2011. december 22., csütörtök

Előfoglalás a Lomnici-csúcs felvonójára


A turisták körében a Magas-Tátra talán legnépszerűbb csúcsa a Tátralomnic felett emelkedő Lomnici-csúcs (Lomnický štít, 2634 m), amely népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy kabinos felvonóval bárki számára elérhető. A felvonó három szakaszban teszi meg a csúcsig vezető utat. Tátralomnicról (Tatranská Lomnica) négyszemélyes kabinos felvonó közlekedik a Start átszállóállomásig (Štart), ahol át kell szállni a 15 személyes kabinokba, melyek a Kő-pataki-tóig (Skalnaté pleso) közlekednek. Itt újabb átszállás következik immár a csúcsra vezető, ugyancsak 15 személyes, piros színű kabinba, amely a 855 méteres szintkülönbséget 8,5 perc alatt küzdi le. Érkezés után a csúcson 50 percet tartózkodhatunk, majd a következő második felvonóval le kell jönni.
A felvonóra a www.gopass.sk oldalon legkorábban 7 nappal a tervezett utazás előtt lehetőség van on-line jegyrendelésre, illetve a felvonó tátralomnici pénztárában ugyancsak 7 nappal a tervezett utazás előtt személyesen is megvásárolhatjuk konkrét időpontra (óra, perc) szóló jegyünket. Az on-line jegyrendelés szlovák, lengyel vagy angol nyelven érhető el.

A megvásárolt jegyen feltüntetett indulási idő a Kő-pataki-tótól történő indulási idejét jelenti. Az utasnak legalább 5 perccel az indulási időpont előtt meg kell jelennie a csúcsra közlekedő felvonó beszállóhelyén. A Tátralomnicról a Kő-pataki-tóhoz közlekedő felvonó menetidejét figyelembe véve az előre lefoglalt menetjegyet legkésőbb 1 órával indulás előtt át kell venni a felvonó pénztáránál. Elektronikus úton történő előfoglalás esetén az eddig az időpontig át nem vett foglalás 20 perc várakozás után törlésre kerül.
A felvonót üzemeltető Tatry Mountain Resorts (TMR) cégtől kapott információk szerint a rendszer karbantartása miatt a jegyelővétel jelenleg (2019. január) nem lehetséges. A csúcsra szóló jegyet helyben, a felvonó tátralomnici pénztáránál, vagy a felvonó épületében található Infocentrumban van lehetőség. Az on-line jegyelővétel elvileg 2019. januárban válik ismét elérhetővé, amint ez megtörténik, javítom ezt a bejegyzést.


Tátralomnic – Kő-pataki-tó oda-vissza
Felnőtt 22 €.
Diák, nyugdíjas 18 €.
Gyerek 15 €.

Kő-pataki-tó – Lomnici-csúcs oda-vissza
Felnőtt 27 €.
Diák, nyugdíjas 23 €.
Gyerek 20 €.

Aktualizálva 2019. január 17-én!

Forrás és fotó: http://www.vt.sk
- - - - - - - - - -
A 2016. decemberében frissített bejegyzés szövege:
A Magas-Tátra második legmagasabb csúcsa a Tátralomnic felett emelkedő Lomnici-csúcs (Lomnický štít, 2634 m). A csúcsra nem vezet jelzett turistaút, gyalogszerrel csak hegyi vezetővel juthatunk fel, mivel azonban felvonóval is megközelíthető, a bakancsos turisták körében a Tátra legnépszerűbb csúcsának számít. Tátralomnicról (Tatranská Lomnica) négyszemélyes kabinos felvonó közlekedik a Start átszállóállomásig (Štart), ahol át kell szállni a 2013-ban átadott új, 15 személyes kabinokba, melyek a Kő-pataki-tóig (Skalnaté pleso) közlekednek. Itt újabb átszállás következik immár a csúcsra vezető, ugyancsak 15 személyes, piros színű kabinba, amely a 855 méteres szintkülönbséget 8,5 perc alatt küzdi le.

A csúcson 50 percet tartózkodhatunk, eközben egy rövid séta során elérhető kilátópontokról gyönyörködhetünk a párját ritkító kilátásban, vagy a 2008-ban átadott kilátóteraszon tehetünk néhány lépést az alattunk lévő mélység fölött. Kellemes kikapcsolódást biztosít a csúcson lévő épületben található stílusos Dedo (Nagyapó) kávézó, amely nevét a csúcs korábbi, régmúlt időkben használt elnevezése után kapta. A kávézóban elfogyaszthatunk egy Blue Mountain kávékülönlegességet, a felejthetetlen panoráma mellett a gasztronómia új dimenzióit fedezhetjük fel. A 28 személy befogadására alkalmas kávéház baráti társaságoknak és üzleti partnereknek is megfelelő szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

A Lomnici-csúcsra közlekedő felvonóra a www.gopass.sk oldalon legkorábban 7 nappal a tervezett utazás előtt lehetőség van on-line jegyrendelésre, illetve a felvonó tátralomnici pénztárában ugyancsak 7 nappal a tervezett utazás előtt személyesen is megvásárolhatjuk konkrét iőpontra (óra, perc) szóló jegyünket.
On-line jegyrendelés esetén nem szükséges GOPASS kártyát vásárolni, viszont amennyiben egynél több személy, illetve gyerek, diák vagy nyugdíjas részére szeretnénk jegyet foglalni, regisztrálni kell az oldalra. On-line jegyrendelés szlovák, lengyel vagy angol nyelven lehetséges.

A megvásárolt jegyen feltüntetett indulási idő a Kő-pataki-tótól történő indulási idejét jelenti. Az utasnak legalább 5 perccel az indulási időpont előtt meg kell jelennie a csúcsra közlekedő 15 személyes felvonó beszállóhelyén. A Tátralomnicról a Kő-pataki-tóhoz közlekedő felvonó menetidejét figyelembe véve a csúcsra szóló menetjegyet legkésőbb 1 órával indulás előtt át kell venni a felvonó tátralomnici pénztáránál. Elektronikus úton történő előfoglalás esetén az eddig az időpontig át nem vett foglalás 20 perc várakozás után törlésre kerül.

Éjszaka a Lomnici-csúcson
Néhány éve lehetőség van arra is, hogy a vállalkozó kedvűek egy felejthetetlen éjszakát töltsenek Közép-Európa legmagasabban fekvő apartmanjában. Naplemente után, amikor a felvonó az utolsó turistákat is leviszi a völgybe, a Lomnici-csúcson egyedülálló hangulat uralkodik. Ebbe az atmoszférába kettesben, vagy családunkkal, barátainkkal együtt akár négyesben is belekóstolhatunk. Az érkezőket ünnepélyesen üdvözlik, finom vacsorával kínálják, majd ezt követően az érdeklődőknek lehetőségük van a csillagvizsgáló távcsövein keresztül a csillagok megfigyelésére. Az estét a négyszemélyes apartmanban történő nyugodt pihenéssel lehet megkoronázni, ráadásul napkelte után még egy reggelire is meginvitálják a jelentkezőket a Kő-pataki-tónál. Minden bizonnyal felejthetetlen éjszakát tölthetünk el 2634 méter magasságban, gyönyörű kilátással a Magas-Tátra csúcsaira és az éjjeli égboltra. Kedvező időjárási körülmények között a csúcsról akár a Kárpátok 300 kilométer távolságra lévő pontjáig is ellátni, sötétedés után pedig láthatjuk Krakkó éjjeli fényeit.

A Lomnici-csúcson töltendő éjszaka ára:
COMFORT szoba (fürdőszoba + WC) - max. 4 személy részére:
2 fő részére 649 €-tól
3 fő részére 779 €-tól
4 fő részére 909 €-tól

CLASSIC szoba (WC a folyosón) – max. 2 személy részére:
2 fő: 559 €-tól

Az ár tartalmazza a felvonóra szóló jegyeket Tátralomnictól a Lomnici-csúcsig és vissza, welcome drink, négyfogásos vacsora a DEDO kávéházban, a csillagok távcsővel történő megfigyelésének lehetősége, valamint reggeli a Kő-pataki-tónál.
Információk és foglalás az info@vt.sk címen keresztül, vagy Tátralomnicon a kabinos felvonó alsó állomásánál található Infocentrumban.
A lehetőség iránt érdeklők számára fontos információ, hogy az előzetes helyfoglalást 3-5 (hétvégi napoknál 5-7) hónappal a tervezett tartózkodás előtt érdemes elintézni.

