Teherhordó Tour de France

Teherhordó Tour de France

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/05/08
Az európai viszonylatban egyedülállónak mondható magashegyi teherhordók nem csak munkájukkal, de a számukra évente megrendezésre kerülő versenyekkel is méltán tartanak számot érdeklődésre.
Hirdetés

A szlovák magashegyi teherhordók egyedisége messzebbre mutat, mint gondolnánk. A teherhordók számára közel 40 éve minden évben megrendeznek egy olyan sporteseményt, amely a maga nemében egyedülálló a világon. Ez a magashegyi teherhordók versenye, a Sherpa rallye.

A Hunfalvy-völgyi menedékházban kezdődött

A Sherpa rallyt 1985-ben alapította három magashegyi teherhordó, Jaroslav Švorc, Peter Rajec és Viktor Beránek, akit mindannyian jól ismerünk, ő maga lett az első verseny győztese is.
A versenyre közvetlenül a téli zárlat kezdete előtt, 1985. október 12-én került sor a Poprádi-tó (Popradské pleso) és Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi) közötti útvonalon. Ezen a versenyen hét teherhordó vett részt a Hunfalvy-völgyi menedékházból, a Téry menedékházból (Téryho chata) és a Gyömbér alatt akkoriban az „SNP hőseinek menedékháza a Gyömbér alatt” (Chata hrdinov SNP pod Ďumbierom, ma Štefánik menedékház) nevű menedékházból. A teherhordók 60 kg-os teherrel 750 méter szintkülönbséget küzdöttek le a 4,5 km hosszú útvonalon. A győztes Viktor Beránek a 60 kg-os teherrel 1 óra 31 perc alatt tette meg az utat. Összehasonlításképpen, a mapy.cz szerint ez az útvonal egy átlagos turistának 2 óra 20 percbe telik. És a mapy.cz nem számol 60 kg teherrel…

Teherhordó Tour de France-2
Sherpa Rallye
Teherhordó Tour de France-2
Forrás: Scandinavia

A Sherpa rallyt azóta minden évben (kivéve a Covid miatt kimaradt 2020-aa évet) más-más menedékháznál rendezik meg. A verseny valamennyi ismer menedékházat meglátogatta már a Magas-Tátrában, az Alacsony-Tátrában és a Nagy-Fátrában, de jártak már Olaszországban és Ausztriában is.
A versenyzők csapatokba tömörülnek aszerint, hogy melyik menedékházban dolgoznak. Tömegrajtos indulás van, mint egy kerékpárversenyen, és mindegyikük ugyanazt a nehéz terhet – 60 kg-ot – cipeli, rossz idő esetén azonban 50 kg-ra csökkentik a súlyt.

A nők is versenyeznek

A nők 1994-ben jelentkeztek először, hogy ők is összemérjék erejüket. Ők „csak” 20 kg-os terhet vettek a hátukra a Poprádi-tótól a Hunfalvy-völgyi menedékházig vezető útvonalon. Azóta ők is rendszeres résztvevői a versenynek, illetve ma már saját, Lady rallye nevű versenyük van. A hölgyke minden évben 20 kg-os (rossz idő esetén 15 kg) súlyt visznek.

Sherpa cup

Az évek során folyamán egyszer-egyszer több útvonalon, több menedékházhoz is megrendezték a Sherpa rallye-t. Többnyire kettő, de a Sherpa rallye 10. évfordulóján, 1994-ben első alkalommal megrendezett Sherpa Kupát öt helyszínen rendezték meg, a döntő pedig Olaszországban volt. A Sherpa Cup harmadik fordulója a Lady rallye első futama is volt egyben.

Teherhordó „Giro d'Italia”

A Sherpa rallyen kívül még egy teherhordóversenyt rendeznek Szlovákiában. Ennek neve „Nosičská stovka” (Teherhordó Százas), vagy más néven Juraj Petranský Emlékverseny. Juraj is tátrai teherhordó volt, aki 2000-ben tragikus módon egy lavina alatt vesztette életét a Kis-Tarpataki-völgyben (Malá Studená dolina), teherhordás közben. A teherhordók minden évben úgy emlékeznek meg róla, hogy 100 kg-os rakományt visznek fel a Tarajkáról (Hrebienok) a Zamkovszky menedékházig (Zamkovského chata). Az útvonal hossza kb. 2700 m, szintkülönbsége 190 m. A jelenlegi rekordidő Braňo Karafa nevéhez fűződik, aki 39:18 alatt teljesítette az útvonalat. Összehasonlításképpen, a map.cz szerint az útvonal egy átlagos turistának 1 óra 18 percet vesz igénybe, 100 kilogrammos teher nélkül.

Teherhordó Tour de France-1
Nosičská stovka
Teherhordó Tour de France-1
Forrás: Sulcz Móni

A Sherpa rallyek áttekintése

A Sherpa rallye 30. évfordulója alkalmából a verseny egyik alapítója, Jaroslav Švorc könyvet adott ki „Preteky vysokohorských nosičov” (Magashegyi teherhordók versenye) címmel. Ebben részletes adatokat rögzített a Sherpa rallye addigi harminc évadjáról, a versenyen indulók teljes áttekintésétől az elért időeredményekkel együtt a menedékházakba szállított anyag összesítéséig.

Érdekességek

Teherhordó Tour de France-3
Viktor Beránek
Teherhordó Tour de France-3
Forrás: Sulcz Móni

A legtöbb versenyen Viktor Beránek és Edo Lipták indult – 29 indulás.
A nők között Lenka Hiklová indult a legtöbb alkalommal – 19 indulás.
A legeredményesebb versenyző Lenka Hiklová 19 győzelemmel. Minden versenyt megnyert, amelyre benevezett.
A legeredményesebb férfi versenyző Beránek Viktor 6 győzelemmel.
Eddig 1430 férfi és 452 nő teljesítette a versenyt.
A versenyek ideje alatt összesen 94 872 kg anyagot vittek fel a menedékházakba.
Forrás: https://www.hikemates.com

Hirdetés
Hirdetés