Március 1-től ismét tilos sötétedés után túrázni a Tátrában

Március 1-től ismét tilos sötétedés után túrázni a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/03/11
Március 1-től november 30-ig sötétedés után (szürkülettől hajnalig) tilos a közlekedni a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) területén.
Hirdetés

Mint minden évben, március 1-től november 30-ig sötétedés után (szürkülettől hajnalig) tilos a közlekedni a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) területén. A jelenlegi szabályozás oka elsősorban az éjszakai életmódot folytató állatok védelme, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy a napnak ebben az időszakában a legnagyobb a veszélye annak, hogy a téli álmukból ébredező medvékkel találkozzunk.

Március 1-től ismét tilos sötétedés után túrázni a Tátrában-1
Tilos az éjszakai túrázás
Március 1-től ismét tilos sötétedés után túrázni a Tátrában-1
Forrás: Tátrai Nemzeti Park (TPN)

Az általános tiltás mellet a nyírfajd párzási időszakához kapcsolódóan az alábbi turistautak május 15-ig még tovább, alkonyattól egészen reggel 8:00-ig nem használhatók:
Chochołowi-tisztás (Polana Chochołowska) – Bobróci-vályú (Bobrowiecki Żleb) – Rét-hegy (Grześ) – sárga jelzés
Bobróci-nyereg (Bobrowiecka Przełęcz) – Bobróci-vályú (Bobrowiecki Żleb) – sárga jelzés elérése – Rét-hegy (Grześ) – kék jelzés
Rét-hegy (Grześ) – Hosszú-hát (Długi Upłaz) – Rákony (Rakoń) – kék jelzés.

Miért nem lehet éjszaka túrázni?

Ilyenkor sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon miért nem lehet éjszaka túrázni a turistaösvényeken? A TPN szakemberei ezzel magyarázzák a tiltást: „Nagyon hosszú az éjszakai fajok listája. Közülük sokat – a legtöbb rágcsáló, nyest, hermelin, menyét, cickány, sün, borz, farkas, medve, vaddisznó, őz és gímszarvas – napközben is láthatunk. A „nappali” fajok számára, köztük a madarak túlnyomó többsége az éjszaka viszont nemcsak a pihenés, hanem a természeti veszélyek miatt fokozott éberség időszaka is. A nemzeti park kiemelten fontos feladata, hogy éjszaka a vadon élő állatok számára a lehető legteljesebb védelmet nyújtsa a nyugalmukat megzavaró emberek ellen.
Kora tavasszal még fontosabb az állatok éjszakai védelme az őket zavaró emberektől, mivel sok fajnak ilyenkor van a párzási időszaka (a nyírjad és a siketfajd dürgése), a vemhes nőstények pedig szülni készülnek…
Az éjszakai mozgás korlátozásának célja, hogy a vadon élő állatok szabadon mozoghassanak az etető és a nappali pihenőhelyeik között. Ne feledjük, hogy pl. a hiúz, a farkas, a medve és a róka éjszaka is szívesen járja az ösvényeket. Az éjszakai túrázás tilalma egyben a kirándulók védelmét is szolgálja az odúikat már elhagyott medvékkel való találkozás esetleges következményei ellen. Az állatok éjszaka hajlamosak agresszívabbá válni – egy meglepett és megijedt ragadozó akár veszélyes is lehet.”
Forrás: https://portaltatrzanski.pl; https://24tp.pl

Hirdetés
Hirdetés