Történelmi épületek makettjei – Ótátrafüred, Adria villa Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/04/24
Hirdetés
A lőcsei Müller Antal tervei alapján a Borsod-miskolci gőzmalom által építtetett 30 szobás Adria villa 1877-ben a Csáky-forrás közelében épült fel, amely az épület déli homlokzatának hátsó sarka mellett fakadt. A századfordulóig ebben az épületben volt elhelyezve a fürdőigazgatóság irodája is. Az épületben 1881-től a kassai Maurer Adolf könyvkereskedést, majd 1908-tól az I. világháborúig Kertész Tódor áruházat működtetett.
Az Adria villa és a vele szemben álló Nagyvendéglő közötti sétatér kedvező elhelyezkedésének köszönhetően hamarosan Ótátrafüred központjává vált. Az egykor impozáns, 2 emeletes épületet a II. világháború után Kyselka néven ismerték, majd 1958-ban lebontották, helyén jelenleg a település parkolója található.

Az épület 1:100 méretarányú modellje jelenleg a Csorbai-tó mellett lévő Hotel Solisko halljában látható kiállítva. A makettet Oto Jalčovík készítette.
















Forrás és fotók: http://www.nostalgicketatry.sk; Ján Gašpar: Staré pohľadnice rozprávajú; Nagy Árpád: Tátrai hangulatok (előkészületben)
Hirdetés
Hirdetés