2019. június 11., kedd

Lezárhatják a Javorina – Łysa Polana közötti hidat

Szlovák lapértesülések szerint elképzelhető, hogy hamarosan lezárják a Javorina – Łysa Polana között átvezető hidat. A közúti híd, amelyen Szlovákia és Lengyelország közötti jelentős turistaforgalom bonyolódik, nagyon rossz műszaki állapotban van, emiatt a szlovák hatóságok korlátozhatják az azon keresztül haladó forgalmat. Lehetséges megoldásként a híd teljes lezárása is szóba került, ami egy korszak végét jelentené, hiszen a Tátra keleti oldalának egykori határátkelőhelye szinte legendás volt a turisták körében.

A híd rossz állapota évek óta ismert a hatóságok előtt. Javorina község polgármestere, Alena Pitoňáková közvetlen életveszélyről beszél a híddal kapcsolatban. Jelenleg a teherautók és az autóbuszok forgalmának kitiltását tervezik, de nagyon valószínű, hogy a személygépkocsi forgalom korlátozása is csak idő kérdése. A híd már évek óta a szlovákok kezelésében van, a lengyelek – a felújítási hajlandóság ellenére – semmit sem tehetnek az ügyben. Agata Wojtowicz, a Tátrai Kereskedelmi Kamara képviselője elmondta, hogy a hidat nem csak a lengyel turisták használják, hanem azok a szlovák állampolgárok is, akik hétvégenként Zakopanéba utaznak. A híd lezárása kb. 20-30 km-es kitérőt jelentene, az erre közlekedőknek.
Természetesen az autóbuszokat üzemeltető lengyel cégek is elégedetlenek a várható intézkedéssel. „Ezeket az utakat és hidakat nem szabad lezárni, mivel ezek nemzetközi jelentőségűek. A szlovák fél levélben értesített minket a tervekről az ügyben semmilyen konzultációra nem került sor” – mondta el képviselőjük.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

2 megjegyzés:

 1. Lezárták-e végül az utat/hidat a forgalom elől?
  Részlegesen vagy teljesen:
  tehát még a személygépkocsi-forgalom elől is?
  Köszönettel várom a választ.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. 2019. október 16-tól a szlovákok korlátozásokat vezetnek be a Łysa Polana határátkelőhelre vezető hídon, ami azt jelenti, hogy a hídon ezután csak 3 m-nél rövidebb járművek hajthatnak át. A híd teljes lezárása 2020-tól várható.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...