Forrás és fotók: http://www.vt.sk
- - - - - - - - - -
Az eredeti, 2011. decemberében írt bejegyzés szövege:
A Lomnici-csúcs (2634 m) a legmagasabban fekvő lakott hely Szlovákiában. A Tátra második legmagasabb csúcsát gyalogszerrel csak hegymászók közelíthetik meg, a Kő-pataki-tótól közlekedő 15 személyes függő drótkötélpályán azonban bárki feljuthat ide. A felvonóból kiszállva 50 percen át a csend birodalmában érezhetjük magunkat, kellemesen kikapcsolódhatunk a csúcson lévő épületben található, stílusos Dedo kévázóban, és nem utolsósorban gyönyörködhetünk a 2008-ban átadott új kilátóteraszról nyíló csodálatos kilátásban.
Ezeken kívül megtekinthetjük a csúcson kialakított botanikus kertet, melyben 22 különféle edényes növényt tanulmányozhatunk természetes környezetében.
A Lomnici-csúcsra nem lehet helyjegyet vásárolni, de lehetőség van arra, hogy legkorábban 7 nappal a tervezett utazás előtt elektronikus úton, vagy személyesen vásároljuk meg menetjegyünket a felvonó tátralomnici pénztárában.
A megvásárolt jegyen feltüntetett indulási idő a Kő-pataki-tótól történő indulási idejét jelenti. Az utasnak legalább 5 perccel az indulási időpont előtt meg kell jelennie a csúcsra vivő 15 személyes kabinok indulási helyén. A Tátralomnicról a Kő-pataki-tóhoz közlekedő négyszemélyes kabinok menetidejét figyelembe véve a csúcsra szóló menetjegyet legkésőbb 1 órával indulás előtt át kell venni a tátralomnici felvonó pénztáránál. Elektronikus úton történő előfoglalás esetén az eddig az időpontig át nem vett foglalás 20 perc várakozás után törlésre kerül.
Forrás: http://www.vt.sk

43 megjegyzés:

 1. Szeptember elején hétköznap mennyire van torlódás? Ilyenkor is elővételben kell venni? Szeretnénk az időjáráshoz is igazátani, hogy ne felhők fedjék el a panorámát, ha már egy kisebb vagyon feljutni... van esély aznap jegyhez jutni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kb fél órája értünk haza. Nagyon nagy élmény volt. 8 óra 50-re érünk oda. Viszonylag kis torlódással fel lehetett jutni. Legtöbben,csak a csillagvizsgálóig mennek. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy utánunk egy órával felmenők már felhőben voltak. Kb 10 perc alatt aznapra tudtuk jegyet venni, igaz, hogy ma hétfő.

   Törlés
 2. Szeptember elején talán már van esély aznapra jegyhez jutni, de ha én lennék a helyedben, aznap már nyitásra ott állnék a pénztár ablaknál, hogy tutira menjek. Múlt héten szombaton mi 9 után érkeztünk a pénztárhoz, és aznapra az előttünk lévők már nem kaptak jegyet (mi nem a csúcsra igyekeztünk).

  VálaszTörlés
 3. Nem semmi... lehet, hogy akkor inkább 1 nappal előtte döntünk. Köszi az információt.

  VálaszTörlés
 4. És mennyibe kerül? És október végén milyen ott az időjárás?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha jól sejtem, te kérdezhetted ugyanezt az oldal Facebook profilján, ott már válaszoltam a kérdésedre.

   Törlés
  2. És akinek nincs Facebookja?

   Törlés
  3. Hát az kérdezze meg itt, amit tudni szeretne, és ha tudok, válaszolok rá... :-)

   Törlés
  4. Mennyibe kerül? :)

   Törlés
  5. Árak itt, alulról a negyedik sorban:
   http://www.lanovky.sk/?page=cen&str=skalnate

   Törlés

 5. Veszprémi Sándor2016. augusztus 29. 9:48
  Sziasztok!
  A Lomnici-csúcsra szeretnék az ősszel feljutni, azonban még nem túl sok infót találtam a kirándulásról. Pár mondatban tudnátok segíteni, hogy smint lehet feljutni? Azt ugyebár tudom, hogy lanovkával lehet feljutni, de honnan indul, hol lehet felszállni, hogy lehet a helyszínen jegyet venni? Ha jól olvastam 3x kell átszállni, kérdés, hogy a legelső pénztárnál meg lehet venni az egész jegyet és az oda vissza érvényes vajon? Pár alap információt írjatok már kérlek! Előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Sándor!
   Az előfoglalással kapcsolatban minden szükséges információt megtalálsz ebben a cikkben. További alapinformációkat össze tudsz szedni ezen az oldalon, ha a keresőbe beírod a Lomnici-csúcs nevet. A felvonó Tátralomnicról indul, ott lent meg lehet venni a jegyet egészen a csúcsig, oda-vissza is. Nem háromszor, csak kétszer kell átszállni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 6. En augusztusban szeretnek menni 4 gyerekkel (legkisebb sportos de 7 eves). Ha ketszer kell atszallni, akkor arra van-e lehetoseg hogy autoval vagy gyalog eljussunk az elso atszallo helyig? Ha igen,
  ott lehet-e venni jegyet es elovetelben is ? Kb mennyi ideig tart eljutni ehhez az allomashoz gyalog? Es mi a helyzet a masodik atszallo hellyel? Oda el lehet jutni gyalog es hany oras turaval, es az elovetel ehhez a reszhez ? Bocsanat a sok kerdesert de nem talalok ehhez infot. Csak ahhoz talaltam infot hogy ha alulrol indulunk…. Koszonettel: Schneider Edit

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem véletlen, hogy csak ahhoz talált infót, mivel csak Tátralomnicról lehet indulni, pontosabban autóval azt lehet megközelíteni.

   Törlés
 7. Szia!

  Annyiban pontosítanám az Árpád által elmondottakat, hogy az első (start állomás) illetve a második (Kőpataki tó) átszállóhely gyalogosan természetesen megközelíthető: A zöld jelzésen Lomnic központjából az első 3,4 km/315m szint, cc1,1 óra. A második összesen 6,6 km/915m szint / cc. 3 óra. Arról nincs infóm, hogy a start állomáson (vagy "lent") lehet-e jegyet venni csak a második szakaszra? A start megközelítése kicsit rövidebb, ha a lanovka melletti "nagyparkolóból" a betonúton mentek fel. Fontosnak tartom ugyanakkor megjegyezni, hogy ez az útvonal (Lomnic-Kőpataki tó) nem tartozik a Tátra legszebb útjai közé, gyerekekkel ez szempont lehet. Alternatívaként megfontolandó siklóval Ótátrafüredről Tarajkára (Hrebienok), majd onnan túra a Kőpataki tóhoz: 6 km/555m szint/ kb. 2 óra sok szép látnivalóval.

  Lanovka árlista: https://www.vt.sk/hu/arlistak/arlistak/koetelpalya-arlistak/
  Lanovka üzemidő: https://www.vt.sk/hu/informaciok/koetelpalya-uezemeltetesi-ideje/
  Túra tervező térkép: https://mapy.hiking.sk/

  Jó utat!

  VálaszTörlés
 8. Koszonom a sok hasznos informaciot. Ha jol ertem van lehetoseg csak az utolso reszre oda-vissza jegyet venni (lanovka arlista) Kopataki to-Lomnici csucs illetve Kopataki to-Lomnici nyereg utszakaszokra. Kerdes: ha elovetelben veszunk jegyeket ezekre a szakaszokra, azt hol kell atvenni? Kellemetlen lenne ha Tatralomnicra el kellene menni elozetesen a jegyekert es nem is onnan indulnank eredetlileg pl az ajanlott Tarajkarol…
  Koszonettel

  Koszonettel

  VálaszTörlés
 9. Szia!

