2021. április 14., szerda

Tea a hegyekben

Egy téli túrán nincs melengetőbb érzés, mint egy csésze forró tea, melynek sehol sincs olyan íze, mint az áhított csúcson. De milyen termoszt válasszunk, mielőtt a hegyekbe indulunk? A piac rengeteg termoszt kínál, de vajon hogyan lehet megkülönböztetni a jókat azoktól, amelyek néhány órás túra során jeges teát kínálnak nekünk? Íme, néhány tipp:
Miután eldöntjük, hogy milyen űrtartalmú termoszra van szükségünk (0,5 l-től 2 l-ig kapható), érdemes figyelni a hőmegtartás idejére vonatkozó adatokra is, amelyeket általában közölnek a gyártók. A dugó kétségtelenül a termosz fontos eleme. Típusa azért fontos, mert csavarozható kupakok esetén sok hőt veszítünk a forró folyadékok kiöntésekor, ami a tartalom gyorsabb lehűlését okozza. A legjobb megoldás – bár nem mentes a hátrányoktól – mégis az ún. „one touch” dugó, amelyről viszont a zár alatt maradt folyadékot minden alkalommal le kell rázni.

További eszköz, amely ugyanolyan hasznos, ha a hátizsák tartalmának minimalizálására törekszünk a termobögre (egyes modellek két pohárral vannak felszerelve), amely különféle élelmiszerek szállítására használható, ehhez nincs szükség további kiegészítőkre. Jó megoldás a termosz egy részének gumi burkolata vagy egy kiegészítő fogantyú is, amely lehetővé teszi számunkra, hogy kesztyűben is megtartsuk és megakadályozza, hogy a termosz kicsússzon a kezünkből. Ezen kívül érdemes valamilyen szigetelő burkolatot vásárolni, amely kétséget kizáróan javítja a termosz hatékonyságát.
Hasznos tanács, hogy mielőtt a számunkra megfelelő meleg folyadékkal töltenénk meg a termoszt, öntsünk bele egy kevés forrásban lévő vizet és zárjuk le. Néhány pillanat múlva, amikor a belső tér már meleg, öntsük ki belőle a forrásban lévő vizet és töltsük bele az előre elkészített finom teát.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

1 megjegyzés:

  1. Az angol THERMOS még mindig a legjobb! 20 éve is az 1 literes 24 órán át tartotta a meleget és a hideget és most is. Márpedig a hegyen előző este készíti el az ember a teát, mert másnap hajnalban indúl. Sajnos se svájci SIGG, se a LAKEN nem bírja 24 órán át. Sajnos itthon az angol Thermos csak neten keresztűl rendelhető meg kintről. A one touch-okkal az a gond, hogy általában eresztenek (Teás lehet emiatt esetleg a cuccod. Futás. Mászsásnál esés.). A lerázás ok! FIZIKA: a folyadék réteg összenyomhatatlan (ezt tünteted el a rázással), ezért is ereszt. Olyan ez mint amikor a dízelnél az izzítógyertyát cserélik, és nem törlik le a megfelelő felületeket, akkor dizel olaj jön ki és levegő megy be (ettől idővel le is áll a dízel).

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...