2018. szeptember 10., hétfő

Sas út – alig több mint egy óra alatt – új rekord!


Filip Babicz lengyel hegyifutó 2018. szeptember 6-án 1 óra 4 perc 23 másodperc alatt futott végig a sas úton, ami természetesen új rekord a Tátra legnehezebb turistaútjának történetében. Az eddigi nem hivatalos rekordot Piotr Łobodziński tartotta, aki két évvel ezelőtt 1 óra 16 perc alatt teljesítette a távot. Az új rekorder tapasztalt hegymászó és hegyifutó. „A táv teljesítése során – csakúgy mint az elődöm – nem vettem igénybe külső segítséget. A jövőbeni célom a táv megtételéhez szükséges idő további csökkentése” – teszi világossá céljait az új rekorder.
A Sas út egy gerincút a Zawrat (Zawrat) és a Kereszt-nyereg (Krzyżne) között, melyet a Tátra legnehezebb turistaútjaként tartanak számon. Összehasonlításképpen egy átlagos felkészültségű turistának az út megtételéhez 6-7 órára van szüksége. A turistaút futva történő teljesítéséhez óriási tapasztalatra, valamint rendkívül jó helyismeretre van szükség.

Az út nehézségét mutatja a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR) hegyimentője, Adam Marasek által elkészített baleseti statisztika. Ebből kiderül, hogy 1909 és 2014 között az egész Lengyel-Tátrában 872 ember halt meg, köztük 122 a Sas úton. Az 1995-2014-es években 459 baleset történt – 246 a Sas úton, 213 pedig más útvonalakon, ebben a két évtizedben 57 személy vesztette életét a Lengyel-Tátrában.
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl; http://krakow.wyborcza.pl

 
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

4 megjegyzés:

 1. De vajon mi csinált a többi mászóval? Mert anno nekünk is 5-6 óra volt, de abból 1-2-t álldogáltunk a sorban...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ahogy a futásról készült hosszabb, az oldal Fb profilján is megoszott videóból kiderül, a futást délután 4 órakor kezdte, amikor általában már alig mozog valaki a Sas úton, a kezdetén legalábbis biztosan nem, mire a végére ért, akkor meg talán már ott sem.

   Törlés
 2. Szeretném megkérdezni, mikortól járható a Sas út? ( május elejére tervezném a mászást ) előre is köszönöm a segítséget

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Sas út egész évben járható, de május elején csak komplett hegymászó felszereléssel és tapasztalattal, hiszen akkor az út nagy rész még hó alatt van.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...