Újabb baleset a Tátrában, ezúttal egy 70 éves férfi az áldozat

Újabb baleset a Tátrában, ezúttal egy 70 éves férfi az áldozat

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://tatromaniak.pl
2018/01/01
Egy idős lengyel férfi a keményre fagyott havon megcsúszva kb. 150 méter zuhant a Chałubiński-kapu (Wróta Chałubińskiego) alatt.
Hirdetés

Június 15-én, szombaton újabb halálos baleset történt a Lengyel-Tátrában, a Chałubiński-kapu (Wróta Chałubińskiego) alatt. Egy idős turista megcsúszott a keményre fagyott havon és a csúszás, valamint a sziklapárkányra történő érkezés következtében sajnos halálos sérüléseket szenvedett. A hegyimentőknek már csak az a szomorú kötelességük maradt, hogy a holttestet Zakopanéba szállítsák.
Az elmúlt napokban ez már a harmadik tragikus baleset a Lengyel-Tátrában, az előző két esetben az áldozatok a Sas úton (Orla Perć) túrázva vesztették életüket.
A Tátra magasabban fekvő részein – főleg az északi fekvésű helyeken – még mindig vannak hófoltok. Az ilyen betonkeménységűre fagyott hófoltokon történő biztonságos mozgáshoz téli felszerelésre és annak használatára van szükség. A hóból kiemelkedő szikláknak történ csapódás miatt egy ilyen hófolton történő kicsúszás tragikusan végződhet.
Forrás: https://tatromaniak.pl

A szemtanú beszámolója

A balesetnek szemtanúja volt egy magyar hegymászó, aki társaival a Tátra főgerincét mászta, és a baleset bekövetkeztekor éppen a Chałubiński-kapunál jártak. A szemtanú ezt írta a balesetről:
„Tegnap a főgerincen másztunk, a Chałubinski-kapu lengyel oldalán 16:34-kor a havas kuloárban egy túrázó idős lengyel házaspár férfi tagja lefelé menetben, hágóvassal a lábán kicsúszott a kemény havon. Kb. 150 méter után egy párkányon állt meg, 5 percig mozdulatlan volt, majd felült. Egy velünk mászó lengyel társunk hívta a mentőhelikoptert. Később az idős úr újra mozdulatlanul feküdt. A hozzá leérkező társa a testével próbálta tartani-melegíteni. Mi sajnos nem tudtunk leereszkedni és segíteni. 17:18-kor érkezett meg a mentőhelikopter. A kicsúszott túrázót este 7-ig próbálták újraéleszteni, sikertelenül. Mi ezt követően visszaindultunk a Három-forráshoz. A tehetetlenség, hogy nem tudunk segíteni, nagyon rossz érzés volt.”

Újabb baleset a Tátrában, ezúttal egy 70 éves férfi az áldozat-1
A TOPR mentőhelikoptere a Chałubiński-kapu alatt.
Újabb baleset a Tátrában, ezúttal egy 70 éves férfi az áldozat-1
Újabb baleset a Tátrában, ezúttal egy 70 éves férfi az áldozat-1
Hirdetés
Hirdetés