Három kevésbé ismert völgy a Lengyel-Tátrában

Három kevésbé ismert völgy a Lengyel-Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/05/24
Pańszczyca-völgy, Puszta-völgyecske, Kis-réti-völgy – völgyek, ahol alig jár turista
Hirdetés

A Tátra nem csak Lengyelország legmagasabb, de egyik legkedveltebb hegysége is, ennek köszönhetően az ide érkezőknek sokszor némi kellemetlenséggel is kell számolni. A hegység legnépszerűbb turistaútjain ugyanis sokszor tömegek vándorolnak fel és le, a turisták körében legkedveltebb útvonalak, menedékházak gyakran zsúfoltak, zajosak, ami sokunk számára fárasztó lehet. Ezek a kellemetlenségek azonban elkerülhetők, ha kevésbé népszerű úticélokat választunk, köztük az alábbiakban bemutatott három festői völgyet.

Pańszczyca-völgy a Magas-Tátrában

A Tátra híres gyönyörű völgyeiről, amelyek közül sok könnyen megközelíthető és festői környezetben fekszik. Aki már járt a Kościelisko-völgyben (Dolina Kościeliska), a Chochołowi-völgyben (Dolina Chochołowska) vagy a Lengyel-Öt-tó völgyében (Dolina Pięciu Stawów Polskich), és kellemetlenül érintette az ott található tömeg és nyüzsgés, érdemes a következő túrát a Pańszczyca-völgybe (Dolina Pańszczyca), ebbe a kevésbé ismert, következésképpen a turisták által sokkal kevésbé látogatott tátrai völgybe tervezni.
A Pańszczyca-völgy egy viszonylag nagy völgy a Lengyel-Tátra magas-tátrai részén, a Gąsienica-Száraz-víz völgy (Sucha Woda Gąsienicowa) egyik ága. Neve egykori tulajdonosairól, a Biały Dunajecből származó Pańszczyk család nevéből származik. A múltban a völgyben legeltetés folyt, ennek nyomaiként itt-ott pásztorkunyhók és fészerek maradtak. A völgy középső részén található a festői Vörös-tó (Czerwony Staw), melynek környéke valószínűleg nem lesz zsúfolt turistákkal.

Három kevésbé ismert völgy a Lengyel-Tátrában-2
Pańszczyca-völgy
Három kevésbé ismert völgy a Lengyel-Tátrában-2
Forrás: Nagy Árpád

A Pańszczyca-völgyet felső részén olyan gyönyörű csúcsok határolják, mint pl. a Kosyszta (Koszysta), a Nagy-Bükkvölgyi-torony (Wielka Buczynowa Turnia), a Sas-bástya (Orla Baszta), az Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat) és a Sárga-torony (Źolta Turnia). Ezek közül néhányat érint a lengyel hegyek technikailag legnehezebb turistaútja, a méltán híres Sas út (Orla Perć). A Pańszczyca-völgybe a Murowaniec menedékháztól (Schronisko Murowaniec) induló sárga jelzést követve juthatunk el.

A Puszta-völgyecske a Magas-Tátrában

A Lengyel-Tátra magas-tátrai részének másik kevésbé ismert, ezért a turisták által ritkábban választott völgy a Puszta-völgyecske (Dolinka Pusta). A Zamarła-torony (Zamarła Turnia) déli falának lábánál található völgyecske a Lengyel-Öt-tó völgyének része, területe mindössze 0,4 km2. Az északi oldalon fölé magasodó csúcsoknak köszönhetően különösen figyelemre méltó a kis völgyecske magashegyi környezete. A völgy neve jellegéből ered – a völgy alja fáktól mentes, szikladarabokkal és törmelékkel borított üres pusztaság.

Három kevésbé ismert völgy a Lengyel-Tátrában-3
Puszta-völgyecske
Három kevésbé ismert völgy a Lengyel-Tátrában-3
Forrás: Nagy Árpád

A völgy aljáról jól láthatók a Sas-út olyan népszerű csúcsai, mint a Zerge-hegy (Kozi Wierch), a Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch) és a Zerge-fogak (Kozie Czuby). A leginkább szembetűnő azonban a Zamarła-torony, amelynek 150 méter magas fala tökéletesen látható a völgyből. A Tátra ezen érdekes pontját a Roztoka-völgyön (Dolina Roztoki) és a Lengyel-Öt-tó völgyén keresztül, vagy a Murowaniec menedékháztól a Zerge-völgyecskén (Kozia Dolinka) és Zerge-csorbán (Kozia Przełęcz) keresztül vezető, az előbbinél jóval nehezebb útvonalon érhetjük el.

Kis-réti-völgy a Nyugati-Tátrában

A harmadik kevésbé látogatott tátrai völgy a Kis-Réti-völgy (Dolina Małej Łąki), amely az előző kettővel ellentétben Zakopanéból könnyen megközelíthető. Egy Zakopanéban töltött napot követően a Kis-Réti-völgybe tett kirándulás tökéletes kikapcsolódás a városban érzékelhető tömegből!
A Kis-réti-völgy a Tátra lengyel oldalának egyik legkisebb, ugyanakkor egyik legszebb völgye. A kicsi, de nagyon szép völgy a Tátra nyugati részén található, mindössze néhány percnyi autóútra Zakopanétól. A Nagy-tisztásról (Wielka Polana Małołącka), ahová a völgyön át vezető ösvény vezet, gyönyörű kilátás nyílik a Giewontra és a Vörös-hegyekre (Czerwone Wierchy), amelyek különösen ősszel festői látványt nyújtanak.

Három kevésbé ismert völgy a Lengyel-Tátrában-1
Kis-réti-völgy
Három kevésbé ismert völgy a Lengyel-Tátrában-1
Forrás: Nagy Árpád

Forrás: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés