Tragikus baleset a Zawrat-vályúban és a Batizfalvi-völgyben

Tragikus baleset a Zawrat-vályúban és a Batizfalvi-völgyben

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/06/13
Egy fiatal lengyel nő a Zawratról történő ereszkedés közben csúszott ki, egy egyedül mászó lengyel férfi pedig a Batizfalvi-völgy feletti gerincről zuhant le.
Hirdetés

Az elmúlt két napban sajnos újabb tragikus balesetek történtek a Tátrában. Június 12-én, hétfőn a Zawratra vezető Zawrat-vályúban (Zawratowy Żleb) egy fiatal turista ereszkedés közben megcsúszott a meredek lejtőt borító kemény havon, és több száz métert zuhant. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői elmondták, hogy a fiatal nő sajnos nem rendelkezett sem hágóvassal sem jégcsákánnyal. A balesetről a fiatal nő barátja 19 óra után értesítette a hegyimentőket, akik helikopterrel repültek a helyszínre, de a fiatal nő életét nem tudták megmenteni, a 400 méteres kicsúszás során elszenvedett sérülések következtében a helyszínen elhunyt. A téli felszerelés hiánya miatt az elhunyt társát is evakuálni kellett a terepről. 

Újabb kicsúszás a meredek, kemény havon

Egy újabb baleset, amely a kemény és meredek havon történő kicsúszás és magasból történő zuhanás következtében történt. A hegyimentők emlékeztetnek, hogy a Tátra magasabban fekvő részein (főleg az északi fekvésű turistautakon) még mindig sok a hó, ezért a technikailag nehezebb utakon túrázva kötelező kell legyen a téli felszerelés és az annak használathoz szükséges tudás.
Forrás: https://tatromaniak.pl

Egyedül mászó férfi zuhant le

Tragikus baleset a Zawrat-vályúban és a Batizfalvi-völgyben-1
Halálos zuhanás a Batizfalvi-völgy feletti gerincen
Tragikus baleset a Zawrat-vályúban és a Batizfalvi-völgyben-1
Forrás: HZS / Horská Záchranná Služba

Ugyancsak június 12-én az éjszakai órákban egy lengyel állampolgár jelentette a 18300-as segélyvonalon bátyja eltűnését, akinek aznap a Batizfalvi-völgyben (Batizovská dolina) kellett volna lennie, ahonnan szeretett volna felmászni a gerincre. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) hegyimentői reggel a Belügyminisztérium helikopterével repültek a Batizfalvi-völgybe, és bejelentő által feltételezett gerincszakasza felé vették az irányt. Már a levegőből sikerült lokalizálni az eltűnt személyt a Poduplaszki-völgy (Bielovodská dolina) fel leeső Kacsa-völgyi-Bendőben (Gerlachovský spád). A férfi a több száz méteres zuhanást következtében az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett, és a helysínen életét vesztette. A hegyimentők a holttestet helikopterrel Zárba (Ždiar) szállították, ahol átadták a szlovák rendőrség és a temetkezési szolgálat tagjainak.
Forrás: https://hzs.sk

Hirdetés
Hirdetés