Milyen cipőt vásároljak, ha a hegyekbe készülök? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/09/28
Hirdetés
Magashegyi túrák során felszerelésünk egyik legfontosabb darabja a cipő, amely elsősorban kényelmes kell hogy legyen, és alkalmas arra a terepre, amelyen túrázunk. Mielőtt trekking- vagy túracipőt vásárolunk, meg kell válaszolni néhány alapvető kérdésre. Csak nyári túrára alkalmas cipőt szeretnénk, vagy télen is azt akarjuk használni a hegyekben? Gondoljuk végig, milyen utakon szeretnénk használni a cipőt? Ez azért fontos, mert mást kell választani, ha középhegységben túrázunk, és mást, ha sziklás alpesi terepen. Egy jól megválasztott cipő jelentősen megkönnyítheti az amúgy is nehéz hátizsák súlyát. Arról sem feledkezzünk meg, hogy egy jó bakancs megvéd minket a sérülésektől, ezért a legjobb, ha a szára boka fölé ér. A túracipő vagy a bakancs felpróbálása során olyan zoknit használjunk, amelyben a leggyakrabban túrázunk. Túracipőből többnyire fél, vagy akár egész mérettel nagyobbat kell vásárolni, mint a normál utcai cipőkből.

Egy nyári tátrai túrához a legjobb az olyan cipő, amelynek magasított felsőrésze bokán felül ér, és kemény talpú, amely megfelelően ellenáll a sziklás terepnek. A bakancs készülhet nubukbőrből, hasított bőrből, esetleg velúr anyagból. A hasított bőrből készült modellek megfelelő mechanikai védelmet nyújtanak a külső tényezők miatt bekövetkező sérülések ellen. A vásárlás során arra is érdemes odafigyelni, hogy a felsőrész hány darabból van összeállítva. A legjobbak azok, amelyek egy darabból készültek, ezek nagyobb vízállóságot biztosítanak, és általában vastagabb felsőrésszel készülnek. Minél vastagabb ugyanis a bőr, annál tartósabb a cipő. A túracipők gyártása során is egyre több szintetikus anyagot használnak, melyek könnyebbek, és jobban használhatók hegymászás és túra közben. A legnépszerűbbek a Cordura anyagból készült termékek, szarvasbőrrel vagy kevlár betétekkel kombinálva.
Fontos szempont a cipő belső részének anyaga, amely megfelelő kényelmet biztosít a felhasználó számára. A felsőrész bélésének jól el kell nyelnie az izzadtságot, emellett fontos szempont, hogy gyorsan kiszáradjon, és jó légáteresztő képességgel rendelkezzen. A leggyakrabban használt anyag a borjúbőr, valamint a szintetikus alapú Cambrelle és Gore-Tex (ez vízálló membránt tartalmaz), de találkozhatunk az XCR szimbólummal, amely a cipő nagyobb légáteresztő képességét jelzi. Trekkingcipők esetében a leggyakrabban használt jelölések a Sympatex, Tepor, Gritex, Hydro10K.
Ugyancsak fontos szempont a megfelelő túracipő kiválasztásánál a talp anyaga. Ez döntő hatással van a lábbeli élettartamára, de a jól megválasztott talp elnyeli a rázkódás egy részét, ezáltal növeli a kényemet az egyenetlen terepen.
A túraboltokban és szaküzletekben a túracipők, bakancsok széles választékát találjuk, ahol hozzáértő szakemberek segítenek a számunkra legmegfelelőbb lábbeli kiválasztásában.

Hirdetés
Hirdetés