Medveszámlálás a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/11/26
Hirdetés
A varsói Agrártudományi Egyetem, valamint a Tátrai Nemzeti Park (TPN) szakemberei által elvégzett medveszámlálás adatai szerint a Tátra lengyel oldalán jelenleg 15 medve él. A nyár folyamán azonban ennél többen vannak, mivel több medve is átbarangol a hegység déli oldaláról a Lengyelországhoz tartozó területre. A medvék genetikai kutatása több mint egy évvel ezelőtt kezdődött. „A kapott eredmények azt mutatják, hogy az állandóan a Lengyel-Tátrában tartózkodó medvék száma nem túl nagy. A nyári időszakban azonban a létszámuk megduplázódik, mivel több medve szívesebben tölti a nyarat a hegység északi oldalán” – mondta el egy lengyel szakember, dr. Zuzanna Nowak. Kutatásaik szerint az egész Tátrában 45 medve él, ebből 15 egyed állandóan a Lengyel-Tátrában, 16 medve pedig szezonálisan mozog a két ország között. Ezek a telet inkább a szlovák oldalon töltik, a májustól augusztusig terjedő időszakot viszont a Lengyel-Tátrában, majd ősszel ismét visszatérnek Szlovákiába.

 

A kutatók megállapították, hogy a tátrai medvepopulációt a genetikai sokszínűség jellemzi. „Ez nagyon pozitív adat, ami azt jelenti, hogy a felnőtt medvék nem a rokoni körben, hanem szabadon keresnek maguknak partnert. A kutatások azt mutatják, hogy nagy távolságokat vándorolnak nem csak élelmiszert, hanem partnert is keresve – tette hozzá dr. Nowak. A medvék kutatása az erre a célra kihelyezett csapdákban – a fák köré tekert speciális fésűkben – hátrahagyott szőrzetük vizsgálatával kezdődött. A csapdákban csalikat helyeztek el, amelyek odacsábították a medvéket. További mintákat gyűjtöttek azokon a helyeken, ahol a medvék kárt okoztak a természetben, többnyire a növényzetben. A „Milka razem dla Tatr” finanszírozásával elvégzett kutatások során 12 hónapon át gyűjtött szőrzetmintákat és hajhagymákat kriminalisztikai laboratóriumban elemezték.

 

„A medvékkel kapcsolatos kutatásokra azért van szükség, mert minél többet tudunk ezeknek az állatoknak a szokásairól, annál jobban meg tudjuk védeni őket” – mondta el Filip Zięba, a TPN szakembere. Lengyelországban a Besszádokban (Bieszczady) élnek a legnagyobb számban barnamedvék. A nőstény barnamedve kétévente 1-3 kölyköt hoz világra, akik fél éves korukig anyjuk gondozásában maradnak. A medvék mindenevők, a felnőtt példányok súlya kb. 300 kg, és kb. 50 évig élnek.

 

Forrás: https://krakow.gazeta.pl; Fotó: Jaroslav Cigánik

 

Hirdetés
Hirdetés