  A Lomnici csúcsra szóló jegyet 7 nappal az aktualitás előtt már meg lehet vásárolni személyesen vagy online (gopass.sk), a jegy átvehető Tátralomnicon és a Kőpataki tónál. Elvben a gopass mobil alkalmazás használata esetén nincs szükség még fizikai jegyre sem, de ezt nem próbáltam, így felelősséget nem vállalok érte. A Lomnici nyeregbe vezető lanovka nem keverendő össze a Lomnici csúcsra vezető kabinos felvonóval, egyik a másikat nem helyettesíti, más jellegű élményt jelent a kettő.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha jól értem, akkor odamegyek a pénztárhoz azzal, hogy pl. négy nappal későbbre meg akarom venni a jegyeket, akkor ezt megtehetem? Akár úgy is, hogy ha van még szabad hely a csúcsra, akkor egyúttal oda is? Néztem ezt a gopass oldalt, illetve a vt.sk-n a lanovkás infókat, de erről a hét napos elővételi lehetőségről nem találtam írást.

   Törlés
  2. Szia! Jól érted. Érdemes ellátogatnod a gopass.sk oldalra és kipróbálni demoban. Jelenleg Tátralomnicról a Kőpataki tóig akár két hétre előre is meg tudod váltani a jegyet, a Lomnici csúcsra viszont az elektronikus értékesítésre fenntartott jegy kontingens már minden napra elfogyott. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy személyesen a kasszáknál még nem lenne hely és mód az elővételre.

   Törlés
  3. Köszönöm a segítséget!

   Törlés
 10. Nagyon szepen koszonom a pontos es reszletes valaszt.
  Tovabbi szep napot!

  VálaszTörlés
 11. Tud-e valaki segíteni abban, hogy hol találok magyar nyelvű !!!!! infókat a sikló ill. lanovka árakról. Magyar nyelvűt sehol nem találtam, sőt ha az angolra klikkelek, ott is szlovák szöveget látok. Már az állomások elnevezésénél elakadok.....Köszönöm : Katalin

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Katalin! Mivel a Tátra Szlovákiában taláható, magyar nyelvű árjegyzéket sehol sem fog találni, de egy útikönyvvel vagy egy térképpel a kézben a szlovák elnevezésekkel is lehet boldogulni. Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
  2. Ezen az oldalon van lehetőség magyar nyelvű infohoz jutni.
   Tisztelet!

   Törlés
 12. Szia! Azt szeretném megérdeklődni, hogy 2,5 éves gyerekkel érdemes elindulni a csúcsra?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Réka!
   Őszintén szólva erre nehéz válaszolni, már előre hallom, ahogy a kisgyermekes szülők kritizálni fogják, amit most írok (előre bocsátom, nekem is voltak kisgyermekeim...), de szerintem egy 2,5 éves gyermeknek nem élmény a Lomnici-csúcs. A kirándulás más tészta, oda el lehet, sőt, el is kell őket vinni, de egy felvonós túra véleményem szerint nem jelent nekik semmilyen élményt.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 13. Egyetértve Arpaddal, de kicsit mas vegkovetkeztetesre jutva, en mas oldalrol kozelitenem meg a kerdest. A gyerkocnek ugyan valoban semmi pluszt nem ad a lomnici "csucshoditas", de nektek remelhetoleg igen. Szoval menjetek nyugodtan, a gyereknek nem lesz baja, ez ne tartson vissza benneteket a kalandtol. Legalabb tiz ev mulva a kozos fenykepeket nezegetve lesz nemi plusz motivacio arra, hogy egyutt ujra visszaterjetek... Boldog Uj Evet!

  VálaszTörlés
 14. Köszönöm szépen a válaszokat.

  VálaszTörlés
 15. Azok figyelmébe, akik a Lomnici-csúcsra elővételben szeretnének jegyet foglalni: a TMR-től kapott információk szerint a rendszer karbantartása miatt jelenleg nem lehetséges elővételben jegyet vásárolni, erre helyben, a pénztárnál, vagy ugyancsak Tátralomnicon, az Infocentrumban van lehetőség. Az on-line elővételes jegyvásárlás elvileg 2019 januárjában válik elérhetővé.

