Előfoglalás a Lomnici-csúcs felvonójára

Előfoglalás a Lomnici-csúcs felvonójára

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/12/22
A turisták körében a Magas-Tátra legnépszerűbb csúcsa a Tátralomnic felett emelkedő Lomnici-csúcs (2634 m), amely népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy kabinos felvonóval is elérhető.
Hirdetés

A turisták körében a Magas-Tátra talán legnépszerűbb csúcsa a Tátralomnic felett emelkedő Lomnici-csúcs (Lomnický štít, 2634 m), amely népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy kabinos felvonóval bárki számára elérhető. A felvonó három szakaszban teszi meg a csúcsig vezető utat. Tátralomnicról (Tatranská Lomnica) négyszemélyes kabinos felvonó közlekedik a Start átszállóállomásig (Štart), ahol át kell szállni a 15 személyes kabinokba, melyek a Kő-pataki-tóig (Skalnaté pleso) közlekednek. Itt újabb átszállás következik immár a csúcsra vezető, ugyancsak 15 személyes, piros színű kabinba, amely a 855 méteres szintkülönbséget 8,5 perc alatt küzdi le. Érkezés után a csúcson 50 percet tartózkodhatunk, majd a következő második felvonóval le kell jönni.

On-line jegyelővétel a Lomnici-csúcsra

A felvonóra a www.gopass.sk oldalon legkorábban 7 nappal a tervezett utazás előtt lehetőség van on-line jegyrendelésre, illetve a felvonó tátralomnici pénztárában ugyancsak 7 nappal a tervezett utazás előtt személyesen is megvásárolhatjuk konkrét időpontra (óra, perc) szóló jegyünket. Az on-line jegyrendelés szlovák, lengyel vagy angol nyelven érhető el.

Előfoglalás a Lomnici-csúcs felvonójára-1

Felvonó a Lomnici-csúcsra
Előfoglalás a Lomnici-csúcs felvonójára-1
Forrás: Nagy Árpád
A megvásárolt jegyen feltüntetett indulási idő a Kő-pataki-tótól történő indulási idejét jelenti. Az utasnak legalább 5 perccel az indulási időpont előtt meg kell jelennie a csúcsra közlekedő felvonó beszállóhelyén. A Tátralomnicról a Kő-pataki-tóhoz közlekedő felvonó menetidejét figyelembe véve az előre lefoglalt menetjegyet legkésőbb 1 órával indulás előtt át kell venni a felvonó pénztáránál. Elektronikus úton történő előfoglalás esetén az eddig az időpontig át nem vett foglalás 20 perc várakozás után törlésre kerül.
A felvonót üzemeltető Tatry Mountain Resorts (TMR) cégtől kapott információk szerint a rendszer karbantartása miatt a jegyelővétel jelenleg (2019. január) nem lehetséges. A csúcsra szóló jegyet helyben, a felvonó tátralomnici pénztáránál, vagy a felvonó épületében található Infocentrumban van lehetőség. Az on-line jegyelővétel elvileg 2019. januárban válik ismét elérhetővé, amint ez megtörténik, javítom ezt a bejegyzést.

Jegyárak helyben történő vásárlás esetén (2023. január)

Tátralomnic – Kő-pataki-tó oda-vissza
Felnőtt 27 €.
Diák, nyugdíjas 22 €.
Gyerek 19 €.

Kő-pataki-tó – Lomnici-csúcs oda-vissza
Felnőtt 46 €.
Diák, nyugdíjas 37 €.
Gyerek 33 €.

Tátralomnic – Lomnici-csúcs oda-vissza
Felnőtt 67 €.
Diák, nyugdíjas 55 €.
Gyerek 49 €.

Jegyárak on-line vásárlás esetén
Tátralomnic – Kő-pataki-tó oda-vissza
Felnőtt 19 €.
Diák, nyugdíjas 17 €.
Gyerek 15 €.

Kő-pataki-tó – Lomnici-csúcs oda-vissza
Felnőtt 40 €-tól.
Diák, nyugdíjas 32 €-tól.
Gyerek 28 €-tól.

Tátralomnic – Lomnici-csúcs oda-vissza
Felnőtt 61 €-tól.
Diák, nyugdíjas 50 €-tól.
Gyerek 44 €-tól.

Aktualizálva 2023. január 1-én!

A 2016. decemberében frissített bejegyzés szövege

A Magas-Tátra második legmagasabb csúcsa a Tátralomnic felett emelkedő Lomnici-csúcs (Lomnický štít, 2634 m). A csúcsra nem vezet jelzett turistaút, gyalogszerrel csak hegyi vezetővel juthatunk fel, mivel azonban felvonóval is megközelíthető, a bakancsos turisták körében a Tátra legnépszerűbb csúcsának számít. Tátralomnicról (Tatranská Lomnica) négyszemélyes kabinos felvonó közlekedik a Start átszállóállomásig (Štart), ahol át kell szállni a 2013-ban átadott új, 15 személyes kabinokba, melyek a Kő-pataki-tóig (Skalnaté pleso) közlekednek. Itt újabb átszállás következik immár a csúcsra vezető, ugyancsak 15 személyes, piros színű kabinba, amely a 855 méteres szintkülönbséget 8,5 perc alatt küzdi le.

