2020. november 18., szerda

Hihetetlen teljesítmény: Zdeněk Pácha megdöntötte Kulanga rekordját!

Zdeněk Pácha a Beszkidekben 45 kg-al megdöntötte a legendás tátrai teherhordó, a közelmúltban elhunyt Ladislav Kulanga († 71) rekordját. Az ismert cseh teherhordó, aki rendszeresen résztvevője a Magas-Tátrában megrendezett  teherhordó versenyeknek, ezúttal 256 kg súlyú szállítmányt vitt a hátán!
A barátai által csak a „Beszkidi Sherpának” nevezett Zdeněk Pácha (52) a morva-sziléziai Frýdek-Místek régióban található Baškában él.  A Tátrában első alkalommal 2014 augusztusában hallatott magáról mint teherhordó, amikor a fogyatékkal élő Michal Koutnýt (45) egy speciálisan adaptált horderettel a hátán felvitte a Tengerszem-csúcs (Rysy) tetejére. Michal saját erejéből gyakorlatilag egyetlen métert sem képes megtenni, Zdeněk azonban úgy döntött, hogy teljesíti a férfi álmát.  Két évvel ezelőtt megpróbálta őt felvinni a Gerlachfalvi-csúcsra is, ebben azonban az időjárás megakadályozta.

Zdeněk visszatérő résztvevője a tátrai teherhordó versenyeknek, a Sherpa Rallyn és a Nosičská stovka versenyeken is rendszeresen az élmezőnyben végez. Az elmúlt hétvégén azonban nem csak a saját határait lépte túl, hanem átadta a múltnak a tátrai teherhordók királya, Laco Kulanga rekordját is, amikor a szinte hihetetlennek hangzó 256 kilogramm súlyú szállítmányt vitt fel a morva-sziléziai Beszkidekben lévő, a Radhoště alatti nyeregben található Radegast-szoborhoz. Az út megtétele három órát vett igénybe, és speciális hordkeretet kellett készítenie hozzá.

A sikeres kísérletet kemény edzés és komoly felkészülés előzte meg, melyet azonban megzavart egy pozitív COVID-19 teszt és az azt követő 14 napos karantén. Három nappal a karantén lejárta után azonban már rekord terhelést vitt a hátán. „A legnehezebb az volt, hogy minden egyes pihenő után valahogy bejárassam magam, utána már egész jól ment. A standból való felállást és az újraindulást őrült nehéznek éreztem, pedig kb. 90 stand volt” – mesélte a rekorder, és hozzátette, hogy a rekord felállítása kemény meló volt.
„A több mint 20 százalékos emelkedővel rendelkező hegyet összeszorított fogakkal, szó szerint szuszogva másztam meg.  Amikor megláttam a Radegast-szobrot, amelytől már csak pár lépés választott el, szinte sírtam az érzelmektől” - árulta el Pácha, akinek ez a szállítása bekerült a cseh rekordok könyvébe, és reményei szerint a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülhet.

Zdeněk Pácha rekordjai

2014
A fogyatékkal élő Michalt (40 kg + a 7 kg-os speciális hordkeret) felvitte a Tengerszem-csúcsra (Rysy, 2503 m).

2018
A Nosičská stovka versenyen 100 kg rakománnyal a hátán 47 perc alatt teljesítette a Tarajkától (Hrebienok, 1284 m) a Zamkovszky menedékházig (Zamkovského chata, 1475 m) vezető távot.

2019
211 kg-ot (3x50 l-es hordó sör + a hordkeret) vitt fel Csehország legmagasabb csúcsára, a Snežkára (1603 m) a lengyel oldalról.

2020
256 kg (432 db. 0,5 l-es dobozos sör) a Radhoště alatti nyeregben (1105 m) található Radegast szoborhoz a morva-sziléziai Beszkidekben.

Forrás és fotó: https://www.cas.sk

8 megjegyzés:

 1. Zdenék Pácha felállított egy rekordot, minden tiszteletem az övé, de nem döntötte meg Laco Kulinga rekordját. Laco Kulinga rekordját az dönti majd meg aki Tarajkáról a Zamkovszké ( Nálepku ) házhoz felvisz akár 0,5 kg-mal is nagyobb terhet mint Laco tette anno ( 207,5 kg ). Egyenlő pályák - egyenlő esélyek, hajrá Zdenék.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves István! Amellett hogy minden tiszteletem Laco Kulanga életműve előtt, azt azért nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Zdeněk eredményeivel szemben az ő 207,5 kg-os rekordjának semmilyen objektív bizonyítéka, szemtanúja, fotója nincs, ezáltal a teherhordó társadalom egy része minimum kétségesnek tartja.

   Törlés
  2. Kedves Árpád! Előjönni ezzel az érveléssel most nem elegáns, sőt felettébb következetlen, mert lehoztad szalagcímben, hogy megdöntötte Zdenek Laco Kulanga rekordját, amit egyébként megkérdőjelezel.
   Ezért gondolom én, hogy az lesz a tiszta eset amikor Zdenek megküzd a Tarajka - Zámkovszké ház közötti szinttel és körülményekkel és 208 kg tömegű teherrel. Én szurkolok neki, akár a helyszínen is, hidd el.

   Törlés
  3. Kedves István! Természetesen én is, és tudtommal Zdenek is úgy gondolja, hogy az lesz a tiszta ügy, ha ugyanazon az útvonalon sikerül neki megdönteni Kulanga rekordját, amelyhez én magam is sok sikert kívánok neki, ezek szerint Veled együtt!

   Törlés
 2. Ládi István, először is megdöntöttem a Laca kulanga rekordját tavaly hozammal egy 1888 m hosszú útvonalon, 208 m szintemelkedéssel a sziléziai háztól a Sněžka tetejéig 3 × 50 l hordó sör (211 kg), lásd
  https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/sud-piva-rekord-snezka-liberec-hora.A190811_170640_hradec-zpravy_lesa
  mindazonáltal, ha nem lenne a Coronavirus és a Szlovákiába vezetés tilalma, és a Radegast sörfőzdéből az első sör palackozásának 50. évfordulóján sem volt ajánlat a 211 kg legyőzésére, azt terveztem, hogy Hrebienokból viszek Zámkovské chata-ba. Lac lemeze. Mennyit, mennyit mondana nekem a testem a Hrebienoki rajtnál. De megígérhetem neked, hogy ha 11 évvel idősebb vagyok, mint annak idején, akkor egészséges (Lachoz képest 18 éves koromtól a gerincemen Scheuermann-kór, 30 évtől patella atresia, 42-től a comb mikrotraumái vannak, ami korlátozza a mai napig, 49 éves korában elszakította a combhajlának feszítését: mindezt, de nem a viselésétől), elhatároztam, hogy egyértelműen megdöntöm a rekordját a Zámkovký chaten. És talán nem tart sokáig. Zdeněk Pácha v.r. +420 732 875 199. PS: ha adsz nekem egy kapcsolattartót (e-mailt), közlöm veled. Dagad.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szépen köszönjük.
   PS: ehhez az amúgy is meglehetősen határsúlyhoz azonban igazítanom kellett (meghosszabbításhoz egy kötéllel a szíjtárcsán) a tavalyi már ilyen hátizsákomat, hogy megvédjem a későbbi sérülésektől való leesés esetleges veszélyétől.

   Törlés
 3. Egyébként tavaly márciusban 165 kg brikettet vittem Hrebienokból, puha hóra !!!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...