2022. március 28., hétfő

Túrabotok

Valószínűleg mindannyian emlékszünk első erdei sétáinkra szüleinkkel vagy nagyszüleinkkel. Felfelé haladva sokunknak az volt az első gondolata, hogy találjunk egy megfelelő botot a támaszkodáshoz.
 
Honnan származnak a túrabotok?
Botra támaszkodva sokkal könnyebbnek, kevésbé fárasztónak tűnt a felfelé haladás, és biztonságosabbnak az ereszkedés. Valaki egyszer aztán úgy gondolta, hogy a turisták és valószínűleg saját tapasztalatainak gondos megfigyelése alapján egy egyszerű fapálcát túrabottá alakít. Nagyon rövid időn belül az ilyen póznák a lengyel és külföldi utakon is általánossá váltak.

Mire kell különösen figyelni vásárláskor?
Először is – mint minden speciális túrafelszerelés vásárlása során – nem tanácsos takarékoskodni. A szupermarketekben gyakran nagyon olcsón vásárolhatunk túrabotot, ezeknek azonban sok technikai hibájuk lehet (ami gyakran megnehezítheti a használatát és a lépkedést), gyorsan tönkremennek, és legfeljebb néhány hónapig szolgálnak minket.
Először is figyelni kell a túrabotok súlyára. Minél könnyebbek, annál jobb, hiszen így használatuk során kevésbé terheljük a kezünket, és a szállítás közben a hátizsákunkban sem okoznak jelentős többletsúlyt. Teleszkópos túrabotok esetén érdemes figyelni a bot egyes részeinek kihúzott állapotban történő rögzítéséhez használt technikára. A legtöbb ilyen túrabot csavaros rendszerrel van ellátva, igényesebb vásárlók számára viszint a FlickLock rendszert ajánljuk. Jó, ha a markolat anatómiai formájú, így kényelmesen a tenyerünkbe simul, a csuklópánt pedig állítható, így különösen télen a kesztyű levétele nélkül könnyedén levehetjük a túrabotokat.
A túrabot kiváló befektetés, aki használt már ilyet hegyi túrája során, az pontosan tudja, miről van szó, és hogy a lábunk tehermentesítése milyen jótékony hatással vannak a térdünkre.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

1 megjegyzés:

  1. Valóban, a legtöbb kirándulásunkkor botot kerestünk, amit a végén jól látható helyen hagytunk mások számára. Aztán jött a "nódikvóking". Kezdetben nagyon haragudtam a botozókra. Csattogtak, zörögtek, kopogtak a botvégek, főleg köves talajon. Nem ehhez voltam szokva erdőben. Egyszer aztán kipróbáltam egy kirándulás során, két egyenesebb faággal milyen menni. Sokkal lendületesebben, tempósabban, könnyedébben tudtam haladni. Azóta túrabottal járunk mindenhová. Minden előnyét megtapasztaltuk sárban, hóban, hegyen, völgyön... Pali

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...