2013. november 26., kedd

Medveszámlálás a Tátrában

A varsói Agrártudományi Egyetem, valamint a Tátrai Nemzeti Park (TPN) szakemberei által elvégzett medveszámlálás adatai szerint a Tátra lengyel oldalán jelenleg 15 medve él. A nyár folyamán azonban ennél többen vannak, mivel több medve is átbarangol a hegység déli oldaláról a Lengyelországhoz tartozó területre. A medvék genetikai kutatása több mint egy évvel ezelőtt kezdődött. „A kapott eredmények azt mutatják, hogy az állandóan a Lengyel-Tátrában tartózkodó medvék száma nem túl nagy. A nyári időszakban azonban a létszámuk megduplázódik, mivel több medve szívesebben tölti a nyarat a hegység északi oldalán” – mondta el egy lengyel szakember, dr. Zuzanna Nowak. Kutatásaik szerint az egész Tátrában 45 medve él, ebből 15 egyed állandóan a Lengyel-Tátrában, 16 medve pedig szezonálisan mozog a két ország között. Ezek a telet inkább a szlovák oldalon töltik, a májustól augusztusig terjedő időszakot viszont a Lengyel-Tátrában, majd ősszel ismét visszatérnek Szlovákiába.

A kutatók megállapították, hogy a tátrai medvepopulációt a genetikai sokszínűség jellemzi. „Ez nagyon pozitív adat, ami azt jelenti, hogy a felnőtt medvék nem a rokoni körben, hanem szabadon keresnek maguknak partnert. A kutatások azt mutatják, hogy nagy távolságokat vándorolnak nem csak élelmiszert, hanem partnert is keresve – tette hozzá dr. Nowak. A medvék kutatása az erre a célra kihelyezett csapdákban – a fák köré tekert speciális fésűkben – hátrahagyott szőrzetük vizsgálatával kezdődött. A csapdákban csalikat helyeztek el, amelyek odacsábították a medvéket. További mintákat gyűjtöttek azokon a helyeken, ahol a medvék kárt okoztak a természetben, többnyire a növényzetben. A „Milka razem dla Tatr” finanszírozásával elvégzett kutatások során 12 hónapon át gyűjtött szőrzetmintákat és hajhagymákat kriminalisztikai laboratóriumban elemezték.
„A medvékkel kapcsolatos kutatásokra azért van szükség, mert minél többet tudunk ezeknek az állatoknak a szokásairól, annál jobban meg tudjuk védeni őket” – mondta el Filip Zięba, a TPN szakembere. Lengyelországban a Besszádokban (Bieszczady) élnek a legnagyobb számban barnamedvék. A nőstény barnamedve kétévente 1-3 kölyköt hoz világra, akik fél éves korukig anyjuk gondozásában maradnak. A medvék mindenevők, a felnőtt példányok súlya kb. 300 kg, és kb. 50 évig élnek.

Forrás: http://krakow.gazeta.pl; Fotó: Jaroslav Cigánik

2 megjegyzés:

  1. Furák ezek az adatok, mivel nem sokkal korábban 134 medvéről írtak a Magas-Tátrában (szlovák oldal). Csak Ó-Tátrafüreden 2 felnőtt példányról, és a hozzájuk tartozó 7 fiatal egyedről van információ. A Tátrák tele vannak medvével (személyes tapasztalat).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban van némi eltérés az egyes források között, nehéz ebben okosnak lenni. A 134 medvéből az akkori adatok szerint mintegy 100 él a Tátrában, de még ez is kétszer több, mint ez a friss adat. A medveszámlálást nem úgy végzik, mint a zergék összeírását, minden adat csak becslés, Egyszer talán megtudjuk, valójában mennyien vannak... :-)))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...