Több tucat módosítási javaslat érkezett a TANAP látogatási rendjéhez

Több tucat módosítási javaslat érkezett a TANAP látogatási rendjéhez

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2024/05/03
A legtöbb módosítási javaslat a kutyával történő mozgás korlátozására vonatkozott.
Hirdetés

2024. március végéig volt lehetősége a turista és hegymászó szervezeteknek, hogy módosítási javaslatokat tegyenek a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) 2023. december 15-én életbe lépett, és a megjelenése után azonnal heves vitákat kiváltó új látogatási rendjével kapcsolatban. Ahogy Nina Obžutová, a TANAP szóvivője elmondta, ezen idő alatt 83 észrevétel, javaslat érkezett, a legtöbb a kutyákkal való mozgás korlátozásával és a szezonális zárlattal kapcsolatban.

A kutyával való túrázás és szezonális zárlat

A szóvivő hozzátette, hogy a frissítésre váró látogatási rendhez beérkezett javaslatok között voltak olyan irreleváns témák is, amelyek nem a TANAP illetékességi területére vonatkoztak. 
A szóvivő szerint a TANAP vezetése létre hozott egy munkacsoportot, melyben a nemzeti park szakemberei mellett képviselteti magát a JAMES Szlovák Hegymászó Szövetség, a Hegyivezetők Országos Szövetsége, a Hegyi Mentőszolgálat képviselői és más szakértők, így egy botanikus és egy zoológus. „Ez a munkacsoport foglalkozik a beérkezett észrevételekkel, és mérlegeli annak lehetőségét, hogy azokat beépítsék a TANAP látogatási rendbe” – jegyezte meg a szóvivő.

Két egyeztetésen már túl vannak

A változtatási javaslatokat ezt követően a TANAP vezetése továbbítja az Eperjesi Járási Hivatalhoz, amely dönt a látogatási rend végleges formájáról. „A munkacsoport túl van már két ülésen. Az egyik megbeszélés témája a kutyával történő mozgás korlátozásával kapcsolatos szigorítások áttekintése, a másik pedig a hegymászásra, síalpinizmusra, téli turizmusra kijelölt, illetve a szezonális zárlat alá tartozó területek meghatározása volt” – magyarázta Obžutová.

Több tucat módosítási javaslat érkezett a TANAP látogatási rendjéhez-1
Nagy-Hincó-tó
Több tucat módosítási javaslat érkezett a TANAP látogatási rendjéhez-1
Forrás: Nagy Árpád

Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés