Újabb hószobrok készülnek a Rainer-kunyhónál

Újabb hószobrok készülnek a Rainer-kunyhónál

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/02/21
A Hóbetlehem és az ülő teherhordó szobra után húsvéti tojás és egy hegyivezető szobra készül a Rainer-kunyhónál.
Hirdetés

A februári bőséges havazásnak köszönhetően Peter Petras, a Rainer-kunyhó (Rainerova chata) bérlője és teherhordója a „Hóbetlehem” és a „Tátrai teherhordó” után újabb hószobrokat készül megalkotni. Már készül a húsvéti tojás, és tervben van a Tátra leghíresebb hegyi vezetőjének hószobra.

Újabb hószobrok készülnek a Rainer-kunyhónál-2
Az ülő teherhordó szobra
Újabb hószobrok készülnek a Rainer-kunyhónál-2
Forrás: Nagy Árpád

A kunyhó közelében már készen van a kb. három méter magas ülő teherhordó szobra, és hamarosan elkészül a kb. 3,5 méter magas húsvéti tojás is, a hószobrász a múlt héten már ennek a díszítésén dolgozott. Ezt követően kezdi el megformázni a hegyivezető szobrát.

Klemens Bachleda tiszteletére

A Tátrában jól ismert teherhordó minden évben különböző hószobrokat formáz meg a Rainer-réten (Starolesnianska poľana) található kunyhó közelében. A szobrok száma minden télen a hó mennyiségétől függ. „A fiam vagy egy barátom segít a korpusz elkészítésénél, mivel akkor egy nagy halom havat kell a zsaluk közé lapátolni. Aztán be kell döngölni, megvárni, amíg megfagy, és utána már én magam faragom meg a szobrokat” – mondta el Petras.
A hamarosan elkészülő hegyivezető szobra Klemens Bachleda (1849-1910) lengyel hegymászó, egyben korának legismertebb hegyivezetője alakját formázza meg.
A Rainer-kunyhóban egy kis kiállítás is látható a magashegyi teherhordók történetéről és jelenéről, a kis kiállítást régi hegymászó felszerelések és sílécek gyűjteménye egészíti ki.

A Betlehemben még mindig áll

A hóból készült betlehem, amelyet Peter Petras karácsony előtt fejezett be, még tartja a formáját, bár az elmúlt héten tapasztalt szokatlanul enyhe időjárás kicsit tompította a formákat. Amikor elkészült, 3,8 méter magas, 4,6 méter széles és 3,6 méter hosszú volt. „A jászol még mindig gyönyörű, de a benne lévő szobrokat ki kell javítani, hogy tökéletes állapotban maradjanak” – mondta.

Újabb hószobrok készülnek a Rainer-kunyhónál-1
A Hóbetlehem 2023-ban
Újabb hószobrok készülnek a Rainer-kunyhónál-1
Forrás: Nagy Árpád

Egyes látogatók nem tudnak maguknak parancsolni

A hegyivezető szobrának befejezése után Petras nem tervez további hószobrokat, elmondása szerint a tél hátralévő részében csak javítgatni fogja a munkáit. „Minden nap kell csinálni valamit. A turisták egy része nem tud vigyázni a gyerekeire, más felnőttek pedig maguknak sem tudnak parancsolni. Túrabotokkal piszkálják a szobrokat, fenyőtobozokat dugdosnak bele, megrongálják őket” – értékelte. Még december végén háborította fel a közvéleményt, amikor egy részeg turista vandál módon vörösborral locsolta meg a jászol figuráit.

Negyedszázada állították helyre a Rainer-kunyhót

A Magas-Tátra legrégebben épült menedékházát 1863-ban építette Rainer János György. Miután közvetlen közelében 1884-ben felépült a Zerge-szálló (Chata Kamzík), a kunyhó használaton kívül került, és csak 1998-ban állították helyre, azóta szolgálja a közönséget, így idén ünnepli megnyitásának 25. évfordulóját. A Tarajkától mintegy fél órás sétára található kunyhó bérlője jelenleg Peter Petras fia.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés