Nyáron ismét lezárások lesznek a Sas úton és más turistautakon a Lengyel-Tátrában

Nyáron ismét lezárások lesznek a Sas úton és más turistautakon a Lengyel-Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://tatromaniak.pl
2023/07/06
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) nyilvánosságra hozta a Tátra legnehezebb turistaútján tervezett felújítási munkálatokat.
Hirdetés

A Tátrai Nemzeti Park (TPN) nyilvánosságra hozta a Tátra legnehezebb turistaútján, a Sas úton erre a nyárra tervezett felújítási munkálatok előzetes részleteit. Ennek során lezárások várhatóak a Sas út (Orla Perć) egyes szakaszain, többek között lecserélik a Zerge-csorbába (Kozia Przełęcz) vezető „legendás” létrát is.

Július 10-től lezárják a Sas út utolsó harmadát

A tervek szerint július 10-től további értesítésig lezárják a Sas útnak az Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat) és Kereszt-nyereg (Krzyżne) közötti szakaszát, de a nyári szezon során további időszakos lezárásokra lehet számítani a Sas út fennmaradó szakaszain, valamint a Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich) a Miedziane-hágóba (Szpiglasowa Przełęcz) vezető ösvényen is. Lecserélik a láncsokat, sziklahágcsókat, és a Zerge-csorba (Kozia Przełęcz) fölötti legendás létrát is. Ezeket a munkákat nehéz és a turistákat veszélyeztető körülmények között kell elvégezni, a munkák tervezésében és kivitelezésében kulcsszerepet játszik majd az időjárás” – olvasható a TPN közleményében.

A munkálatok veszélyesek lehetnek a turistákra

„A munkálatok nagy része technikailag igen megterhelő, amely – különösen a láncok szállításához – helikopter használatát igényli. A javítások során laza kövek hullhatnak alá, a munkások új sziklalépcsőket vájnak a sziklába. Mindez komoly veszélyt jelenthet a kirándulókra, ezért a turistautak egyes szakaszait le kell zárnunk a turisták előtt, sőt, néha nagyobb területeket ki kell zárnunk a forgalomból” – olvasható a TPN közleményében. "Mindig törekszünk arra, hogy a felújítások a lehető legkisebb hatással legyenek a turistaforgalomra, de biztonsági okokból elkerülhetetlenek bizonyos kellemetlenségek. Az egyes turistautak lezárásának pontos időpontjáról tájékoztatni fogjuk Önöket” – zárja közleményét a TPN.

Nyáron ismét lezárások lesznek a Sas úton és más turistautakon a Lengyel-Tátrában-1
A Zerge-csorba legendás létrája
Nyáron ismét lezárások lesznek a Sas úton és más turistautakon a Lengyel-Tátrában-1
Forrás: Nagy Árpád

A szerk. megj.: Az egyes turistautak lezárásának idejéről a www.magas-tatra.info Facebook profilján természetesen folyamatosan tájékoztatom majd a magas-tatra.info olvasóit, amint megjelenik a TPN erre vonatkozó közleménye.

A felújítási munkák során időszakosan nehézségek várhatóak a Király-púpi-nyereg (Przełęcz między Kopami) – Gąsienica-szécs (Hala Gąsienicowa) között, valamint az Alsó erdei út (Droga pod Reglami) Kis-réti-völgy (Mała Łąka) – Kościelisko-völgy torkolat (Kiry) közötti részén, ezeket az ösvényeket azonban nem zárják le teljesen.

A falépcsők felújítása miatt szeptember elején valószínűleg lezárásra kerül a Lengyel-Öt-tó völgyéből a Mormota-halomra (Świstówka Roztocka) vezető kék jelzésű turistaút érintett szakasza is.
Forrás: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés