Paprikaspray-vel támadtak meg egy turistát a Giewont alatt

Paprikaspray-vel támadtak meg egy turistát a Giewont alatt

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/07/19
Nem szeretne magyarázkodni az a turista, akit paprikaspray-vel támadtak meg a Giewonton
Hirdetés

Július 16-án, szombaton szokatlan esemény miatt kellett repülnie a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat TOPR) helikopterének. Tomasz Wojciechowski, a TOPR ügyeletese elmondta, hogy a Giewont közelében paprikaspray-vel támadtak meg egy turistát. 13:20-kor érkezett a bejelentés, a telefonáló azt állította, hogy egy másik turista paprikaspray-vel támadta meg a Giewont kupolája és a Felső-Konrád-nyereg (Wyżnia Kondracka Przełęcz) közötti szakaszon, a láncok előtti sorban állás közben. A megtámadott turista elmondta, hogy nem tudja egyedül folytatni útját, ezért a hegyimentők segítségét kéri, akik a kitett terület miatt helikopterrel repültek a helyszínre, a férfit a zakopanei kórházba szállították, egyidejűleg jelentették az esetet a zakopanei rendőrségen. 

Időről időre megjelenik az agresszió a hegyekben

„Ez az első eset, amikor ilyen típusú gázt használnak a hegyekben. Ezzel szemben sajnos időről időre megjelenik az agresszió, az ilyen típusú agresszív eseményeket jelentjük a Tátrai Nemzeti Park (TPN) parkőrségének” – mondta Tomasz Wojciechowski. Szórványosan korábban is előfordultak agresszív események a Tátrában. A turisták – jellemzően miután túl sok alkoholt fogyasztottak – néha agresszíven viselkednek a menedékházakban, ilyen eset történt néhány héttel ezelőtt a Konrád menedékházban.

Paprikaspray-vel támadtak meg egy turistát a Giewont alatt-1
A Giewont csúcskupolája
Paprikaspray-vel támadtak meg egy turistát a Giewont alatt-1
Forrás: Nagy Árpád

Roman Wieczorek, a zakopanei rendőrség sajtóügyeletese részletezte az eseményeket: „Július 16-án, valamivel 14:00 óra előtt a zakopanei kórház helikopter-leszállópontjára hívták a zakopanei rendőröket, ahol a Giewonton megsérült turistát szállító TOPR helikopter éppen leszállni készült. A TOPR hegyimentőitől a rendőrséghez eljuttatott bejelentés szerint a 37 éves lengyel turista nem tudta önállóan folytatni az utat, mert a csúcs közelében valaki paprikaspray-vel lepermetezte. Miután az orvosi csapat elsősegélyt nyújtott a férfinak, a rendőrök megpróbálták megtudni tőle, hogy mi történt és milyen körülmények között sérült meg. A férfi nem működött együtt a rendőrökkel és nem adott magyarázott az esetre, valamint közölte, hogy nem kíván bejelentést tenni. A zakopanei rendőrök megpróbálják kideríteni az incidens körülményeit, és várják a szemtanúk jelentkezését.”

A megtámadott férfi hangszórón hallgatta a zenét

Ahogy azt a zakopanei rendőrség ügyeletese elmondta, a megtámadott turista hangszórón keresztül zenét hallgatott. Először az egyik turista kérte, hogy halkítsa le a zenét, a férfi azonban nem tett eleget ennek a kérésnek. Ezután egy másik turista is bekapcsolódott a beszélgetésbe, aki paprika spray-vel fenyegetőzött, amennyiben nem halkítja le a zenét. Mivel a férfi ekkor sem tett eleget a turisták kérésének, a férfi egy idő után lefújta paprikaspray-vel. A sérült turista nem volt hajlandó személyleírást adni a támadóról.
Forrás: https://24tp.pl; https://www.polsatnews.pl

Hirdetés
Hirdetés