Ótátrafüred Nagyszalóki-csúcs Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/07/11
Hirdetés
Ótátrafüred (1010 m) – a kék jelzésen a felső turistaút elérése (1356 m, 1:00 ó) – Miksa-magaslat (1550 m) – Csorbás-gerinc – Király-orr (2272 m) – Nagyszalóki-csúcs (2452 m, 4:15 ó). Vissza ugyanezen az útvonalon 3:50 óra. Teljes idő: 9:05 óra.
Ótátrafüredről a kék jelzésen indulunk észak felé. Az erdei út hamarosan balra fordul, és mérsékelten emelkedik felfelé. Elhaladunk az Öt-forrás közelében, majd elérjük a piros jelzésű Felső turistautat. Az erdőben vezető keskeny ösvényen jobbról elhaladunk a tarajkai sípálya felső része felett, majd néhány perc múlva a Miksa-magaslat kilátójánál találjuk magunkat. A kilátóból balra indulunk tovább eleinte a törpefenyőben, majd nyílt terepen a déli hegyoldal szerpentinjein, majd később a Nagyszalóki-csúcs előorma, a Király-orr alatt. A Király-orrot jobbról kerüljük meg, majd további szerpentineken érjük el a Nagyszalóki-csúcsot.
FIGYELEM:
Ø  Amennyiben az ösvényt hó takarja, akkor csak a Miksa-magaslatig járható!
Az út nehézsége: nehéz, egész napos túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  A Miksa-magaslatról szép kilátás nyílik a Kis-Tarpataki-völgyre, valamint a Lomnici-csúcs tömbjére.
Ø  A Nagyszalóki-csúcsról gyönyörű kilátás nyílik minden égtáj felé, elsősorban a Szalóki-tornyok szaggatott sziklás csúcsai felé nyugati irányban, a Kis-Viszokára, valamint nem megszokott szögből a Bibircs négyes csúcsból álló ormára.
Az útvonal teljes hossza: 7,00 km.
Legmagasabb pont: Nagyszalóki-csúcs (2454 m.)
Legalacsonyabb pont: Ótátrafüred (1010 m.)
Szintkülönbség: 1444 m.
Hirdetés
Hirdetés