2013. október 12., szombat

Id. és ifj. Franz János születésének évfordulója

150 évvel ezelőtt, 1863-ban született id. Franz János (1863-1939) alsóerdőfalvai földműves, az egyik legkiválóbb tátrai hegyivezető. 16 éves korában túrázott először, egy év múlva már mászott. 1896-ban lett I. osztályú hegyivezető, az 1899-ben rendezett hegyivezetői tanfolyamon az egyik legjobbnak bizonyult. Legaktívabb hegyivezetői időszaka 1900-1907 között volt, amikor olyan hegymászókat vezetett mint Jordán KárolyErnst DubkeAlfred Martin. Kora legjobb hegyivezetőjének tartották, amit nem csak klienseinek, hanem a tanfolyamokon is bizonyított. Számos új utat mászott, ebből 1905. július 1-én egy napon nyolc új utat, összesen 121 első mászását tartják nyilván. Számos első mászásai közül itt most a Tátra-csúcs (1903) és a Gerlachfalvi-csúcs (1905) első téli megmászását emelném ki. A sport jellegű hegymászás korszakában, vagyis 1905 után sem húzódott a hátérbe. Akkoriban az új utak megmászásánál már nem volt igény hegyivezetőre, ő viszont a kor követelményeinek megfelelően fokozta teljesítményét. Haláláig, mintegy 50 éven keresztül volt hegyivezető.

Mindenki szerette, a legjobb véleménnyel voltak róla, hegyi baleset esetén mindig az elsők között sietett segíteni. 1939-ben, 76 éves korában, a Közép-orom déli falára kísérte egy ügyfelét. Lejövetelkor egy eljegesedett kövön megcsúszva halálra zúzta magát. Szülőfalujában temették el, emléktáblája az Oszterva alatti Szimbolikus temetőben található. Neve a Franz-torony, -rés, -horhos, szakadék, -kémény földrajzi nevekben maradt fenn.
Fájdalmasan rövidre sikeredett fiának, a 120 évvel ezelőtt született ifj. Franz Jánosnak (1893-1915) a hegyivezetői pályafutása, aki már 20 évesen I. osztályú vezető lett. Apja vezette be a szakmába, az ő irányítása alatt lett hegyivezető. Az egyik legjobb tátrai hegyivezetőnek számított, az elsők között használt sílécet. Az első világháború kitörése előtt fiatal kora ellenére az egyik legkeresettebb tátrai vezető volt, amikor jött a be­hívó, és 22 évesen, a galíciai fronton elesett.

Forrás és fotó: http://www.fsz.bme.hu; http://www.fsz.bme.hu; Tátrai túrák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...