Éjszakai mentőakció a Tengerszem-csúcson – egy lépésre a tragédiától Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/11/21
Hirdetés
November 14-én, szombaton 17 óra 20 perckor arról érkezett a bejelentés a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletére, hogy egy cseh turista a Tengerszem-csúcsról (Rysy) történő ereszkedés során eltévedt, kitett terepre jutott, ahonnan saját erejéből nem tudott továbbmenni. A hegyimentők az eltévedt turistával való telefonbeszélgetés alapján úgy gondolták, hogy a férfi a Tengerszem-csúp (Bula pod Rysami) körzetében, valószínűleg a csúp és a Tomko-tű (Tomkova Igła) közötti részen található. A hegyimentők központjából négy fős mentőcsapat indult a helyszínre. 19 óra 30 perckor a Tengerszemnél járva a mentőcsapat az Orłowski-folyosótól (Żleb Orłowskiego) balra lévő kitett terepen észrevette a turistát. A hegyimentők 21 óra után jutottak a Tengerszem-csúcs fölé, ahonnan az egyik hegyimentő megkezdte a bajba jutott turistához történő ereszkedést. Ugyanekkor újabb mentőcsapat indult a bázisról, akik egyebek mellett meleg ruhát és a mentéshez esetlegesen szükséges további felszereléseket szállítottak a helyszínre.

A mentőakció idején erősen havazott, nagyon erős szél fújt, ami nagyban hátráltatta a mentési műveletet. Fennállt a veszélye, hogy ilyen körülmények között a segítségre váró, nem megfelelően felöltözött turista teste gyorsan lehűlhet, ezért a hegyimentők riasztották a krakkói Hipotermia Központot, hogy szükség esetén álljanak készenlétben.
22 óra 30 perckor a hegyimentők kb. 100 méterre megközelítették a turistát, egyikük leereszkedett mellé, ráadta a beülőt, és felhúzták őt biztonságos helyre. Ott ellátták meleg ruhával és miután kellően átmelegedett, levitték a Halastavi menedékházhoz, ahová éjjel 2 órakor érkeztek meg. Mivel a turista jó állapotban volt, és nem volt szükség kórházi kezelésre, a mentőcsapat éjjel 4 órakor visszatért a bázisra.
A mentőakcióban összesen 11 hegyimentő vett részt. Mint kiderült, a cseh turista előző nap délután 13 órakor a Csorbai-tótól egyedül indult a Tengerszem-csúcsra. A csúcson aztán úgy döntött, hogy inkább a lengyel oldalon ereszkedik le. Mivel nem volt lámpája, a szürkületben és a hóesésben a Tengerszem-csúp környékén elvesztette a nyomot. Látva azonban a menedékház fényeit ereszkedni kezdett. Ennek során kitett terepre került, ahol a csúszós meredek táblán megcsúszott, több métert zuhant, majd egy kis párkányon állt meg, egy több tucat méteres függőleges szakadék fölött. A mentőangyal ezúttal a helyén volt.

Forrás és fotó: http://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés