2022. május 2., hétfő

A hegyivezető és a túravezető nem ugyanaz. Mi a különbség?

Milyen útvonalakon lehet hegyi vezetőt fogadni? Honnan tudhatjuk, hogy megbízható-e, amikor rábízzuk az életünket? Hogyan készüljünk fel a túrára? Ezekre és más ezzel kapcsolatos kérdésekre Robert Turjaník tapasztalt hegyi vezető válaszol. Robert annak idején úgy döntött, hogy a hegyek iránti szenvedélyét hivatásának választja, ezért 1986-ban hegyivezető lett. A Magas-Tátra Hegyivezetők Egyesületének tagjaként UIAGM tanúsítvánnyal rendelkezik, amely ezen a területen nemzetközileg érvényes és elismert képesítésként szolgál.
 
Januárban a Gerlachfalvi-csúcson (Gerlachovský štít) lezuhant három lengyel hegymászó esete nagy visszhangot kapott a médiában. Hegyivezetőjük állítólag nem a megfelelő útvonalat vagy módszert választotta meg ügyfelei biztosításához, ráadásul kiderült, hogy a hegyivezetői tevékenységet illegálisan végezte. Hogyan válasszunk megbízható hegyivezetőt?
A szóban forgó hegyivezető nem volt képzett erre a tevékenységre. Az adott körülmények között, két ügyféllel, nem megfelelő feljutási útvonalat választott a Gerlachfalvi-csúcsra. Hegyivezetői szolgáltatást csak a hegyivezetői szakmai alkalmassági bizonyítvánnyal rendelkezők nyújthatnak. A bizonyítvány birtokosa rendelkezik minden, a tevékenység végzéséhez szükséges képesítéssel, elvégezte az előírt képzést, és rendszeresen részt vesz a kötelező vizsgákon. Aki hegyivezetővel szeretne túrázni, az kérheti a hegyivezetőtől az engedélyt, amelynek az adott évre érvényes bélyegzővel kell rendelkeznie. Nagyon fontos különbséget tenni a hegyivezető és a hegyi túravezető között.

Mi a különbség a kettő között?
A Hegyi Mentőszolgálatról szóló törvény szerint az alapvető különbség az, hogy a vezetők és ügyfeleik milyen nehézségi fokú útvonalon közlekedhetnek. Amíg a hegyivezető tevékenységét szinte alig valami korlátozza, a hegyi túravezető csak I-es nehézségű útvonalon kísérheti az ügyfeleit, ahol nincs szükség hegymászó felszerelésre. Ezek a szokásos jelzett túraútvonalak.
 
Ön rendelkezik nemzetközi UIAGM tanúsítvánnyal. Hogyan szerezhető meg ez a bizonyítvány, és milyen feltételeknek kellett megfelelnie?
Ez egy meglehetősen hosszú és nehéz folyamat, amely általában 3-4 évig tart. Minden jelentkezőnek meg kell felelnie az előírt feltételeknek, majd teljesíteni kell a felvételi vizsgák előírásait. Ezt követően el kell végeznie az kötelező képzést és meg kell szerezni a szükséges tapasztalatot. Ha ezek teljesülnek, a jelölt hegyivezető lehet. A képzés minden olyan országban egységes, amely tagja a Hegyivezetők Nemzetközi Szövetségének (UIAGM).
 
Mely túrákhoz ajánlja feltétlenül hegyivezető igénybe vételét? Ez az útvonaltól vagy inkább a túrázók kondíciójától függ?
Ez nagyon egyéni. Mindenkinek mérlegelnie kell a saját képességeit, és ez alapján kell döntenie. Természetesen a túraválasztást mindig össze kell hangolni a túrázó felkészültségével. A jelzett turistautakon kívüli túrákhoz, a sí- és síalpinista túrákhoz hegyivezető szolgáltatásait ajánlom, továbbá, ha valaki télen szeretne a hegyekben túrázni, akkor a hegyivezetővel vegyen részt egy Lavina ABC tanfolyamon.
 
Mit tanulhatunk meg a Lavina ABC tanfolyamon?
A résztvevők elsajátíthatják például, hogy hogyan mozogjunk lavinaveszélyes terepen, hogyan nyújtsunk segítséget a társunknak. Megtanulják a hóréteg stabilitási vizsgálatának folyamatát, valamint kiértékelésének módját. A tanfolyam részét képezi a lavinafelszerelés (lavinajeladó, szonda, lapát) használatának megfelelő, gyors és hatékony elsajátítása.
 
Vannak-e olyan útvonalak a Tátrában, ahová a hétköznapi turistáknak hegyi vezető nélkül nem szabad elindulni?
A Magas-Tátrában a hétköznapi túrázók csak a kijelölt turistaútvonalakon közlekedhetnek.
 
Miből áll a hegyivezetés, mit kell tudni és nyújtani egy hegyivezetőnek? Hogyan segít az ügyfeleknek?
Lionel Terray hegyivezető nagyon jól fogalmaz: „A hegyivezető feladata nem az, hogy a hegyekben nagy tetteket hajtson végre, hanem az, hogy az átlagemberek számára lehetővé tegyen olyan hegymászásokat, amelyek az ő segítsége nélkül lehetetlen lenne számukra.” A hegyivezetőnek nem csak az a kötelessége, hogy biztonságosan vezesse az ügyfeleket a hegyekben. A túra megkezdése előtt személyes tanácsokat ad és segíti az ügyfeleket a megfelelő túra kiválasztásában. A hegyivezető rendelkezik alapfokú geológiai, állat- és növénytani képzettséggel, ismeri a hegyeket és azok történetét. A magashegyi túra így valódi élményt jelent az ügyfelek számára.
A hegyivezető nemcsak vezet, hanem tanácsadó is egyben, aki tanácsokkal motiválja a résztvevőket, az ambiciózus ügyfeleknek pedig segít, hogy technikailag és fizikailag jobban fejlődjenek. Egy hegyivezető gyakran éveken át kíséri ügyfeleit a világ minden táján. Ez az alapja az életre szóló barátságoknak. A hegymászásban nagyon fontos a biztonság. Az emberek élményeket és kalandokat keresnek a hegyekben. A hegymászásban, mint az életben, van bizonyos mértékű kockázat, melyet nem lehet teljesen kiküszöbölni. A hegyivezető viszont szakmai képzettségének köszönhetően képes arra, hogy minimalizálja ezt a kockázatot. Minőségi képzése a biztonságra összpontosít, kiterjedt tapasztalata pedig segít neki abban, hogy nehéz helyzetekben helyes döntéseket hozzon.
 
Ön szerint az emberek gyakran vállalnak kockázatot a hegyekben? Mit hajlamosak leginkább alábecsülni?
Lehetetlen általánosítani. Természetesen vannak olyan emberek, akiknek nincs elég tapasztalatuk, akik túlbecsülik a képességeiket, nem veszik figyelembe a körülményeket és az időjárást.
 
Volt már olyan, hogy vissza kellett utasítania egy ügyfelet, mert olyan helyen szerette volna mászni, ami vagy túlságosan veszélyes volt, vagy nyilvánvalóan nem volt felkészülve a hegyekre?
Igen, velem is megtörtént már ilyen.
 
Van olyan hely a Tátrában, ahová biztonsági okokból nem indulna el?
Nincs. De nagyon fontosak a körülmények és az időjárás.
 
Hogyan kell felkészülni egy magashegyi túrára? Mit pakoljanak a túrázók a hátizsákjukba?
Ahhoz, hogy élvezni tudjuk a túrát, fizikailag és mentálisan is fel kell készülni. A felszerelést a választott túrához és az évszakhoz kell igazítani.
 
Mely túrák a legnépszerűbbek az ügyfelei körében?
Sok népszerű túraútvonal van, és még több olyan, amelyről a hétköznapi turisták nem is tudnak. Ha a klasszikus túrákról beszélünk, a legnépszerűbbek közé tartoznak a Gerlachfalvi-csúcs, a Lomnici-csúcs, a Jég-völgyi-csúcs vagy a Tátra-csúcs. A népszerű hegymászó túrák közé tartozik a Simon-torony (Žabí koň), a Sárkány-gerinc (Ošarpance), a Hegyes-torony (Ostrý štít) és a Villa-gerinc (Vidlový hrebeň)
 
Melyik az Ön kedvenc útvonala vagy helye Szlovákiában?
Nincs kedvenc útvonalam vagy túrám. Sok olyan túra van, ahová szívesen visszatérek. A hegyek minden időben gyönyörűek. Szeretem a gyerekkori túráim célpontjait, mint például a Menguszfalvi-völgy (Mengusovská dolina), vagy a Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi) légköre, ahol szinte otthon érzem magam.
 
