Június 1-én megkezdődik a nyári szezon a Tátrában

Június 1-én megkezdődik a nyári szezon a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/05/31
Az eddigieknél korábban, május 31-én véget ér a téli zárlat, június 1-től az egyéb ok miatt lezárt utakat kivéve minden jelzett turistaút járható a Tátrában.
Hirdetés

Június 1-én, szombaton megnyílik a túraútvonalak képzeletbeli kapuja a Tátrában, az idei nyári szezon kezdetével egyidejűleg azonban új szabályok is hatályba lépnek, melyeket minden látogatónak ismernie kell. A túrázók, kerékpárosok és a geocaching szerelmesei alapvetően pozitív híreknek örülhetnek, emellett azonban új korlátozásokkal is számolni kell. A múlt év végén életbe lépett új látogatási szabályok jelentős változásokat hoztak a nemzeti parkban végezhető tevékenységek tekintetében. Ez alól a túrázás és más hegyi sportok sem képeznek kivételt.

Nézzük a legfontosabbakat

A szezonális zárlat az eddigieknél korábban, 2024. május 31-én véget ér, ami azt jelenti, hogy 2024. június 1-től minden jelzett túraútvonal teljes egészében nyitva áll. Ez két héttel korábban van, mint korábban. Fontos tudni, hogy a piros jelzésű Felső turistaút (Magistrála) a Tarajkától (Hrebienok) a Rainer-kunyhóig (Rainerova chata) vezető szakasza továbbra is zárva marad, azon a szakaszon továbbra is komoly élet- és balesetveszélyes közlekedni, helyette a zöld jelzésen a Bilík menedékház (Bilíková chata) fel lehet kerülni.

Június 1-én megkezdődik a nyári szezon a Tátrában-1
A Döller-tó és a Szentiványi-tó
Június 1-én megkezdődik a nyári szezon a Tátrában-1
Forrás: Nagy Árpád

Állatok kíséretében történő mozgás

Továbbra is révényben van az állatok kíséretében történő mozgás korlátozása, amely jelenleg csak az erre kijelölt túraútvonalakon, illetve a szilár burkolatú utakon lehetséges. A magashegyi környezetbe, ahogy a legtöbb tátrai menedékházba kutyával nem lehet belépni. Kutyával járható útvonal pl. a tátrai villamos Poprádi-tó megállóhelytől (TEŽ Popradské pleso) a Poprádi-tóig (Popradské pleso), Tátraszéplakról (Tatranská Polianka) a Sziléziai házig (Sliezsky dom), vagy a Zsári-völgy torkolatától (Žiarská dolina) a Zsári menedékházig (Žiarská chata) vezető útvonal. Ugyancsak elérhető a Szoliszkó menedékházhoz (Chata pod Soliskom) vezető kék jelzésű turistaút, de a Podbanszkóból (Podbanské) a Csendes-völgy (Tichá dolina) vagy a Kapor-völgybe (Kôprová dolina) vezető ösvényeket is lehet használni. A korlátozás pontos szövege és a használható, illetve nem használható útvonalakat jelölő térkép a következő címen található: www.tanap.sk/zvierata-v-tanap-e.

Kerékpárosokra vonatkozó szabályok

A kerékpárosok számára minden bizonnyal örömteli hír, hogy a Poduplaszki-völgyben (Bielovodská dolina) meghosszabbított útvonalon a kerékpárosok a Karám-réten (Poľana pod Vysokou) található hegymászó táborhelyig, a Kapor-völgyben (Kôprová-völgyben) pedig a Garaj-völgy (Garajová dolina) torkolatánál található esőbeállóig eljuthatnak. A kerékpárosok számára fenntartott helyek listájára összesen 22 útvonal került fel Oravicepusztától (Oravice) Javorináig (Tatranská Javorina). 

Geocaching

A jelenlegi látogatási szabályzatban a geocaching szerelmeseire is gondoltak. A geoládák után nyomozó turistákra vonatkozó szabályokat úgy határozták meg, hogy ők a jelzett turistautakon, a tanösvényeken, a fürdőösvényeken, valamint a kijelölt kerékpáros útvonalakon mozoghatnak. A szezonális zárlat és egyéb szabályok betartásának kötelezettsége természetesen rájuk is vonatkozik. 

Vízi turisztika

A vadvízi evezősök kedvelői is megtalálják a Tátrában a számukra kijelölt területeket. Az ikonikus Belá folyón lévő két kijelölt terület mellett most már az árvai régióban található Hideg-patak (Studené potok) is felkerült a használható vízitúra útvonalak listájára. A látogatási rend szerint a vízfolyásokon csak a vízi turizmusra vagy vadvízi evezésre szakosodott turista- vagy sportszervezetek tagjai evezhetnek. 

Hol tájékozódhatunk?

A turistáknak több lehetőség és forrás áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a szükséges információkhoz hozzájussanak. A Tátrai Nemzeti Park honlapján az új Látogatási rend teljes szövege a mellékletekkel együtt megtalálható. Mindenképpen érdemes elolvasni legalább az adott látogatót érdeklő tevékenységre vonatkozó fejezetet. A nemzeti park a közösségi oldalakon is rendszeresen tájékoztat a legfrissebb hírekről, ezen kívül személyesen a nemzeti park Csorbatón (Štrbské Pleso) és Bölényfaluban (Zuberec) található információs irodájában tájékozódhatnak.
Kellemes élményekkel teli turisztikai szezont kívánunk! 
Forrás: https://www.tanap.sk

Hirdetés
Hirdetés