2016. június 26., vasárnap

A Magas-Tátra a Hármashatár-hegyről

A Cartographia kiadó „Budai-hegység” c. turistakalauz az alábbiakat írja: "Télen, amikor a Kárpát-medencében egy-egy anticiklonnak köszönhetően szikrázóan napos, száraz, derült időjárás uralkodik, s a János-hegy csúcsa büszkén kiemelkedik az alacsonyabb területeket, így a fővárost is borító nyirkos, szürke ködtakaróból, az Erzsébet-kilátóból – a Naszálytól keletre – kirajzolódik a Magas-Tátra csipkés, havas sziklagerince is.” Az alábbi fotókat 2016. június 16-án közvetlenül napfelkelte előtt Baranyi Elek készítette a Hármashatár-hegyről, a fotókon jól láthatóak a világos égen a hegyvonulat sötét és megvilágítatlan kontúrjai.

Köszönet a fotókért Baranyi Eleknek!4 megjegyzés:

 1. Nem ertem, hogy az Alacsony Tatra miert nem takarja ki ilyén tavolsagbol es 500 meteres indulo perspektivabol a Magas Tatrat. Lehet azt tudni, h a foto hanyszoros nagyitasu objektivvel keszult?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az Alacsony-Tátrát részben takarja a csóványosból lőtt képen a bal oldali P'olana hegy, és attól még balra van, a teleobjektív osszenyomja a távolságot és kvázi széthúzza a tájat, így az Alacsony-Tátra nem fér bele a képbe.

   Törlés
 2. Szabad szemmel is lehetett látni? :)
  Én csak a Pilis-tetőről, illetve a Csóványosról kaptam el eddig, nem gondoltam volna, hogy még a Budai-hegységből is látszik, pláne nyáron.

  VálaszTörlés
 3. Kedves Névtelen! Röviden azért, mert az Alacsony Tátrának az a része max. 1700 m magas, ez nem akadály, még ha a Föld görbületével is számolunk, akkor sem. Bővebben: http://www.dvbtmap.eu/mapdistancepair.html;jsessionid=B63CF3C4CB90FDD69794EA90BE5961AA
  (A-B pontok tetszőlegesen áthelyezhetők, majd katt valamelyikre - Terrain profile
  Üdv: Csaba

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...