2014. április 7., hétfő

Felvonó a Tarajkáról a Kő-pataki-tóhoz?

Fotó: bergbahn-kitzbuehel.at
A tátralomnici és a csorbatói sípályákat is üzemeltető Tatry Mountain Resorts (TMR) vállalkozás legújabb tervével tabukat döntögetne a Magas-Tátrában. A társaság ugyanis azt tervezi, hogy felvonót építene a Tarajka (Hrebienok) és a Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso) között. A gond csak az, hogy ennek nyomvonala szigorúan védett területen vezetne keresztül. A TMR ezzel olyan tabukat dönthet meg, amelyre az elmúlt hét évben a Magas-Tátrában végzett fejlesztései során egyszer sem került sor. A felvonó az eddig érintetlen zöld területen, az ún. zöld zónában épülne meg. A TMR vezetője, Bohuš Hlavatý elmondta, hogy a Tarajkát és a Kő-pataki-tavat összekötő felvonó 15 millió €-ba kerülne, az építkezést 2-3 év múlva lehetne elkezdeni.

Éles viták
A TMR terve első pillanatban nagy vitát váltott ki a Tátrában. A természetvédelmi szervezetek azt állítják, ezzel a tervvel a TMR túllépi a turisztikai szervezetekkel kötött korábbi megállapodásban rögzített ún. piros vonalat. A TMR társtulajdonosa, Igor Rattaj korában többször is biztosította az érintetteket arról, hogy a társaság beruházásai csupán Csorbatót, Ótátrafüredet és Tátralomnicot érintik, amely helyeken a síelők kiszolgálására létesült infrastruktúra még a szocializmust idézte.
A tervezett felvonó terve a környezetvédők szerint sérti ezt a megállapodást. „Mi határozottan ellenzünk minden beruházást a zöld zónában. Már egy oszlop felállítása is buldózerek megjelenésével jár együtt” – mondta Juraj Lukáč, a Vlk (Farkas) Erdővédelmi Egyesület vezetője.

Döntő lehet a technológia
Hogy a tervezett felvonó zöld utat kap-e, ebben a végső szót Tátraváros képviselői, valamint az állami természetvédelmi szervezetek közösen mondják ki. A Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (Spárva TANAPu) vezetője, Pavol Majko elmondta, hogy a döntéshozatal során az egyik legfontosabb kritérium a felvonó technológiája lesz. Ez viszont független attól, hogy csak egy oszlop lesz, vagy többet is felállítanak.
Hlavatý azt állítja, hogy a modern technológiának köszönhetően a védett területen nem lesz építkezés. Állítása szerint a felvonó a zöld zóna fölött vezetne.  A TMR terveiben a legkorszerűbb technológia felhasználása szerepel, ennek köszönhetően az építkezés nem érintené a zöld zónát. Az öt kilométeres útvonalon csak három-négy oszlopot kellene felállítani, a törpefenyők fölött már csak drótkötél vezetne, ezért azokat nem érinti az építkezés.

A TMR megvalósult beruházásai és jövőbeni tervei
A képviselők dönthetnek
Tátraváros önkormányzatának képviselői nincsenek meggyőződve a projekt szükségességéről. „Hat évvel ezelőtt az állami természetvédelmi szervezetek egyetlen fa kivágását sem engedélyezték itt. Napjainkban viszont ilyen ambiciózus tervek születnek. A képviselőtestület lehet az utolsó láncszem, amely képes megállítani ezt a projektet” – mondta Róbert Gálfy városi képviselő. Elmondása szerint a képviselőtestület tagjai egyetértenek abban, hogy először be kell fejezni a már elkezdett, de még befejezetlen projekteket, és csak utána beszélhetnek a felvonóról. A képviselők, akik a rendezési terv esetleges módosításáról döntenek majd, azt mondják, először is tanulmányozni kell a környezeti hatásvizsgálatok eredményeit. „Inkább nem, mint igen” – mondta a lehetséges építési engedélyről egy másik önkormányzati képviselő.

