetésével megmászta többek között a Lomnici-csúcsot (a Kőpataki-tó felől), kétszer is a Krivánt, valamint a Lengyel- és a Bélai-Tátra számos csúcsát. Townsontól eltérően Wahlenberg a Jég-völgyi-csúcsot tartotta a Tátra legmagasabb csúcsának, mégpedig az általa 2650 m magasságúnak mért Lomnici-csúcson állva, vonalzóval történt méregetése alapján.
1813-ban lá­togatta meg a Magas-Tátrát, 1814-ben Göttingenben megjelent Flora Carpathorum Principalium c. művében leírta a Tátra általa ismert részeinek növényvilágát. 
Felső-Wahlenberg-tó
Ez a könyv a klasszikus Tátra-irodalom egyik legfontosabb alkotásának számít. A műhöz mellékelt térképet tekinthetjük az első, a Tátráról megjelent térképvázlatnak. A svéd tudós nevét a Furkota-völgyben található Wahlenberg-tavak őrzik, közülük a Felső-Wahlenberg-tó (Vyšné Wahlenbergovo pleso, 2145 m) a Tátra második legmagasabban fekvő tava, fő jellemzője az általában 270 napig tartó jégtakaró.
Hirdetés
Hirdetés