Lezuhant egy helikopter a Magas-Tátrában

Lezuhant egy helikopter a Magas-Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/05/27
A helikopteren utazó három személy közül egyikük szenvedett könnyebb sérüléseket.
Hirdetés

Május 25-én, szombaton este a Hunfalvy-völgyi menedékházból (Chata pod Rysmi) érkezett segélykérő hívás az ATE Légimentő Szolgálat poprádi központjába, amelyben a szemtanúk arról tájékoztatták a légimentőket, hogy egy helikoptert láttak lezuhanni a menedékház közelében. 

A balesetnek egy könnyebb sérültje van

A hívást követően a Légimentő Szolgálat mentőhelikoptere azonnal a helyszínre indult, ahol a fedélzetről lokalizálta a helikoptert, amely mintegy 150 méterre a menedékháztól zuhant le. A mentőhelikopterről csörlő segítségével egy orvosnő ereszkedett a terepre. A lezuhant helikopterben utazó három személyt időközben a menedékház személyzete vette gondnokságába. Ketten épségben voltak, harmadik társuk fejsérülést szenvedett és zúzódások voltak a testén. A doktornő elsődleges egészségügyi ellátásban részesítette a 48 éves férfit, majd az időközben a menedékház közelében leszállt mentőhelikopterrel stabilizált állapotban a poprádi kórházba szállították – áll a Légimentő Szolgálat Facebook-oldalán közzétett közleményben.

Lezuhant egy helikopter a Magas-Tátrában-1
A lezuhant helikopter
Lezuhant egy helikopter a Magas-Tátrában-1
Forrás: Viktor Beránek

Egyes információk szerint a helikopter kényszerleszállást szeretett volna megkísérelni a menedékház közelében. „Számomra úgy tűnt, hogy a pilóta elvesztette az irányítást a gép felett, mintha a széllökések forgatták volna a helikoptert. Meg akarta fordítani a gépet, de nem sikerült neki, lejtős egy lejtős hómezőbe csapódott, majd az oldalára fordult. A légcsavarok letörtek, a helikopter pedig felborult” – mondta az RTVS-nek Viktor Beránek, a menedékház bérlője, az eset szemtanúja.
Forrás: https://www.bumm.sk; https://spravy.rtvs.sk

Hirdetés
Hirdetés