Új látnivaló a Kościelisko-völgy bejáratánál

Új látnivaló a Kościelisko-völgy bejáratánál

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://24tp.pl
2024/05/17
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) május 18-án, a Múzeumok Éjszakáján nyitja meg új oktatási létesítményét a Kościelisko-völgyben.
Hirdetés

A Tátra. Leírva, felfedezve, és mégis titokzatos. Lehetséges-e újból elmesélni a történetét? Úgy tekinteni rá, hogy meglássuk a láthatatlant? A Föld bolygó Tátra Archívumában (Tatrzańskie Archiwum Planety Ziemia, TAPZ) másképp láthatjuk Lengyelország legmagasabb hegyeit. Az interaktív megoldásokkal teli termekben látható egyedi és különleges gyűjtemény lenyűgöző módon mutatja be a Tátra kialakulásának – ezzel együtt bolygónk és saját magunk, az évmilliók evolúciójának örököseinek – történetét. A látogatók testközelből láthatnak többek között egy életnagyságú dinoszauruszt vagy egy barlangi medvét.

Teljességre törekedve

A kiállítás forgatókönyvének készítői arra törekedtek, hogy a látogatók képzeletét több – intellektuális, érzelmi és gyakorlati – szinten is megmozgassák annak érdekében, hogy ezzel is elősegítsék a tátrai természet mélyebb megértését és tiszteletét. „A kiállítás hét termének mindegyike más-más, de az egész kontextusában egymást kiegészítő ismeretet kínál a hőmérséklettől és a nyomástól kezdve a vízről szóló termen át – ahol egy dinoszaurusszal találkozhatunk – a gravitációig, végül pedig magáig a Tátráig. Így értelmezzük mi – holisztikusan – a természet megismertetését a 21. században” – mondta Adam Kowalski, az állandó kiállítás forgatókönyvének szerzője.

Földalatti kiállítótér

A TAPZ teljes egészében a föld alatt található. „Komoly kihívást jelentett az archívum építészeti formája. Nemzeti parkban épült, ami azt jelentette, hogy az épület nem zavarhatja a természeti képet. Így született meg a természetes terep alatt elhelyezett létesítmény koncepciója. Ez volt eddigi pályafutásom legnehezebb feladata, de ma teljes felelősséggel mondhatom, hogy ez legnagyobb büszkeségem is” – mondta Wojciech Gajewski, a POLE ARCHITEKCI stúdió munkatársa.

Új látnivaló a Kościelsiko-völgy torkolatánál-1
Tatrzańskie Archiwum Planety Ziemia
Új látnivaló a Kościelsiko-völgy torkolatánál-1
Forrás: Tátrai Nemzeti Park (TPN)

A TAPZ épülete – mint szinte minden ilyen típusú kiállítás – nem ér véget az utolsó helyiséggel. A TAPZ egy élő archívum, melynek utolsó állomása egy kirándulás a Tátrába. A hegyek jelentik a történet csúcspontját és egyben meghívást, hogy ismét felfedezzük őket.

A Tátrai Nemzeti Park küldetése

„A Tátrai Nemzeti Park küldetése nemcsak a természet védelme, hanem annak megértése is. A természet sorsa ugyanis nem a nemzeti parkok és intézmények maroknyi alkalmazottján múlik” – mondta Szymon Ziobrowski, a TPN igazgatója. „A természetet csak úgy tudjuk megmenteni, ha megértjük, és csak együtt. A modern természetvédelem alapja a tudomány. De a természetet igazán a képzelet segítségével lehet megérteni. Ehhez pedig szükség van egy jó történetre. Tudomány, történet, közösség – mindezt megtaláljuk az archívumban. De ez nem a teljes történet, ez csak a kezdet. A többit maga a Tátra fogja elmesélni.”

Gyakorlati információk

A Föld bolygó tátrai archívuma a Kościelisko-völgy torkolatánál található, közvetlenül egy tömegközlekedési buszmegálló (Kościelisko – Kiry) és a parkolók mellett.
Májusban keddtől vasárnapig 9:00 – 17:00 óra között tart nyitva (utolsó belépés 15:00 órakor).
Júniustól szeptemberig 8:00 – 18:00 óráig lesz nyitva a nagyközönség előtt. 
Belépőjegyet online a tpn.gov.pl oldalon vagy a helyszínen lehet vásárolni.
A tárlatvezetés csoportosan, idegenvezető kíséretében zajlik, időtartama 90 perc.
Az archívum a fogyatékkal élők számára is hozzáférhető, olyan tereket és kiállításokat kínál, amelyek mindenki számára lehetővé teszik a kényelmes látogatást.
Jegyárak:
Normál jegy: 40 zł
Kedvezményes jegy: 30 zł
Csoportos jegy: 25 zł/fő (minimum 15 fős csoport esetén)
Nagycsaládos kártyával rendelkezők számára: 20 zł/fő.
Forrás: https://24tp.pl/

Hirdetés
Hirdetés