2018. szeptember 10., hétfő

Sas út – alig több mint egy óra alatt – új rekord!


Filip Babicz lengyel hegyifutó 2018. szeptember 6-án 1 óra 4 perc 23 másodperc alatt futott végig a sas úton, ami természetesen új rekord a Tátra legnehezebb turistaútjának történetében. Az eddigi nem hivatalos rekordot Piotr Łobodziński tartotta, aki két évvel ezelőtt 1 óra 16 perc alatt teljesítette a távot. Az új rekorder tapasztalt hegymászó és hegyifutó. „A táv teljesítése során – csakúgy mint az elődöm – nem vettem igénybe külső segítséget. A jövőbeni célom a táv megtételéhez szükséges idő további csökkentése” – teszi világossá céljait az új rekorder.
A Sas út egy gerincút a Zawrat (Zawrat) és a Kereszt-nyereg (Krzyżne) között, melyet a Tátra legnehezebb turistaútjaként tartanak számon. Összehasonlításképpen egy átlagos felkészültségű turistának az út megtételéhez 6-7 órára van szüksége. A turistaút futva történő teljesítéséhez óriási tapasztalatra, valamint rendkívül jó helyismeretre van szükség.

Az út nehézségét mutatja a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR) hegyimentője, Adam Marasek által elkészített baleseti statisztika. Ebből kiderül, hogy 1909 és 2014 között az egész Lengyel-Tátrában 872 ember halt meg, köztük 122 a Sas úton. Az 1995-2014-es években 459 baleset történt – 246 a Sas úton, 213 pedig más útvonalakon, ebben a két évtizedben 57 személy vesztette életét a Lengyel-Tátrában.
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl; http://krakow.wyborcza.pl

 
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

2 megjegyzés:

  1. De vajon mi csinált a többi mászóval? Mert anno nekünk is 5-6 óra volt, de abból 1-2-t álldogáltunk a sorban...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy a futásról készült hosszabb, az oldal Fb profilján is megoszott videóból kiderül, a futást délután 4 órakor kezdte, amikor általában már alig mozog valaki a Sas úton, a kezdetén legalábbis biztosan nem, mire a végére ért, akkor meg talán már ott sem.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...