2015. szeptember 28., hétfő

Milyen cipőt vásároljak, ha a hegyekbe készülök?

Magashegyi túrák során felszerelésünk egyik legfontosabb darabja a cipő, amely elsősorban kényelmes kell hogy legyen, és alkalmas arra a terepre, amelyen túrázunk. Mielőtt trekking- vagy túracipőt vásárolunk, meg kell válaszolni néhány alapvető kérdésre. Csak nyári túrára alkalmas cipőt szeretnénk, vagy télen is azt akarjuk használni a hegyekben? Gondoljuk végig, milyen utakon szeretnénk használni a cipőt? Ez azért fontos, mert mást kell választani, ha középhegységben túrázunk, és mást, ha sziklás alpesi terepen. Egy jól megválasztott cipő jelentősen megkönnyítheti az amúgy is nehéz hátizsák súlyát. Arról sem feledkezzünk meg, hogy egy jó bakancs megvéd minket a sérülésektől, ezért a legjobb, ha a szára boka fölé ér. A túracipő vagy a bakancs felpróbálása során olyan zoknit használjunk, amelyben a leggyakrabban túrázunk. Túracipőből többnyire fél, vagy akár egész mérettel nagyobbat kell vásárolni, mint a normál utcai cipőkből.

Egy nyári tátrai túrához a legjobb az olyan cipő, amelynek magasított felsőrésze bokán felül ér, és kemény talpú, amely megfelelően ellenáll a sziklás terepnek. A bakancs készülhet nubukbőrből, hasított bőrből, esetleg velúr anyagból. A hasított bőrből készült modellek megfelelő mechanikai védelmet nyújtanak a külső tényezők miatt bekövetkező sérülések ellen. A vásárlás során arra is érdemes odafigyelni, hogy a felsőrész hány darabból van összeállítva. A legjobbak azok, amelyek egy darabból készültek, ezek nagyobb vízállóságot biztosítanak, és általában vastagabb felsőrésszel készülnek. Minél vastagabb ugyanis a bőr, annál tartósabb a cipő. A túracipők gyártása során is egyre több szintetikus anyagot használnak, melyek könnyebbek, és jobban használhatók hegymászás és túra közben. A legnépszerűbbek a Cordura anyagból készült termékek, szarvasbőrrel vagy kevlár betétekkel kombinálva.
Fontos szempont a cipő belső részének anyaga, amely megfelelő kényelmet biztosít a felhasználó számára. A felsőrész bélésének jól el kell nyelnie az izzadtságot, emellett fontos szempont, hogy gyorsan kiszáradjon, és jó légáteresztő képességgel rendelkezzen. A leggyakrabban használt anyag a borjúbőr, valamint a szintetikus alapú Cambrelle és Gore-Tex (ez vízálló membránt tartalmaz), de találkozhatunk az XCR szimbólummal, amely a cipő nagyobb légáteresztő képességét jelzi. Trekkingcipők esetében a leggyakrabban használt jelölések a Sympatex, Tepor, Gritex, Hydro10K.
Ugyancsak fontos szempont a megfelelő túracipő kiválasztásánál a talp anyaga. Ez döntő hatással van a lábbeli élettartamára, de a jól megválasztott talp elnyeli a rázkódás egy részét, ezáltal növeli a kényemet az egyenetlen terepen.
A túraboltokban és szaküzletekben a túracipők, bakancsok széles választékát találjuk, ahol hozzáértő szakemberek segítenek a számunkra legmegfelelőbb lábbeli kiválasztásában.

6 megjegyzés:

 1. A talp esetében az is fontos, hogy minél jobban tapadjon. Sajnos tapasztalatom szerint az egyébként kiváló túracipők is erősen csúsznak nedves sziklákon, köveken. Ha valakinek van ismerete, tapasztalata róla, hogy milyen talpak (melyik cipők) csúsznak a legkevésbé, és megírná ide, az biztos sokakat érdekelne, engem mindenképpen.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egy La Sportiva bakancsot vettem még 2009-ben. Évente 3-4 alkalommal komolyabb igénybevételnek volt/van kitéve (Magas-Tátra, Alpok), de hazai túrákra is csak ezzel járok.
   A felsőrész teljes bőr, belsőrész Gore-Tex, a talp Vibram --- nem csalódtam benne, jól tart!
   Teljesen rendben van, igaz több helyen főleg az orra, sarka már zúzódásokkal tarkított.
   Csak ajánlani tudom!

   Törlés
  2. Részemről a Hanwag Superfriction, ma azt hiszem csak - Friction GTX néven fut - vált be a legjobban magas hegyen.

   Törlés
  3. Nekem a Hanwag Tatra a Vibram talppal szembeötlő volt! Szakadó esőben a Magas-Tátrában szikláról sziklára lépkedve sem csúszott meg, alaposan megpakolt hátizsákkal a hátamon. Mindezidáig eltúlzott marketingnek gondoltam a Vibram jelentősségét, de saját példámból okulva, már csak ezt fogom keresni a jövőben is. A negatívum: amennyire látványosan tapad, annyira látványosan kopik is - persze mindennek ára van.

   Törlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 3. Köszi a reakciókat! Én jelenleg a North Face Vindicator-ával járok túrázni, van egy magas szárúm meg egy félcipőm is, és remek mindkettő (GoreTex, Vibram), strapabíró, jól tart, nem csak alulról véd, de a talpa a sziklákon csúszik vizes-nedves helyen, kisebb-nagyobb esőben. Mivel nem tudom, hogy minden cipővel így van-e, ezért érdekel mások tapasztalata.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...