Lezárhatják a Javorina Łysa Polana közötti hidat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/06/11
Hirdetés
Szlovák lapértesülések szerint elképzelhető, hogy hamarosan lezárják a Javorina – Łysa Polana között átvezető hidat. A közúti híd, amelyen Szlovákia és Lengyelország közötti jelentős turistaforgalom bonyolódik, nagyon rossz műszaki állapotban van, emiatt a szlovák hatóságok korlátozhatják az azon keresztül haladó forgalmat. Lehetséges megoldásként a híd teljes lezárása is szóba került, ami egy korszak végét jelentené, hiszen a Tátra keleti oldalának egykori határátkelőhelye szinte legendás volt a turisták körében.

 

A híd rossz állapota évek óta ismert a hatóságok előtt. Javorina község polgármestere, Alena Pitoňáková közvetlen életveszélyről beszél a híddal kapcsolatban. Jelenleg a teherautók és az autóbuszok forgalmának kitiltását tervezik, de nagyon valószínű, hogy a személygépkocsi forgalom korlátozása is csak idő kérdése. A híd már évek óta a szlovákok kezelésében van, a lengyelek – a felújítási hajlandóság ellenére – semmit sem tehetnek az ügyben. Agata Wojtowicz, a Tátrai Kereskedelmi Kamara képviselője elmondta, hogy a hidat nem csak a lengyel turisták használják, hanem azok a szlovák állampolgárok is, akik hétvégenként Zakopanéba utaznak. A híd lezárása kb. 20-30 km-es kitérőt jelentene, az erre közlekedőknek.

 

Természetesen az autóbuszokat üzemeltető lengyel cégek is elégedetlenek a várható intézkedéssel. „Ezeket az utakat és hidakat nem szabad lezárni, mivel ezek nemzetközi jelentőségűek. A szlovák fél levélben értesített minket a tervekről az ügyben semmilyen konzultációra nem került sor” – mondta el képviselőjük.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl
Hirdetés
Hirdetés