2018. július 16., hétfő

Hermelinek a Tátrában


A kisméretű, nem túlságosan feltűnő hermelineket (Mustela erminea) legtöbben nem kötik a Tátrához, ennek ellenére mégis talán a hermelin a legelterjedtebb ragadozó emlős ezekben a hegyekben. A hermelin, (más néven hölgymenyét) a menyétfélék családjába (Mustelidae) tartozó faj, amely Lengyelországban szigorú védelem alatt áll. A Tátrában az erdősávtól kezdve a magashegyi részekig minden növényzeti övben megtalálható, bár a sűrű erdőket nem kedveli.  A hermelin teljes hossza – a farkát nem számítva – max. 33 cm lehet (ez alapvetően élőhelyétől függ), a hímek legfeljebb 116, a nőstények max. 80 gramm súlyúak. Földbe ásott járatokban, lyukakban, kőrakások alatt él. A párzási időszak február-márciusra esik, a nőstény a párzást követő 70 nap elteltével 2-18 csupasz hermelinkölyköt hoz a világra, akik életük első tíz napjában vakok, és két hónapig anyjuk gondozza őket.

A hermelin bundájának színe az évszakoktól függően változik. Nyáron a háta gesztenyebarna, a hasa és melle fehér (esetleg sárgás árnyalattal), a farka hegye fekete. A tél kezdetén a kis ragadozók bundája egyenletes fehér színűre változik, csak a farkuk továbbra is fekete színű vége és a szemük körüli fekete foltok emelkednek a hótakaró fölé.
Ezek a kis ragadozók főleg kisemlősökkel (egerekkel, pockokkal) táplálkoznak, de gyakran megdézsmálják a madarak fészkét is, alkalmanként megtámadják a fiatal mormotákat, és nem vetik meg az ember által hátrahagyott hulladékban talált élelmiszert sem. Az a tény azonban, hogy előszeretettel fogyasztják az élelmiszermaradékot, nem jelenti azt, hogy lusta állatok közé tartozna. Éppen ellenkezőleg, rendkívül fürgék és mozgékonyak, és amikor megtámadják őket, éles karmokkal és hegyes fogaikkal védekeznek. Hatékonyan másznak fára, és jó úszónak számítanak.
Rendkívül nehéz megítélni a Tátrában élő hermelinek számát, de ennek a fajnak minden bizonnyal számos példánya él a hegyekben. Láttak már hermelint a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) közelében és Zakopane Antałówka városrészében, a Lengyel Tudományos Akadémia (PAN) Tátrai Kutató Állomásának parkjában is. A hermelineket a legkönnyebb éjszaka megfigyelni, olyankor viszont ez az állatfaj könnyen összetéveszthető más, hasonló állatfajokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...