  VálaszTörlés
 16. Üdv mindenkinek!
  A Magas-Tátra villamosvasút legfrissebb menetrendjéről és az egyes szakaszokról (jegyárak, jegyérvényesítés mikéntje, stb.) tudna valaki megbízható, naprakész információkkal szolgálni a számomra? Ha egy magyar/angol/német nyelvű oldalt/friss cikket tudnátok ajánlani, azt is nagyon megköszönném!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valamennyi kérdésedre megtalálod a választ az oldalmenüben, a Hasznos linkek menüben.

   Törlés
 17. Szép Jó Napot!

  Szeretném megkérdezni, mi történik akkor, ha on-line megvásárolom előre a felvonójegyeket, és rossz időjárás miatt abban az időpontban nem indul a felvonó. Visszafizetik, át lehet foglalni más időpontra? köszönöm szépen cszs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Amennyiben a felvonó bármilyen előre nem látható ok miatt nem közlekedik, természetesen visszatérítik az elővételben megvásárolt jegy árát.

   Törlés
  2. Ez jó hír, én is köszönöm!

   Törlés
 18. Szép napot!

  Érdeklődni szeretnék az elővételes jegyvásárlással kapcsolatban. Láttam a kötélpályás- árlistás oldalon, hogy van junior jegy vásárlására lehetőség. Viszont nem világos hogy kire vonatkoznak a kedvezmények. Én és párom 25 évesek vagyunk és nappali tagozaton tanulunk egyetemen. Mivel nem egyértelmű a kiírás szeretnénk megkérdezni, hogy a ISIC kártya az biztosít-e számunkra valamiféle kedvezményt?

  Előre is köszönöm a hozzászólásokat,
  Dorina

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Dorina!
   Diákjegy 26 éves korig váltható, érvényes nemzetközi (így pl. ISIC) diákigazolvánnyal.
   Ürvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 19. Október 27-én utazunk Tátralomnicra. Véleményetek szerint váltsak előre jegyet a Lomnici csúcsra, vagy fogok tudni a helyszínen vásárolni? Úgy látom, hogy az előzetes jegyvásárlás csak 6 éves kortól lehetséges. 4 éves gyermek utazhat a felvonón? Ha igen, akkor részére nem tudok előre regisztrálni?
  Előre is köszönöm: Ági

  VálaszTörlés
 20. December 23.-án szerettünk volna a párommal a Kőpataki-tóig feljutni,de valami oknál fogva a Starttól már nem engedtek bennünket tovább! Lejutva a pénztárnál nagyon korrektek voltak,elnézést kérve az egész jegyárat visszatérítették! Így is nagy élmény volt fellátogatni! Zsirai Gyula,Albertirsa

  VálaszTörlés
 21. Üdv, Tátraturista!
  Érdeklődöm, hogy az idei jegyfoglalásokról már lehet valamit tudni? Augusztusban nagyobb csapattal (16 fő) mennénk, és az egy 15 fős kabin esetén finoman szólva nagy előretetervezést igényel. Még egy: ha hét napos az előrevásárlási ablak, az hány órakor nyílik a tapasztalat szerint?
  - Éjfélkor?
  - Reggel a lift induláskor?
  - Ki tudja, amikor a webmesternek kedve van megnyitni?

  Előre is köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Üdv! Egyelőre semmit, azt gondolom, erről majd a nyitást követően érdemes érdeklődni. Az elővásárlási lehetőség (mivel on-line rendszerről van szó) azt gondolom, az adott napon 0 órától lehetséges, de erről nincs saját tapasztalatom.

   Törlés
 22. Dalkó Katalin2022. július 7. 7:58

  Kedves Tátraturista!
  Azt szeretném megkerdezni, hogy 19 hónapos gyereknek kell jegyet venni? Illetve hány éves korig lehet gyerekjegyet váltani? A nagyfiúk 14 és 15 évesek.
  Köszönöm a válaszát!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...