Tátrai teherhordók: fárasztó kilométer a lábakban, szabadság az elmében

Tátrai teherhordók: fárasztó kilométer a lábakban, szabadság az elmében

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/10/05
Egyesek csodálják őket, mások a fejük fölé tornyosuló hatalmas rakomány láttán értetlenül csóválják a fejüket. Amikor megkérdezik tőlük, hogy miért csinálják ezt, azt válaszolják: mert szeretjük a hegyeket.
Hirdetés
Nehéz súlyok a hátukon, fárasztó kilométerek a lábaikban. Senki sem kényszeríti őket erre a munkára, önként vállalják. A hegyek az otthonuk, a kemény munka pedig a szenvedélyük. A tátrai teherhordók olyan egyedülálló mesterségből élnek, amely Európában máshol ma már nem létezik.

Őrültek vagy imádni valók?

Egyesek csodálják őket, mások a fejük fölé tornyosuló hatalmas rakomány láttán értetlenül csóválják a fejüket. A menedékházakhoz vezető fáradtságos utat mindenféle időjárási viszonyok között – nagy hóban, szakadó esőben vagy tűző napsütésben – megteszik. Amikor megkérdezik tőlük, hogy miért csinálják ezt, azt válaszolják: mert szeretjük a hegyeket. A teherhordás a mindennapi narkotikum számukra. Ebben lehet némi igazság, hiszen a Magas-Tátra lenyűgöző csúcsai mindennapos jutalmat jelentenek a fájós hátért.

Kulturális örökség

A magashegyi teherhordók nehéz munkáját a szlovák Kulturális Minisztérium is elismerte, 2019 elején ugyanis a hordkeretet cipelő srácok felkerültek Szlovákia szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Annak ellenére, hogy ebből a munkából nem lehet meggazdagodni, és átlagosan 60 kg-ot cipelnek egy út alatt, a fiatalabb generáció körében még mindig sokakat lenyűgöz ez a mesterség. Azt, hogy ez egy valóban egyedülálló hivatás, az is alátámasztja, hogy Szlovákia kivételével a menedékházakat ma már minden országban helikopterrel vagy felvonóval látják el.
Tátrai teherhordók: fárasztó kilométer a lábakban, szabadság az elmében-1
Teherhordó érkezik a Hosszú-tavi menedékházhoz
Tátrai teherhordók: fárasztó kilométer a lábakban, szabadság az elmében-1
Forrás: Nagy Árpád

Egy napra mindenki teherhordó lehet 

Szinte bárki, aki túrát tervez a Tátrában, kipróbálhatja a teherhordók munkáját. A Poprádi-tó (Popradské pleso) mellett a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető elágazás közelében általában előkészítenek néhány hordkeretet a Hunfalvy-völgyi menedékházhoz (Chata pod Rysmi) felvihető árukkal. Azok a túrázók, akiknek van hozzá erejük és bátorságuk, a hátukra vehetnek egy gázpalackot, némi tüzelőanyagot vagy ásványvizet. Senki sem fejezi be üres kézzel a munkát, a menedékház személyzete ízletes teával és kellemes társasággal jutalmazza az alkalmi „teherhordókat”, akik sok érdekes történetet tudhatnak meg tőlük a ház életéről.

Amikor a legjobbak összemérik erejüket

A teherhordóknak munkájuk végzése során jó fizikai állapotban kell lenniük. Ezért a jók közül a legjobbak minden évben több teherhordóversenyen mérhetik össze erejüket. A leghíresebbek közé tartozik a Sherpa rallye – egy kijelölt menedékházba vezető verseny 60 kg-os teherrel, a Lady rallye – 20 kg-os szállítmánnyal történő verseny nők számára, vagy a Nosičská stovka – 100 kg-os szállítmánnyal történő verseny.
Forrás: https://travelcase.tmrhotels.com;
Fotó: https://www.instagram.com/stories_from_the_mountains/

 

Hirdetés
Hirdetés