Melyik volt a legnagyobb kihívást jelentő mászás, amit eddig megtett? Melyik csúcs álmai csúcsa?
Nem tudok kiemelni egy túrát vagy hegymászást. Szinte mindegyik egyedi. Csodálatos túrákat tettem a Dolomitokban, a Nyugati-Alpokban, a Cordillera Blancán. Sok álmom van, de az emberi élet rövid.
 
Ajánlana megfelelő tátrai útvonalat azoknak a kezdőknek, akik szeretnék elkezdeni a magashegyi túrázást?
A magashegyi túrázás iránt érdeklődőknek a jelzett hágókon át a nyergeken történő átkelést, illetve a jelzett turistaúton elérhető csúcsokat ajánlanám. Nagyon szép hágótúra például a Lorenz-hágó (Bystrá lávka), a Lengyel-nyereg (Polský hrebeň) vagy a Vörös-torony-hágó (Priečne sedlo). Szép a kilátás a Krivánról (Kriváň), a Tengerszem-csúcsról (Rysy) vagy a Kis-Viszokáról (Východná Vysoka).
Forrás és fotó: https://cestovanie.pravda.sk

7 megjegyzés:

 1. Kezdőknek első (magas-tátrai) magashegységi túraként a Vörös-torony-hágót ajánlani nem vall szakértelemre. 400 m feletti hegyet nem látott/taposott embereknél még a Csorba-tótól a Poprádi-tóig tartó út is néha kiveri a biztosítékot.

  20 éve egy huszonéves rokonom baráti társasággal utazott (életében először) többnapos túrára a Magas-Tátrába. Az első nap programja a klasszikus hágókörút, a Vörös-torony-hágón keresztül. A srác halálfélelmekkel gazdagítva, de teljesítette a távot. Visszatérve szállásukra összepakolt, és még aznap este stoppal hazautazott Bp.-re. Soha többet nem ment Szlovákiába...:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez egy szélsőséges eset.Diákok százait vittem át 50 év alatt a Vörös torony hágón.Jól elfáradtak,de mindenkinek nagy élmény volt,senkinek nem okozott gondot.

   Törlés
  2. Én az előző hozzászólóval értek egyet. Biztosítás nélküli, kitett terület, morzsalékos kőzettel fűszerezve igenis lehet életveszélyes. Szerencséd volt. Gyerekkoromban én is (mint krónikus fáramászó) átmentem, elsőként, a lezárt hegyoldalon 3 lavinaomláson (s csak 5 évvel később tudatosult mindez bennem), miközben tanár bácsink utolsóként haladt, mondván: így biztosít bennünket. Na, ja... Egy újabb lavina nem őt sodorta volna el.

   Törlés
  3. Javaslom, hogy fuss neki ismét a szövegnek. Itt arról volt szó, hogy a hegyjáró ambíciókkal rendelkező kliens megkeres egy vezetőt és ő milyen túrára vinné.
   A képzett vezető arról nem tehet, hogy a te minden tapasztalat nélküli ismerősödet az önjelölt vezető áthajtotta a Vörös-torony-hágón.
   Az itt átkelők sztem kevesebb mint 5%-a vezetett túrázó és ez érthető is.

   Törlés
 2. Sztem szövegértési gondjaid vannak, fuss neki ismét. Vezetőt az keres aki igényes túrát szeretne, ez estben 'ismerkedő" túraként a Vörös -torony-hágó túra igen szerencsés. Akinek itt gondjai lesznek azzal komolyabb csúcsra épeszű vezető nem indul.

  VálaszTörlés
 3. A történet erről is szól: akinél a Csorba-tótól a Poprádi-tóig tartó út is "kiveri a biztosítékot", annak vélhetően más passzió után szerencsés nézni, vagy jelentős fejlődést produkálni.
  A magashegyjárásban én szerencsés megméretésnek tartom a Vörös-torony-hágón átkelést, aki e fizikális, technikai és lelki terhelést jól viseli az visszavágyik majd és járja a hegyeket.
  Hegyi vezetőként is jó kezdő terepnek gondolom a Vörös-torony-hágót, fontos készségekről győződhet itt meg az avatott szem, melynek birtokában a későbbi vezetett túrákról dönthet a kliens esetében.

  VálaszTörlés
 4. A neves hegyivezető szerényen megkerüli annak a felháborító szabályozásnak a megemlítését, amivel a bandájuk kisajátította az összes csúcs normál útját saját magának. Ezeken lehetsz te bármilyen képzett igazolványos mászó, csak velük mehetsz.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...