A polgármester igent mond
Ezzel szemben Tátraváros polgármestere, Ján Mokoš pozitívan áll hozzá a tervhez. „Nyilvános vitát kezdeményezünk. Meg kell határozni a kereteket. Amennyiben ez nem zavarja a természetet, az idegenforgalom szempontjából mindenképpen előnyös lenne a projekt” – mondta a polgármester, aki azonban nem szavazhat a rendezési terv módosításáról.
Ha azonban a képviselők elfogadják a felvonó tervét, a TMR-nek még az állami természetvédelmi szervezetekkel is meg kell küzdeni a megvalósítás érdekében. „Nincsenek még az asztalunkon a dokumentumok” – mondta el Pavol Majko , a TANAP Igazgatóság vezetője. Jelezte azonban, hogy milyen kritériumok alapján vizsgálják majd a terveket. „Kíváncsiak vagyunk, hogy fog kinézni a tervezett felvonó. Olyan típusú-e, mint a Lomnici-csúcsra közlekedő jelenlegi felvonó egy oszloppal, vagy más rendszerről van szó” – tett hozzá (a szerk. megjegyzése: a jelenlegi tervek szerint ún. 3S rendszerű felvonóról van szó).

A nyári szezonra jelentett kockázatok
Pavol Stano szerint – aki Ótátrafürden évek óta az egyik fő kezdeményezője a téli turizmus visszaállításának – nincs szükség a felvonóra. „Azok a síelők, akik a Kő-pataki-tónál szeretnének síelni, autóval el tudnak menni Tátralomnicra, majd onnan felvonóval a sípályákhoz” – mondta.
A Tarajkáról a Kő-pataki-tóhoz tervezett felvonó különösen a nyári szezonra jelent nagy kockázatot. A” Kő-pataki-tótól a Tarajkáig vezető gyalogtúra az egyik legnépszerűbb, szó szerint emblematikus túraútvonala a Tátrának. A felvonó komolyan veszélyezteti a tájat és a turisták nyugalmát” – emlékeztet.
A TMR szerint viszont a felvonó nyáron is a hegyekbe csábíthatja a turistákat, télen viszont jelentősen csökkenhetnek a Tátrában a közlekedési utak forgalma.

Alig jelent meg a hír, a népszerű közösségi oldalon máris alakult egy tiltakozó csoport, amely a tervezett felvonó megépítése ellen szervez tiltakozó megmozdulást. Ennek pontos helye és időpontja egyelőre még nem ismert, a megmozdulás szervezőihez viszont bárki csatlakozhatitt:
Tiltakozás e tervezett Tarajka - Kő-pataki-tó felvonó ellen

Forrás és fotó: http://hn.hnonline.sk

3 megjegyzés:

 1. A Magas Tátra szerelmeseként döbbenten olvasom az utóbbi időben megjelenő híreket a természetrombolási tervekről pl. lezárások feloldása stb. A konzumturizmus pénzügyi oltárán feláldozni a Tátrát több mint bűn lenne! Ez a világ legkisebb kiterjedésű magashegysége, ez nem az Alpok, annál kedvesebb ékszere a térség természetszerető embereinek. El a kezekkel a Tátrától!

  VálaszTörlés
 2. Mezei, semmilyen hegymászással kapcsolatos engedéllyel nem rendelkező, de a Tátrát nagyon szerető turistaként én is úgy érzem, hogy a jelenlegi szabályozások nem jelentenek különösebb megszorításokat. Bármikor megyek, mindig találok megfelelő uticélt. Ha pedig valaki akár a területi (turaútvonal nélküli csúcsok), akár az időpontbeli (téli zárlat) korlátokat szeretné átlépni, talán nem is árt némi speciális ismeret. Ha jól tudom, hegymászó igazolvánnyal lehet mozogni a fennti korlátozásokon túl is....

  VálaszTörlés
 3. a téli ill. turistaúton kívüli mozgás nem nevezhető tömegturizmusnak, soha nem is lesz olyan szintű, mint egy napsütéses nyári napon bármelyik turistaút forgalma. hogy mi számít természetrombolásnak és mi nem az relatív. 200 éve nem voltak autóutak, de volt vadászat, bányászat és legeltetés. okos szabályozással a turista is elégedett és a természet sem szenved túl nagy csorbát.
  elég arra gondolni, hogy a lengyel oldal megengedőbb szabályozása (amennyire látom) nem okozott jóvátehetetlen természeti károkat.
  mondjuk ennek a Tarajka-Kőpataki-tó felvonónak nem értem a koncepcióját.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...