Sherpa Rallye 2023 - Poprádi-tó  Hunfalvy-völgyi menedékház

Sherpa Rallye 2023 - Poprádi-tó Hunfalvy-völgyi menedékház

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://sherpa-rallye.vetroplachmagazin.sk
2023/11/02
2023. október 22-én a verseny születési helyén, a Poprádi-tó (Popradské pleso) – Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi) útvonalon rendezték meg a 39. Sherpa Rallyt.
Hirdetés

Ismét az első verseny színhelyén

2023. október 22-én az ötlet származási helyén, a Poprádi-tó (Popradské pleso) – Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi) útvonalon rendezték meg a 39. Sherpa Rallyt. Az esős időjárás alaposan megkeverte a kártyákat, egyértelmű volt, hogy ez nem az a nap lesz, amikor megdőlhetnek a korábbi rekordok. Szerencsére az elmúlt napokban tapasztalható erős szél, ami elfújta a menedékház illemhelyét, a verseny reggelére alább hagyott, és a talaj bár vizes volt, de nem fagyott le.

Sherpa Rallye 2023  Poprádi-tó  Hunfalvy-völgyi menedékház-1
Sherpa Rallye 2023
Sherpa Rallye 2023 Poprádi-tó Hunfalvy-völgyi menedékház-1
Forrás: Árpi kirándul

A teherhordók sincsenek cukorból, így nem sokkal 12:30 után az esőben is elindult a verseny. A turistaúton helyenként tócsákon kellett átgázolni, a Békás-tavakhoz (Žabí plesá) vezető szerpentineken pedig utat kellett törni maguknak a vízfolyással szemben, de a leggyorsabb lányok (és a férfiak élcsoportja) nem adtak esélyt egymásnak, kiélezett harc folyt a vezető pozíciókért.

Kiélezett verseny és bukás a lányoknál

A lányok szokás szerint 20 kg súllyal a hátizsákjukban indultak útnak. A tavalyi győztes és ezen a pályán a pályarekordot is tartó Lenka Hiklová távollétében Dorota Štorcelová és Aďa Matulíková viszonylag gyorsan eltávolodott a többiektől. Majdnem együtt érkeztek a láncos szakasz alá, ahol az egyre erősödő esőben Aďa Matulíková állt az élre. Az ösvény rendkívül csúszós volt az esőben, és amikor Dorota megpróbálta utolérni Aďát, elesett.

Sherpa Rallye 2023  Poprádi-tó  Hunfalvy-völgyi menedékház-3
Sherpa Rallye 2023
Sherpa Rallye 2023 Poprádi-tó Hunfalvy-völgyi menedékház-3
Forrás: Árpi kirándul

Szerencsére a 20 kg-os súly nem dönti le olyan mértékben az embert, mint a férfiak 60 kg-ja, ezért lezúzódott térddel felállt, és 1:09-es hátránnyal célba ért a győztes Aďa Matulíková (1:14:14) mögött. A harmadik helyen a hagyományos turista öltözékben visszafogott turista benyomását keltő Terka Šuligová végzett. A negyedik helyet a versenyen első alkalommal induló body fitness világbajnok Soňa Kopčoková szerezte meg, aki a célban a gyógytornász Nika Vnenčákovát hagyta maga mögött.

Lukáš Švolík megvédte címét

A férfiak 60 kg-os terhet cipelő mezőnyéből a Békás-tavaknál egy négyfős csapatnak sikerült kiválni, akik aztán megküzdöttek a végső dobogós helyekért. Ahogy a lányoknál, úgy a csúszós sziklák itt is szerepet játszottak, ennek Martin Révay fizette meg az árát, akinek az esése állítólag nem nézett ki túl jól, de végül megúszta egy megütött térddel.

Sherpa Rallye 2023  Poprádi-tó  Hunfalvy-völgyi menedékház-5
Sherpa Rallye 2023
Sherpa Rallye 2023 Poprádi-tó Hunfalvy-völgyi menedékház-5
Forrás: Árpi kirándul

A címvédő Lukáš Švolík a tavalyi győzelem után ezúttal 1:28:26-os kiváló idővel ért célba a nehéz, technikás terepen. Michal Zelenčík 2 perc hátránnyal végzett a második helyen, ezzel egy helyezést előre lépve a tavalyi eredményéhez kepést. A harmadik helyet a dobogósok közé visszatérő Filip Zacher (a 2010-es győztes) szerezte meg, a negyedik helyezést ebben az erős versenyben az esélytelenek terhével versenyző Martin Révay szerezte meg, akiről biztosan fogunk még hallani…

Sherpa Rallye 2023  Poprádi-tó  Hunfalvy-völgyi menedékház-2
Sherpa Rallye 2023
Sherpa Rallye 2023 Poprádi-tó Hunfalvy-völgyi menedékház-2
Forrás: Árpi kirándul
Sherpa Rallye 2023  Poprádi-tó  Hunfalvy-völgyi menedékház-4
Sherpa Rallye 2023
Sherpa Rallye 2023 Poprádi-tó Hunfalvy-völgyi menedékház-4
Forrás: Árpi kirándul
Sherpa Rallye 2023  Poprádi-tó  Hunfalvy-völgyi menedékház-6
Sherpa Rallye 2023
Sherpa Rallye 2023 Poprádi-tó Hunfalvy-völgyi menedékház-6
Forrás: Árpi kirándul
Sherpa Rallye 2023  Poprádi-tó  Hunfalvy-völgyi menedékház-7
Sherpa Rallye 2023
Sherpa Rallye 2023 Poprádi-tó Hunfalvy-völgyi menedékház-7
Forrás: Árpi kirándul

Forrás: https://sherpa-rallye.vetroplachmagazin.sk

Hirdetés
Hirdetés