A csúcson 50 percet tartózkodhatunk, eközben egy rövid séta során elérhető kilátópontokról gyönyörködhetünk a párját ritkító kilátásban, vagy a 2008-ban átadott kilátóteraszon tehetünk néhány lépést az alattunk lévő mélység fölött. Kellemes kikapcsolódást biztosít a csúcson lévő épületben található stílusos Dedo (Nagyapó) kávézó, amely nevét a csúcs korábbi, régmúlt időkben használt elnevezése után kapta. A kávézóban elfogyaszthatunk egy Blue Mountain kávékülönlegességet, a felejthetetlen panoráma mellett a gasztronómia új dimenzióit fedezhetjük fel. A 28 személy befogadására alkalmas kávéház baráti társaságoknak és üzleti partnereknek is megfelelő szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

A Lomnici-csúcsra közlekedő felvonóra a www.gopass.sk oldalon legkorábban 7 nappal a tervezett utazás előtt lehetőség van on-line jegyrendelésre, illetve a felvonó tátralomnici pénztárában ugyancsak 7 nappal a tervezett utazás előtt személyesen is megvásárolhatjuk konkrét iőpontra (óra, perc) szóló jegyünket.
On-line jegyrendelés esetén nem szükséges GOPASS kártyát vásárolni, viszont amennyiben egynél több személy, illetve gyerek, diák vagy nyugdíjas részére szeretnénk jegyet foglalni, regisztrálni kell az oldalra. On-line jegyrendelés szlovák, lengyel vagy angol nyelven lehetséges.
A megvásárolt jegyen feltüntetett indulási idő a Kő-pataki-tótól történő indulási idejét jelenti. Az utasnak legalább 5 perccel az indulási időpont előtt meg kell jelennie a csúcsra közlekedő 15 személyes felvonó beszállóhelyén. A Tátralomnicról a Kő-pataki-tóhoz közlekedő felvonó menetidejét figyelembe véve a csúcsra szóló menetjegyet legkésőbb 1 órával indulás előtt át kell venni a felvonó tátralomnici pénztáránál. Elektronikus úton történő előfoglalás esetén az eddig az időpontig át nem vett foglalás 20 perc várakozás után törlésre kerül.

Éjszaka a Lomnici-csúcson

Néhány éve lehetőség van arra is, hogy a vállalkozó kedvűek egy felejthetetlen éjszakát töltsenek Közép-Európa legmagasabban fekvő apartmanjában. Naplemente után, amikor a felvonó az utolsó turistákat is leviszi a völgybe, a Lomnici-csúcson egyedülálló hangulat uralkodik. Ebbe az atmoszférába kettesben, vagy családunkkal, barátainkkal együtt akár négyesben is belekóstolhatunk. Az érkezőket ünnepélyesen üdvözlik, finom vacsorával kínálják, majd ezt követően az érdeklődőknek lehetőségük van a csillagvizsgáló távcsövein keresztül a csillagok megfigyelésére. Az estét a négyszemélyes apartmanban történő nyugodt pihenéssel lehet megkoronázni, ráadásul napkelte után még egy reggelire is meginvitálják a jelentkezőket a Kő-pataki-tónál. Minden bizonnyal felejthetetlen éjszakát tölthetünk el 2634 méter magasságban, gyönyörű kilátással a Magas-Tátra csúcsaira és az éjjeli égboltra.
Előfoglalás a Lomnici-csúcs felvonójára-2
A Lomnici-csúcs és a Késmárki-csúcs
Előfoglalás a Lomnici-csúcs felvonójára-2
Forrás: Nagy Árpád
Kedvező időjárási körülmények között a csúcsról akár a Kárpátok 300 kilométer távolságra lévő pontjáig is ellátni, sötétedés után pedig láthatjuk Krakkó éjjeli fényeit.
Információk és foglalás az info@vt.sk címen keresztül, vagy Tátralomnicon a kabinos felvonó alsó állomásánál található Infocentrumban.
A lehetőség iránt érdeklők számára fontos információ, hogy az előzetes helyfoglalást 3-5 (hétvégi napoknál 5-7) hónappal a tervezett tartózkodás előtt érdemes elintézni.
Forrás és fotók: https://www.vt.sk

A 2011. decemberében megjelent eredeti bejegyzés szövege:

A Lomnici-csúcs (2634 m) a legmagasabban fekvő lakott hely Szlovákiában. A Tátra második legmagasabb csúcsát gyalogszerrel csak hegymászók közelíthetik meg, a Kő-pataki-tótól közlekedő 15 személyes függő drótkötélpályán azonban bárki feljuthat ide. A felvonóból kiszállva 50 percen át a csend birodalmában érezhetjük magunkat, kellemesen kikapcsolódhatunk a csúcson lévő épületben található, stílusos Dedo kévázóban, és nem utolsósorban gyönyörködhetünk a 2008-ban átadott új kilátóteraszról nyíló csodálatos kilátásban.
Ezeken kívül megtekinthetjük a csúcson kialakított botanikus kertet, melyben 22 különféle edényes növényt tanulmányozhatunk természetes környezetében.
A Lomnici-csúcsra nem lehet helyjegyet vásárolni, de lehetőség van arra, hogy legkorábban 7 nappal a tervezett utazás előtt elektronikus úton, vagy személyesen vásároljuk meg menetjegyünket a felvonó tátralomnici pénztárában.
A megvásárolt jegyen feltüntetett indulási idő a Kő-pataki-tótól történő indulási idejét jelenti. Az utasnak legalább 5 perccel az indulási időpont előtt meg kell jelennie a csúcsra vivő 15 személyes kabinok indulási helyén. A Tátralomnicról a Kő-pataki-tóhoz közlekedő négyszemélyes kabinok menetidejét figyelembe véve a csúcsra szóló menetjegyet legkésőbb 1 órával indulás előtt át kell venni a tátralomnici felvonó pénztáránál. Elektronikus úton történő előfoglalás esetén az eddig az időpontig át nem vett foglalás 20 perc várakozás után törlésre kerül.
Forrás: https://www.vt.sk
Hirdetés
Hirdetés