Zs-terv – Baranyec Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/02/26
Hirdetés
2013 Tátra nélkül? Nagyon nehezen akar összeállni a szabadidő-időjárás konstelláció. Most éppen egy nap szabadidő, de a hét közepén még hármas lavinahelyzet. Indul a biztonsági játék – Liptói-Tátra. A hely, ami mellett számtalanszor elautóztam, de szerencsétlen hegy pont a Magas-Tátra árnyékában van, ezért soha komolyan nem gondoltam, hogy ide kéne menni. Egy út, ami hármasban is bevállalható a Baranyec déli gerince. Négy után indulok otthonról, felkapom Csekét és kilenckor már a Zsár fölötti parkolóból startolunk rá a sárga jelzésre. Köd, a hó teteje keményre fagyott, pár nyom. A törpefenyvesnél érünk ki a felhőből, aztán megint felhő, szél jön és megy, öltözünk-vetkőzünk. Előkerül a hótalp, becélozzuk a gerincet, ami egy szelíd púp. A Zsári-völgy felőli oldalon méteres hópárkány, tartjuk a távolságot. 

Egyre többször állunk meg úgymint evés és öltözködés. A felhő leugrik a csúcsról, hát én vagy hárommal korábbi púpot gondoltam célnak. Ugrott a 3:30-as szintidő, de ez érdekel most legkevésbé. Nem esik jól a kapaszkodás, gondolkodom is mi értelme a hegymászásnak, arra jutok, hogy a halált keresem, no nem megpusztulni akarok és vége, hanem iszonyatmód kihajtani magam, hogy aztán annál jobban értékeljem a távirányító nyomkodást a karosszékben. Persze ehhez meg minek elautózni a világ végére, a lépcsőházban is sétálhatnék. Ma se oldottam meg a kérdést.
A csúcs alatt hágóvasra váltunk és úgy jutunk fel. Klassz kis körpanoráma, nem lehet panasz. Hótéglákból bivakhely, valaki itt táborozhatott. A zúzmarás csúcsoszlop takarásában van egy négyzetméternyi szélcsend, máskülönben nem marasztal soká az időjárás. Meg egyébként is megcsúsztunk, jó lenne időben hazaérni. Amennyit pofáztunk fölfele, most szótlanul ballagunk vissza, Cseke zsírúj hótalpának csatja eltörik az utolsó párszáz méteren, egyből rohadt okosnak érzem magam és a sajátomat fényezem. A naplemente még perzseli a csúcsokat, a völgyben a szürkeség az úr. Klassz búcsúpillanat, mi kell még? Megint volt egy szép napunk a hegyekben.

Hirdetés
Hirdetés