2013. július 11., csütörtök

Ótátrafüred – Nagyszalóki-csúcs

Ótátrafüred (1010 m) – a kék jelzésen a felső turistaút elérése (1356 m, 1:00 ó) – Miksa-magaslat (1550 m) – Csorbás-gerinc – Király-orr (2272 m) – Nagyszalóki-csúcs (2452 m, 4:15 ó). Vissza ugyanezen az útvonalon 3:50 óra. Teljes idő: 9:05 óra.

Ótátrafüredről a kék jelzésen indulunk észak felé. Az erdei út hamarosan balra fordul, és mérsékelten emelkedik felfelé. Elhaladunk az Öt-forrás közelében, majd elérjük a piros jelzésű Felső turistautat. Az erdőben vezető keskeny ösvényen jobbról elhaladunk a tarajkai sípálya felső része felett, majd néhány perc múlva a Miksa-magaslat kilátójánál találjuk magunkat. A kilátóból balra indulunk tovább eleinte a törpefenyőben, majd nyílt terepen a déli hegyoldal szerpentinjein, majd később a Nagyszalóki-csúcs előorma, a Király-orr alatt. A Király-orrot jobbról kerüljük meg, majd további szerpentineken érjük el a Nagyszalóki-csúcsot.

FIGYELEM:
Ø  Amennyiben az ösvényt hó takarja, akkor csak a Miksa-magaslatig járható!
Az út nehézsége: nehéz, egész napos túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  A Miksa-magaslatról szép kilátás nyílik a Kis-Tarpataki-völgyre, valamint a Lomnici-csúcs tömbjére.
Ø  A Nagyszalóki-csúcsról gyönyörű kilátás nyílik minden égtáj felé, elsősorban a Szalóki-tornyok szaggatott sziklás csúcsai felé nyugati irányban, a Kis-Viszokára, valamint nem megszokott szögből a Bibircs négyes csúcsból álló ormára.


Az útvonal teljes hossza: 7,00 km.
Legmagasabb pont: Nagyszalóki-csúcs (2454 m.)
Legalacsonyabb pont: Ótátrafüred (1010 m.)
Szintkülönbség: 1444 m.

Forrás, magassági profil és virtuális túra: http://kamnahory.sk; 250 tátrai túra

10 megjegyzés:

 1. Szerintem sok időt és energiát spórol meg az ember, ha fölfelé menet a Tarajkára vivő siklót használja, és onnan a sípályán megy fel (ha jól tudom, ez nem szabályos, de sokan csinálják)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezzel azért nem értek egyet, időt talán spórolhat valamicskét az ember, de energiát a legkevésbé sem, hiszen az egykori sípálya egyrészt sokkal meredekebb, mint a jelzett út. Másrészt nincs jelzés, és a felső részen bizony sokszor keresni kell a felfelé vezető utat az utóbbi években alaposan megnőtt aljnövényzetben.

   Törlés
  2. Én 2 éve december 22.-én 50cm-es hóban a sípályán mentem fel az még nem volt rossz hóban,de a törpefenyő nagyon megfogott,rohadt nehezen vergődtünk át rajta,nem veszélytelen,nem ajánlott itt rövidíteni és mivel előre nem lát semmit az ember, a jó irányt is el lehet véteni,nenünk szerencsénk volt!

   Törlés
 2. Ha nyáron szeretnénk megmászni a Nagyszalóki-csúcsot, akkor kell fogadni túravezetőt?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jelzett turista út, teljesen felesleges. Egyébként sem tudsz egyedül lenni, tömegek járnak erre.

   Törlés
 3. Sziasztok! Akik voltak itt illetve a Kapor csúcson is azokat kérdezném. Melyiket érdemesebb megmászni látnivalók szempontjából? Mi május közepén mennénk, azt olvastam, hogy a menguszfalvi elágazástól téli zárlat van. Ez fennáll akkor is, ha a hó elolvadt? Illetve a Nagyszalóki-csúcsra Ótátrafüredről hánykor érdemes indulni? A 9 órás menetidő mennyire mérvadó?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Május közepén mindkét csúcs felejtős, a téli zárlat június 14ig tart, függetlenül attól, mennyi hó van. Mindkét túras látványos, a Kapor talán kicsit látványosabb, az útvonal legalábbis. A Nagyszalókira Ótátrafüredről a 9 óra normál tempóban teljesen reális.

   Törlés
  2. https://utazom.com/cikk/teli-zarlat-es-korlatozasok-a-tatraban-1 Itt néhány helyen kikötés, hogy akkor van zárlat ha hó van. Köztük a Nagyszalóki csúcsnál is. Akkor ez most hogyan van?:D

   Törlés
  3. Ez úgy van, hogy az utazom.com honlapján olvasható cikk 2014-ben íródott, és azóta változtak az előírások.

   Törlés
  4. Köszi a választ! Lehet érdemes megfontolni akkor, hogy tolunk az utazáson egy hónapot!

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...