Hihetetlen teljesítmény: Zdeněk Pácha megdöntötte Kulanga rekordját! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/11/18
Hirdetés
Zdeněk Pácha a Beszkidekben 45 kg-al megdöntötte a legendás tátrai teherhordó, a közelmúltban elhunyt Ladislav Kulanga († 71) rekordját. Az ismert cseh teherhordó, aki rendszeresen résztvevője a Magas-Tátrában megrendezett  teherhordó versenyeknek, ezúttal 256 kg súlyú szállítmányt vitt a hátán!
A barátai által csak a „Beszkidi Sherpának” nevezett Zdeněk Pácha (52) a morva-sziléziai Frýdek-Místek régióban található Baškában él.  A Tátrában első alkalommal 2014 augusztusában hallatott magáról mint teherhordó, amikor a fogyatékkal élő Michal Koutnýt (45) egy speciálisan adaptált horderettel a hátán felvitte a Tengerszem-csúcs (Rysy) tetejére. Michal saját erejéből gyakorlatilag egyetlen métert sem képes megtenni, Zdeněk azonban úgy döntött, hogy teljesíti a férfi álmát.  Két évvel ezelőtt megpróbálta őt felvinni a Gerlachfalvi-csúcsra is, ebben azonban az időjárás megakadályozta.

Zdeněk visszatérő résztvevője a tátrai teherhordó versenyeknek, a Sherpa Rallyn és a Nosičská stovka versenyeken is rendszeresen az élmezőnyben végez. Az elmúlt hétvégén azonban nem csak a saját határait lépte túl, hanem átadta a múltnak a tátrai teherhordók királya, Laco Kulanga rekordját is, amikor a szinte hihetetlennek hangzó 256 kilogramm súlyú szállítmányt vitt fel a morva-sziléziai Beszkidekben lévő, a Radhoště alatti nyeregben található Radegast-szoborhoz. Az út megtétele három órát vett igénybe, és speciális hordkeretet kellett készítenie hozzá.

A sikeres kísérletet kemény edzés és komoly felkészülés előzte meg, melyet azonban megzavart egy pozitív COVID-19 teszt és az azt követő 14 napos karantén. Három nappal a karantén lejárta után azonban már rekord terhelést vitt a hátán. „A legnehezebb az volt, hogy minden egyes pihenő után valahogy bejárassam magam, utána már egész jól ment. A standból való felállást és az újraindulást őrült nehéznek éreztem, pedig kb. 90 stand volt” – mesélte a rekorder, és hozzátette, hogy a rekord felállítása kemény meló volt.
„A több mint 20 százalékos emelkedővel rendelkező hegyet összeszorított fogakkal, szó szerint szuszogva másztam meg.  Amikor megláttam a Radegast-szobrot, amelytől már csak pár lépés választott el, szinte sírtam az érzelmektől” - árulta el Pácha, akinek ez a szállítása bekerült a cseh rekordok könyvébe, és reményei szerint a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülhet.

Zdeněk Pácha rekordjai

2014
A fogyatékkal élő Michalt (40 kg + a 7 kg-os speciális hordkeret) felvitte a Tengerszem-csúcsra (Rysy, 2503 m).

2018
A Nosičská stovka versenyen 100 kg rakománnyal a hátán 47 perc alatt teljesítette a Tarajkától (Hrebienok, 1284 m) a Zamkovszky menedékházig (Zamkovského chata, 1475 m) vezető távot.

2019
211 kg-ot (3x50 l-es hordó sör + a hordkeret) vitt fel Csehország legmagasabb csúcsára, a Snežkára (1603 m) a lengyel oldalról.

2020
256 kg (432 db. 0,5 l-es dobozos sör) a Radhoště alatti nyeregben (1105 m) található Radegast szoborhoz a morva-sziléziai Beszkidekben.

Forrás és fotó: https://www.cas.sk

Hirdetés
Hirdetés