Újabb rekordlátogatottság - Megszokottá válnak a tömegek a Tátrában

Újabb rekordlátogatottság - Megszokottá válnak a tömegek a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/04/06
A 2021-es rekordot jelentő 4,6 millió főtől alig elmaradva 2022 újabb rekordközeli év volt a Lengyel-Tátrában.
Hirdetés

A lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) összegezte a turistautak 2022-es látogatottságát, melyből kiderül, hogy a múlt évben ismét rekordot döntött a turisták száma.
A XXI. század elején évente kevesebb mint 2 millió turista lépett be a Tátra lengyelországi részére. Később a látogatottság egyre nőtt – egy évtizede 2,5 millióra, 2017-ben 2,8 millióra, 2019-ben pedig már elérte a 4 milliót. 2020-ban a tél/tavasz fordulóján a koronavírus járvány jelentősen lassította a növekedést, hiszen egy időre le is kellett zárni a turistautakat. A 2021-es év azonban minden idők látogatottsági rekordját hozta. 

Első alkalommal több mint 4,5 millió turista a nemzeti parkban

2021-ben lépte át először a Tátra lengyel részén a látogatók száma 4,5 millió főt. Az akkori hivatalos adatok 4,6 millió turistáról beszélnek. Feltételezhető azonban, hogy a valós látogatottság már tavaly is magasabb volt. A főszezonon kívül ugyanis a délutáni órákban számos túraútvonal belépőjegy nélkül használható, mivel a TPN ekkor korábban bezárja a jegyirodákat. Aztán sokan vannak olyanok, akik már a pénztárak reggeli nyitása előtt belépnek a nemzeti parkba. Az is valószínűsíthető, hogy nem minden jegypénztáros rögzíti, ha a helyiek, Tátra megye (Powiat tatrzański) lakói jelentkeznek belépésre, nekik ugyanis nem kell jegyet váltaniuk a Tátrai Nemzeti Parkba. 

Ismét csaknem rekordot döntött a turistautak látogatottsága

A Tátrai Nemzeti Park által kiadott „Tatry” című negyedéves magazin legutóbbi számában közzétették a 2022-es évre vonatkozó részletes látogatottsági adatokat. Ebben az olvasható, hogy 2022-ben 4,574 millióan léptek be a nemzeti parkba, ami mindössze 26 ezerrel kevesebb, mint a 2021-es rekordévben.

Újabb rekordlátogatottság  Megszokottá válnak a tömegek a Tátrában-1
Halastó (Morskie Oko)
Újabb rekordlátogatottság Megszokottá válnak a tömegek a Tátrában-1
Forrás: Nagy Árpád

A Halastónál (Morskie Oko) közel 1 millió turista (egészen pontosan 998 ezer), a Gáspár-csúcson (Kasprowy Wierch) pedig 549 ezer turista fordult meg.
Forrás: https://zakopane.wyborcza.pl

Hirdetés
Hirdetés