2015. november 21., szombat

Éjszakai mentőakció a Tengerszem-csúcson – egy lépésre a tragédiától

November 14-én, szombaton 17 óra 20 perckor arról érkezett a bejelentés a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletére, hogy egy cseh turista a Tengerszem-csúcsról (Rysy) történő ereszkedés során eltévedt, kitett terepre jutott, ahonnan saját erejéből nem tudott továbbmenni. A hegyimentők az eltévedt turistával való telefonbeszélgetés alapján úgy gondolták, hogy a férfi a Tengerszem-csúp (Bula pod Rysami) körzetében, valószínűleg a csúp és a Tomko-tű (Tomkova Igła) közötti részen található. A hegyimentők központjából négy fős mentőcsapat indult a helyszínre. 19 óra 30 perckor a Tengerszemnél járva a mentőcsapat az Orłowski-folyosótól (Żleb Orłowskiego) balra lévő kitett terepen észrevette a turistát. A hegyimentők 21 óra után jutottak a Tengerszem-csúcs fölé, ahonnan az egyik hegyimentő megkezdte a bajba jutott turistához történő ereszkedést. Ugyanekkor újabb mentőcsapat indult a bázisról, akik egyebek mellett meleg ruhát és a mentéshez esetlegesen szükséges további felszereléseket szállítottak a helyszínre.

A mentőakció idején erősen havazott, nagyon erős szél fújt, ami nagyban hátráltatta a mentési műveletet. Fennállt a veszélye, hogy ilyen körülmények között a segítségre váró, nem megfelelően felöltözött turista teste gyorsan lehűlhet, ezért a hegyimentők riasztották a krakkói Hipotermia Központot, hogy szükség esetén álljanak készenlétben.
22 óra 30 perckor a hegyimentők kb. 100 méterre megközelítették a turistát, egyikük leereszkedett mellé, ráadta a beülőt, és felhúzták őt biztonságos helyre. Ott ellátták meleg ruhával és miután kellően átmelegedett, levitték a Halastavi menedékházhoz, ahová éjjel 2 órakor érkeztek meg. Mivel a turista jó állapotban volt, és nem volt szükség kórházi kezelésre, a mentőcsapat éjjel 4 órakor visszatért a bázisra.
A mentőakcióban összesen 11 hegyimentő vett részt. Mint kiderült, a cseh turista előző nap délután 13 órakor a Csorbai-tótól egyedül indult a Tengerszem-csúcsra. A csúcson aztán úgy döntött, hogy inkább a lengyel oldalon ereszkedik le. Mivel nem volt lámpája, a szürkületben és a hóesésben a Tengerszem-csúp környékén elvesztette a nyomot. Látva azonban a menedékház fényeit ereszkedni kezdett. Ennek során kitett terepre került, ahol a csúszós meredek táblán megcsúszott, több métert zuhant, majd egy kis párkányon állt meg, egy több tucat méteres függőleges szakadék fölött. A mentőangyal ezúttal a helyén volt.

Forrás és fotó: http://tatromaniak.pl

6 megjegyzés:

 1. Hibát hibára halmozott a turista,13 órakor már lefele tartunk a Hegyről,nem felfele indulunk,lámpa tartalék akkuval mindig a hátizsákban,eltévedés esetére túra GPS erősen ajánlott,azzal megtudta volna adni a GPS koordinátáit,ami nagyban segíti a mentőket,nem mindegy hogy meddig tart a mentés,őket is hazavárják,mobiltelefonja volt az dicső! Szerencsére jól végződött ebben az esetben de "csehül" is járhatott volna!

  VálaszTörlés
 2. A Magas Tátrában a szabályokat nagyon szigorúan be kell tartani még akkor is , ha a turista
  nem tartja fontosnak, és nemcsak a magashegyi útvonalakon.

  VálaszTörlés
 3. A Magas Tátrában a szabályokat nagyon szigorúan be kell tartani még akkor is , ha a turista
  nem tartja fontosnak, és nemcsak a magashegyi útvonalakon.

  VálaszTörlés
 4. Lehet tudni, mekkora büntetést kapott?

  VálaszTörlés
 5. A bejegyzés elejét összeszorult szívvel olvastam, az utolsó bekezdést összeszorult gyomorral. Persze, tök jó, h SENKINEK nem lett baja, de ez most ez komoly???
  13 órakor indulunk (egy amúgy lezárt terepre)??? De tegyük fel profi mászó, viszont akkor ha ilyen későn indul is, nincs lámpája (pláne egy profinak)??? Látva a menedékház fényeit ereszkedik??? Jesszusom.

  VálaszTörlés
 6. Imádom Magyarországot...
  Büntessük meg, zárjuk be, tiltsuk meg... ezt nagyon tudjátok

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...